Legea nr. 138/2014 aduce o serie de noutati importante in ceea ce priveste procedura de executare silita.

Dupa mai bine de un an de la intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, noi prevederi urmeaza sa fie introduse in acest act normativ. Presedintele a promulgat un act ce aduce numeroase modificari Codului de procedura civila. Cele mai importante dintre acestea se refera la executarea silita, care nu va mai trece prin instanta, ci va fi atribuita executorilor judecatoresti.

Sufocate cu mii de procese de executari silite, instantele din Romania au cerut si au obtinut modificarea legii. Procedurile prin care sunt executati silit datornicii nu vor mai ajunge de acum in fata judecatorului, ci vor fi aplicate doar de executorii judecatoresti, potrivit stirileprotv.ro. Avocatii specializati in astfel de litigii ne atrag atentia ca masura nu este in avantajul romanilor care au datorii si sustin ca este chiar neconstitutionala.

Camera Deputatilor a adoptat recent, prin vot final, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.

Documentul a fost promulgat recent de presedintele statului, prin Decretul nr. 633/2014, asa incat a devenit Legea nr. 138/2014, fiind publicata in Monitorul Oficial nr. 753 din 16 octombrie 2014.

Legea nr. 138/2014 aduce o serie de noutati importante in ceea ce priveste procedura de executare silita. Este eliminata etapa de incuviintare a executarii silite din competenta instantelor si o atribuie executorilor judecatoresti, se arata in expunerea de motive a actului normativ.

Motivul il reprezinta faptul ca s-a constatat o crestere a volumului de activitate a instantelor de executare din cauza numarului relativ mare de cereri de incuviintare a executarii silite. Astfel, pentru a rezolva aceasaa situatie, s-a impus eliminarea etapei de incuviintare a executarii silite din competenta instantei si atribuirea acestei sarcini executorului judecatoresc, motiveaza initiatorii actului normativ.

Lasă un comentariu