Sa fie posibila o actiune impotriva statului pentru clauze abuzive ale bancii?Argumente

Ne punem intrebarea: sa fie posibila o actiune impotriva statului pentru clauze abuzive?

Art. 224 din Codul civil prevede

Răspunderea civilă a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale

Dacă prin lege nu se dispune altfel, statul nu răspunde decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, autorităţilor şi instituţiilor publice care sunt persoane juridice şi niciuna dintre aceste persoane juridice nu răspunde pentru obligaţiile statului.

Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător şi unităţilor administrativ-teritoriale care nu răspund decât în mod subsidiar pentru obligaţiile organelor, instituţiilor şi serviciilor publice din subordinea acestora atunci când acestea au personalitate juridică.

Actiunea in despagubiri contra statului se poate intemeia pe dreptul intern (spre exemplu, art. 224 din acutalul Cod civil stabileste raspunderea de garantie a statului pentru toate autoritatile publice centrale), pe Dreptul Uniunii Europen (in acest sens este art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale ale UE) sau direct pe jurisprundenta CJUE (de ex., cauza Francovich sau cauza Oghieriakhi). Incalcarea Dreptului Uniunii poate fi invocata fara a fi necesara o prealabila hotarire de infringement (procedura prin care CE sau CJUE constata incalcarea de catre un stat membru a Dreptului Uniunii Europene)

In jurisprudenta mai recenta a CJUE s-a aratat ca, pentru a putea fi admisibila o actiune in despagubire contra statului, este necesara stabilirea unei incalcari suficient de grave a Dreptului Uninii. Ignorarea vadita a jurisprudentei CJUE in domeniu este o astfel de incalcare (solutie prezentata in cauza C 224/01, Kobler vs. Ostereich, 2003). 

Solutie pentru cei care au fost deja executati silit

Zehentner vs Austria

In aceasta speta, CEDO a acordat debitorului daune morale de 30 mii euro pentru evacuarea din locuinta, in urmarea unei executari silite derulate in baza unui contract de credit ipotecar care continea clauze abuzive

in acele executari silite incepute si finalizate in baza unor contracte de credit bancar (titluri executorii in ele insele, care au nevoie doar de o incuviintare a executarii.FARA VREO CALE DE ATAC

Atunci ce putem face:

– toata lumea ne indruma sa depunem contestatie la executare si suspendarea executarii.Dar sa fie suficient:Nu

Suspendarea se poate cere numai daca se depune o cautiune foarte mare,iar contestatia nu suspenda de drept executarea silita.

Deci ar trebuie o alta actiune, comunitara.

Ca o concluzie eu zic ca da;ar fi posibila o astfel de solutie

Un comentariu la „Sa fie posibila o actiune impotriva statului pentru clauze abuzive ale bancii?Argumente”

  1. Buna seara.

    Dar, ar fi posibila o actiune impotriva statului pentru clauze abuzive sau dezechilibre contractuale impuse de o agentie a acestuia – Agentia Nationala pt. Locuinte – consumatorilor fata de care acesta s-a obligat sa le constiruiasca si preda la termen o locuinta ?

    Multumesc.
    Iulian

    P.S.- Daca doriti va pot trimite contractele impuse de ANL celor peste 1.200 de beneficiari/consumatori ai acestui profesionist/agent economic din cartierul Henri Coanda. Va informez ca ANPC refuza sa dea curs reclamatiei si sa analizeze, sa constate si sa se pronunte asupra existentei clauzelor abuzive si/sau dezechilibrelor contractuale din complexul contractual la care fiecare din cei peste 1.200 de consumatori au aderat, constituit din Contractul de Mandat cu ANL, cel de Construire cu Constructorul – ales tot de ANL si Contractul de Antrepriza Generala, care completeaza clauzele Contractului de Construire.

Lasă un comentariu