Judecatoria Tg. Jiu a dispus prin sentinta nr.7477/28 nov 2014, dosar nr.7530/318/2014, în speţa Mares – Medar vs Raifeissen Bank, conversia creditului in lei si inghetarea cursului

Deci banca recunoaste ca a gresit.

Iata justificarea

 

Iată motivarea sentinţei prin care se explică Raiffeisen Bank, condusă de Steven Van Groningen de ce s-a luat decizia denominării creditului.

Sunt de remarcat trei principii.

Condiţiile contractuale iniţiale s-au făcut la un curs de schimb convenabil. Produsul era nou iar informaţiile lipseau sau nu au fost prezentate.

Contractarea creditului în franci elveţieni s-a prefigurat a fi mai avantajoasă faţă de alte oferte de creditare în lei sau în euro. In condiţiile în care creditul în franci elveţieni era un produs nou pe piaţă şi în lipsa unor informaţii corespunzătoare cu privire la moneda în care reclamantul a contractat împrumuturile, respectiv cu privire la istoricul evoluţiei francului elveţian şi riscuri generate de variaţiile cursului de schimb valutar, reclamantul s-a obligat să returneze sumele împrumutate având ca premisă cursul de schimb valutar CHF – leu din perioada respectivă (1,9-2,1).

2. Cursul s-a modificat substanţial

Ulterior însă, pe parcursul derulării contractelor, francul elveţian s-a apreciat într-un mod galopant, astfel că, raportat la moneda naţională, valoarea acestuia s-a dublat, cursul de schimb depăşind valoarea de 4,00 lei/CHF în luna iulie 2010, cu repercursiuni grave asupra împrumutaţilor.

3.Condiţiile contractuale nu au mai fost aceleaşi

Aşadar s-a produs o schimbare fundamentală a condiţiilor de contractare, astfel că în prezent împrumutaţii sunt obligaţi la prestaţii vădit disproporţionate faţă de cele în considerarea cărora s-a manifestat voinţa de a contracta. Prin urmare, au caracter abuziv clauzele contractuale prin care se stipulează efectuarea oricare plăţi în moneda creditului cu suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar.

Un comentariu la „Judecatoria Tg. Jiu a dispus prin sentinta nr.7477/28 nov 2014, dosar nr.7530/318/2014, în speţa Mares – Medar vs Raifeissen Bank, conversia creditului in lei si inghetarea cursului”

  1. DINU MARIUS, din PLOIESTI, as avea ca toti ceilalti o mare problema cu creditul din 2008 in CHF cu RAIFFEISEN BANK in valoare de aprox. 66000 chf ,aveam o rata de 490 chf lunar aprox 980ron ,treptat salariul s-a diminuat,francul a crescut ajungand in dec.2014 sa dam 1800ron,in 2015 ian 2200ron pe care sigur nu am cum sa-i platesc deja de doi ani poate mai mult facem eforturi disperate sa fim la zi cu rata,ce sa mai facem ,ce solutie avem noi oamenii corecti care am vrut sa avem o casa a noastra pentru copii,un trai mai bun,care ar fi Solutia noastra sigura,reala sa putem scapa de aceste rate fabuloase? avem oare sanse ,sperante sa ne salvam???? VA MULTUMIM FAMILIA DINU!!!

Lasă un comentariu