Facebook pregateste o actualizare masiva in ce priveste politicile de confidentialitate in urmatoarele cateva saptamani, fapt care a provocat temeri potrivit carora reteaua de socializare isi depaseste atributiile atunci cand vine vorba de informatiile personale ale utilizatorilor, citim intr-un material aparut pe site-ul Mic.com.
Pagina de Facebook este spatiu public, nu privat, arata o decizie irevocabila a Inaltei Curti de Justitie si Casatie
Curtea de Apel Targu Mures stabilise, intr-o cauza judecata in contencios administrativ in ianuarie 2013, ca pagina de Facebook este spatiu public, nu privat.
Totul a pornit de la faptul ca la inceput de 2012, in timpul protestelor impotriva guvernului Boc, Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Targu Mures, a postat pe pagina personala de Facebook un mesaj: „Arbeit macht frei – asta sa inteleaga protestatarii”.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat in februarie 2012, ca urmare a autosesizarii Consiliului, cu amenda contraventionala in valoare de 1.000 de lei, pe motiv ca „fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari”.
Munteanu a atacat hotararea in instanta, considerand-o nelegala din mai multe motive, invocand intre altele si faptul ca pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spatiu privat, nu public. Instanta din Mures i-a respins contestatia fostului director de cabinet, iar acesta a mers la ICCJ unde a inaintat recurs.
Inalta Curte spune ca: respinge recursul declarat de Munteanu Mircea Nicolae împotriva sentinţei nr.21 din 17 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Târgu Mureş – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal ca nefondat. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 noiembrie 2014.
Curta de Apel Targu Mures motiva astfel hotararea pronuntata in ianuarie 2013
„Utilizarea in sine a afirmatiei <<Arbeit macht frei” intr-un cadru public sau accesibil publicului cu ocazia exprimarii unei opinii referitoare la o anumita categorie de persoane (protestatarii), provoaca fara nici un dubiu asocierea acesteia cu sentimente de dispret, repudiere, intoleranta, asa incat, reclamantul nu poate sustine ca a actionat fara vinovatie. Pe de alta parte, nu pot fi retinute nici sustinerile potrivit carora prin postarea mesajului nu a urmarit lezarea demnitatii umane cata vreme (…) utilizarea acestui slogan, asociat in constiinta populara cu ororile nazismului, dovedeste intoleranta acestuia fata de drepturile civile ale protestatarilor, consecinta fiind lezarea demintatii acestora”, se mai arata in decizia Curtii de Apel Targu Mures.
„Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre <<prieteni>> putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea”, se mai arata in decizia pronuntata de Curtea de Apel.
Daca avem un cont de Facebook, am observat, fara indoiala, ca unii dintre prietenii nostri reposteaza un asa numit “comunicat” aparent legal, care-i scuteste chipurile de termenii presupusi onerosi si isi “declara” drepturile lor de proprietate intelectuala referitor la toate informatiile postate pe conturile lor de Facebook.
Exista o singura problema. Aceasta postare este fara rost, nu produce niciun efect, in esenta nu are niciun rezultat. Este o simpla scrisoare care are doar statutul de simpla postare.
Iata textul integral al unei astfel de scrisori:
„Pentru ca Facebook a ales sa foloseasca un soft care va permite furtul informatiilor mele personale, declar urmatoarele: in aceasta zi, 30 noiembrie 2014, ca raspuns la noile linii directoare ale Facebook si ]n conformitate cu articolele L.111, 112 si 113 din Codul de proprietate intelectuala, declar ca drepturile mele sunt atasate la toate date cu caracter personal, desene, picturi, fotografii, texte etc. publicate pe profilul meu de la ziua in care am mi-am deschis contul. Pentru utilizarea comerciala a celor de mai sus este necesar acordul meu scris.
Prin aceasta scrisoare reamintesc Facebook ca este strict interzis sa dezvaluie, sa copieze, sa distribuie, sa difuzeze sau sa ia orice alte masuri impotriva mea, pe baza acestui profil si/sau continutul acestuia. Actiunile mentionate mai sus sunt valabile atat pentru angajati, studenti, agenti si/ sau alte categorii de personal, sub conducerea Facebook.
Profilul meu include informatii private. Incalcarea confidentialitatii este pedepsita prin lege UCC 1 1-308 – 308 1 -103 si Statutul de la Roma. Facebook este acum o entitate de capital deschis. Cei care citesc acest text il pot share-ui si posta pe wall-ul lor de Facebook. Acest lucru le va permite sa se puna sub protectia drepturilor de autor. Daca nu ati postat aceasta declaratie cel putin o data, se presupune ca veti permite tacit utilizarea unor elemente, cum ar fi fotografiile, precum si informatiile continute in actualizarea profilului.”
Exista mai mult de cateva motive pentru care acest mesaj ar putea parea foarte credibil, avand in vedere ca semnarea sau crearea unui cont de Facebook inseamna ca am fost de acord sa respectam termenele legale ale Declaratiei drepturilor si responsabilitatilor companiei.”