Incredibil: Fiscul vrea sa primeasca zilnic date despre situatia bancara a contribuabililor

Agentia Nationala de Administrare Fiscala ar putea primi zilnic de la banci informatii despre operatiunile cu numerar, in lei sau in valuta, mai mari de 5.000 de euro, efectuate de contribuabili, se mentioneaza in Noul Cod de procedura fiscala, aflat in dezbatere publica. Daca proiectul de lege va fi aprobat, atunci bancile vor fi obligate sa raporteze aceste informatii catre Fisc. Guvernantii au mai incercat la finele anului trecut sa introduca o masura asemanatoare. Mai exact, ei au propus in decembrie 2014 ca bancile sa fie obligate sa comunice lunar Fiscului toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, insa masura nu a fost aprobata.

Comunicarea dintre institutiile de credit si ANAF ar putea fi reglementata mai strict, dupa cum se arata in proiectul de lege privind Noul Cod de procedura fiscala, aflat in dezbatere publica. Astfel, bancile vor avea noi obligatii in ceea ce priveste informatiile pe care le furnizeaza organelor fiscale.

Concret, institutiile de credit ar putea fi obligate sa transmita zilnic Fiscului operatiunile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 de euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele, se mentioneaza in proiectul de lege.

Prin „operatiuni ce par a avea o legatura intre ele” se intelege operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgand dintr-un singur contract sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 5.000 de euro ori echivalentul in lei, atunci cand acestea sunt efectuate in cursul aceleiasi zile bancare, se precizeaza in documentul citat.

De asemenea, bancile urmeaza sa transmita zilnic si transferurile externe in si din conturi pentru sume a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 de euro.

Masurile cuprinse in proiectul de act normativ vin in contextul care bancile transmit in prezent astfel de informatii la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, insa Oficiul nu le poate furniza organelor fiscale pentru ca acest lucru nu este permis de legislatia specifica ce transpune directiva europeana in domeniu, motiveaza MFP.

Mai mult decat atat, Noul Cod de procedura fiscala aflat in dezbatere publica mai prevede ca institutiile de credit ar putea fi obligate ca la solicitarea organului fiscal central sa comunice beneficiarii reali ai operatiunilor bancare, asa cum sunt definiti la art. 4 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.

Beneficiarul real reprezinta conform art. 4 din Legea nr. 656/2002 orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele ori in interesul caruia/careia se realizeaza, direct sau indirect, o tranzactie ori o operatiune.

Tot la solicitarea organelor fiscale, institutiile de credit vor trebui sa comunice acestorainformatiile si documentele privind operatiunile derulate prin conturile bancare, masura care nu este cuprinsa in legislatia in vigoare.

Ce date primeste in prezent ANAF de la banci?

Bancile trebuie si in prezent sa transmita Fiscului mai multe date despre conturile detinute de clientii lor, in baza reglementarilor Codului de procedura fiscala in vigoare.

Totusi, acestea nu sunt obligate sa furnizeze periodic informatii detaliate, asa cum se mentioneaza in proiectul de lege aflat in dezbatere publica.

Astfel, Codul fiscal in vigoare stabileste ca bancile sunt obligate sa comunice organelor fiscale lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce deschid ori inchid conturi, forma juridica pe care acestia o au si domiciliul sau sediul acestora.

Comunicarea se realizeaza bilunar, cu referire la conturile deschise sau inchise in perioada anterioara acesteia.

Totodata, institutiile de credit mai sunt obligate sa furnizeze anumite date Fiscului, insa doar la cererea acestuia.

Astfel, la solicitarea organelor fiscale ale ANAF, bancile trebuie sa comunice urmatoarele informatii:

  • toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea,
  • datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura,
  • daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori.

Solicitarea se face pentru fiecare titular in parte.

Monitorizarea conturilor bancare, propusa de MFP inca de anul trecut

Masurile incluse in proiectul de lege privind Noul Cod fiscal nu sunt primele de acest fel. Ministerul Finantelor a mai incercat si la sfarsitul anului trecut sa introduca o masura asemanatoare, insa fara succes.

Mai exact, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului de procedura fiscala, lansat in dezbatere publica in decembrie anul trecut, ANAF urma sa primeasca lunar informatii despre conturile bancare ale contribuabililor.

Astfel, bancile urmau sa fie obligate sa comunice lunar organelor fiscale ale ANAF toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea.

„Masura prezinta avantajul constituirii, la nivelul ANAF, a unei baze de date care sa fie valorificata atat in scopul identificarii evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cat si in scopul eficientizarii activitatii de executare silita (prin poprire)”, se mentiona in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Propunerea Ministerului Finantelor nu a fost aprobata pana acum de Guvern, insa ministerul a introdus masuri asemanatoare in proiectul de lege privind Noul Cod de procedura fiscala.

Va reamintim ca in octombrie 2014, ministrul Finantelor de la acea data, Ioana-Maria Petrescu, a semnat la Berlin impreuna cu alti ministri ai finantelor Declaratia de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informatii financiare.

Acordul va permite Romaniei sa faca schimb de informatii la nivelul standardului convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii financiare intre tari si jurisdictii, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate.

Practic, in baza documentului semnat de ministrul Finantelor, ANAF va putea sa verifice conturile bancare din strainatate ale contribuabililor rezidenti in Romania. Astfel, Fiscul va putea sa solicite tarilor semnatare ale Acordului:

  • date pentru identificarea persoanei (nume, adresa, cod identificare fiscala),
  • date referitoare la numarul contului (sau un echivalent functional),
  • date despre numele si numarul de identificare (daca exista) al institutiei financiare care face raportarea,
  • despre soldul sau valoarea contului,
  • in cazul unui cont de custode date referitoare la:
  • suma bruta a dobanzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente in cont,
  • suma bruta a incasarilor din vanzarea sau rascumpararea activelor financiare.

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!