Cand poate fi anulat un proces verbal de contraventie
Atunci cand agentul de circulatie a constatat savarsirea unei contraventii rutiere, el trebuie sa incheie un proces verbal de contraventie. Documentul poate fi considerat anulat, din oficiu, daca nu contine anumite informatii, sau in instanta, in cazuri particulare.
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor stabileste, la art. 17, ca un proces verbal de consideratie este anulat daca nu contine urmatoarele informatii:
- prenumele si calitatea agentului constatator;
- numele si prenumele contravenientului;
- fapta savarsita de contravenient;
- datei comiterii faptei;
- semnatura agentului constatator.
„Nulitatea se constata si din oficiu”, se mai mentioneaza in continuarea art. 17.
Potrivit actului normativ citat, agentul de circulatie are obligatia ca, in momentul incheierii procesului verbal, sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Aceste obiectiuni trebuie precizate in procesul-verbal, la rubrica “Alte mentiuni”.
Lipsa acestor mentiuni poate atrage, de asemenea, nulitatea procesului verbal.
In functie de tipul contraventiei, un proces verbal poate fi anulat si in situatii particulare, constatate de instantele de judecata.
Spre exemplu, o simpla cautare pe internet ne releva ca, in anumite cazuri, judecatorii au decis anularea unui proces verbal pentru ca din document lipseau motivele care au dus la incheierea lui fara a contine toate datele impuse de lege sau pentru ca, la stabilirea amenzii contraventionale totale, nu erau precizate sanctiunile aplicate pentru fiecare dintre contraventiile savarsite de conducatorul auto.
Un alt motiv de nulitate prezentat de Gazdovici este mentionarea unui loc al savarsirii faptei insuficient de clar precizat: spre exemplu „a circulat pe DN 79A”, fara a se arata locul exact.
Un proces verbal de contraventie poate fi anulat si daca documentul a fost incheiat in mod abuziv in lipsa contravenientului, fara sa existe un temei pentru incheierea procesului-verbal in lipsa acestuia.
Art. 19 din OG nr. 2/2001 in mod firesc permite incheierea procesului-verbal in lipsa contravenientului, aceasta norma trebuie interpretata si inteleasa in legatura cu prevederile art. 16 alin. 7, in sensul ca incheierea procesului-verbal in lipsa contravenientului trebuie sa fie urmarea refuzului acestuia expres sau tacit de a se prezenta in fata agentului constatator, nu in sensul ingradirii contravenientului de la dreptul de a face obiectiuni. Altfel, ar rezulta in mod absurd ca agentul constatator are posibilitatea de a alege intre a-i da dreptul contravenientului sa faca obiectiuni sau sa incheie procesul-verbal in lipsa contravenientului ingradindu-i dreptul de a face mentiuni la procesul verbal.
Contestarea procesului verbal de contraventie
Contestarea unui proces-verbal de contraventie se poate face in termen de 15 zile de cand v-a fost comunicat, la judecatoria de pe raza localitatii unde a fost savarsita contraventia. Procedura este scutita de taxa de timbru, asa ca singurele costuri la care trebuie sa va astepti sunt cele legate de expertiza, daca alegeti sa consultati un avocat pentru a va indruma in aceasta procedura.
Daca ati semnat procesul-verbal pentru luare la cunostinta, termenul curge din momentul intocmirii sale, insa daca procesul-verbal va este trimis prin posta, termenul de 15 zile incepe sa curga de la data primirii documentului.