„LECTIA 19 Avocatul contribuabilului : Ce trebuie sa stim despre Registrul unic de control”

„LECTIA 19 Avocatul contribuabilului : Ce trebuie sa stim despre Registrul unic de control”

Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfăşurate la contribuabil de către toate organele de control specializate, în domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea în construcţii, protecţia consumatorului, protecţia muncii, inspecţia muncii, protecţia impotriva incendiilor, precum şi în alte domenii prevăzute de lege.

Organele de control au obligaţia de a consemna în registru, înaintea începerii controlului, următoarele elemente:

numele şi prenumele persoanelor împuternicite de a efectua controlul,
unitatea de care aparţin,
numărul legitimatiei de control,
numărul şi data delegaţiei/ordinului de deplasare,
obiectivele controlului,
perioada controlului,
perioada controlată, precum şi
temeiul legal în baza căruia se efectuează controlul.

Registrul unic de control se eliberează contra cost, pe baza certificatului de înregistrare, în cazul comercianţilor, şi pe baza certificatului de înregistrare fisală, în cazul celorlalte categorii de contribuabilii.

Neînscrierea, de către organele de control specializate, în registrul unic de control a elementelor obligatorii menţionate anterior constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit Legii nr. 188/1999, sau  după caz.

– Neachiziţionarea registrului unic de control de la direcţiile generale ale finanţelor publice din raza teritorială unde îşi are sediul social contribuabilul, în termenul de 30 de zile de la data înregistrării, se pedepseşte cu amendă de la 500 lei la 1000 lei.
– Neprezentarea registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate de la 1000 lei la 2000 lei.

Lasă un comentariu