Cum ar fi daca avocatii ar fi obligati sa voteze?

Ce se intampla in general cu cetatenii care nu voteaza?

O mare problema a cetatenilor,inclusiv al avocatilor cand voteaza organele de conducere proprii este absenteismul.

Ce se intampla acum In Parlament pe acest subiect?

Propunerea legislativa adoptata tacit de Senat, in sedinta din 22 aprilie, aduce modificari la Legea nr. 35/2008 – cea care stabileste regulile pentru alegerile parlamentare.

La alegerile pentru cele doua Camere ale Parlamentului, votul va deveni obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot, conform documentului mentionat (care trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor pentru a se aplica), exceptie urmand sa faca doar doua categorii de persoane.

„Votul este obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot. Fac exceptie (…) cetatenii romani in varsta de peste 80 de ani si cetatenii romani cu boli cronice (boli cu evolutie lenta si de durata – n.r.)”, scrie in proiect.

Persoanele care nu vor putea sa se prezinte la urne la sectia la care sunt arondate vor avea posibilitatea de a vota la alte sectii. In aceasta situatie, alegatorii vor primi un act din care va rezulta ca au votat la alta sectie decat cea la care sunt arondati.

Odata cu introducerea obligativitatii de a vota la alegerile parlamentare, proiectul de lege adoptat tacit de Senat prevede si amendarea celor care nu se prezinta la urne. Concret, neparticiparea la vot se va sanctiona cu 1.000 de lei.

Initiatorii propunerii legislative considera ca votul obligatoriu la parlamentare ar responsabiliza cetatenii si i-ar determina sa se implice in alegerea deputatilor si a senatorilor.

„Prin introducerea votului obligatoriu in Romania, ar putea fi certificata si obligatia civica a cetatenilor de a-si alege reprezentantii. Astfel, fiecare cetatean si-ar manifesta optiunile si si-ar indeplini o obligatie civica fata de societatea in care traieste. De asemenea, acest lucru poate fi privit si ca o metoda de a responsabiliza cetatenii, determinandu-i sa se implice in desemnarea viitorilor conducatori”, este punctat in expunerea de motive anexata proiectului.

Ce precizeaza legea 51/1995 cu privire la dreptul de vot?

Participarea avocatului este obligatorie si neprezentarea la vot constituie abatere disciplinara.

Nu se fac referiri decat cu privire la prezenta si nu cu privire la votul propriu-zis si mai bine zis obligativitatea acestuia.

Pe data de 17 mai 2015 se vor alege organele de conducere ale Baroului Bucuresti cu 2  lacune mari:

  • Nu se permit observatori neutri la alegeri
  • Nu se stie oficial numarul avocatilor cu drept de exercitare in 2015 pentru a se stabili cvorumul.

Lasă un comentariu