Notiunea de Trai Rezonabil in Legea Falimentului Personal

Spre exemplu, cererea de insolvenţă, care va fi publică, trebuie să cuprindă motivele care au determinat această situaţie, datoriile acumulate, acţiunile judiciare deschise împotriva persoanei respective, încercările de negociere a eşalonării datoriilor, statutul civil şi profesional al solicitantului, cuantumul veniturilor încasate pe ultimii trei ani, cât şi al veniturilor preconizate pentru următorii trei ani, bunurile pe care le deţine, conturile bancare, sumele de recuperat de la rău-platnici, litigiile în curs sau finalizate, existenţa sau nu a unor condamnări pentru evaziune fiscală sau fals.

Vor trebui anexate dovezi cu privire la situaţia profesională (angajat/şomer), dovada faptului că nu a fost concediat din motive ce îi pot fi imputate şi că a făcut toate demersurile pentru obţinerea unui loc de muncă, documente care să ateste veniturile, copii ale declaraţiilor fiscale pentru ultimii trei ani, un extras de cazier judiciar şi cazier fiscal la zi, un raport de la Biroul de Credit şi o propunere de plan de rambursare. De asemenea, datornicul are obligaţia să coopereze cu Comisia de insolvenţă şi cu administratorul judiciar şi să le comunice orice informaţii cu privire la situaţia sa financiară, trebuie să se supună supravegherii administratorului judiciar în toate activităţile desfăşurate, are obligaţia de a întocmi rapoarte trimestriale cu derularea planului de redresare, dar mai ales are obligaţia să desfăşoare o activitate legală producătoare de venituri.

„Traiul rezonabil“, marea necunoscută

Dacă pe partea obligaţiilor lucrurile sunt destul de clare, drepturile de care ar trebui să se bucure datornicul sunt vag definite. Este invocată, spre exemplu, asigurarea unui „trai rezonabil“, adică achitarea datoriilor să nu-i cauzeze acestuia lipsuri materiale insuportabile. „Cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil sunt cheltuielile aprobate în procedura insolvenţei pentru a asigura un standard rezonabil de trai pentru debitor şi pentru persoanele cărora acesta le prestează întreţinere în mod curent, astfel încât să le fie asigurată respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi demnitatea umană. Criteriile pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil vor fi stabilite, anual, de Comisia de Insolvenţă“, se arată în legea recent adoptată.

Lasă un comentariu