Noutatile sunt incluse in Instructiunile Ministerului Afacerilor Interne nr. 50/2015 pentru modificarea si completarea Instructiunilor MAI nr. 82/2010 privind organizarea si desfasurarea activitatii de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 384 din 2 iunie si se aplica de la data publicarii.
Persoanele care apeleaza la serviciile institutiilor prefectului pentru apostilarea actelor administrative oficiale pot cere eliberarea apostilei si in format electronic, se arata in document.
Mai precis, dupa ce apostila este completata, aceasta este scanata si fisierul PDF obtinut este semnat electronic cu certificat digital calificat. „(…) Dupa scanarea apostilei, fisierul PDF va fi semnat electronic cu certificat digital calificat de catre operatorul din cadrul biroului apostila desemnat prin ordin al prefectului. In situatia in care operatorul din cadrul biroului apostila se afla in imposibilitate, fisierul PDF va fi semnat electronic cu certificat digital calificat de catre persoana desemnata prin dispozitia conducatorului structurii coordonatoare”, este explicat in Instructiunile MAI nr. 50/2015.
Apostila are drept scop usurarea folosirii actelor oficiale in statele care au semnat Conventia de la Haga, printre care se numara si Romania. Practic, apostila atesta veridicitatea actelor oficiale emise de statele semnatare ale Conventiei.
In baza Conventiei de la Haga, sunt considerate acte oficiale:
- documentele care provin de la o autoritate sau de la un functionar al unei jurisdictii a statului, inclusiv cele de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecatoresc;
- documentele administrative;
- actele notariale;
- declaratiile oficiale, cum ar fi: cele privind mentiuni de inregistrare, viza de investire cu data certa si legalizari de semnatura, depuse pe un act sub semnatura privata.
Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea Romaniei la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, autoritatile autohtone care pot aplica apostila sunt tribunalele (pentru actele specificate la punctele 1 si 4 ale enumerarii de mai sus), camerele notarilor publici (actele de la punctul 3) si prefecturile (actele de la punctul 2).
Apostila nu trebuie tradusa
Traducerea apostilei ca document separat nu este necesara, deoarece este lipsita de relevanta juridica.
„Traducerea apostilei ca document separat (neatasat la actul original) nu are nicio relevanta juridica, deoarece apostila certifica tocmai autenticitatea actului pe care este aplicata”, a declarat recent, pentru AvocatNet.ro, Mariana Campurean, subprefect in cadrul Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti.
Totodata, acest aspect a fost confirmat pentru redactia noastra si de catre un reprezentant al MAI. „Amintim ca in Conventie se precizeaza ca «singura formalitate care ar putea fi ceruta pentru a atesta veracitatea semnaturii, calitatea in care a actionat semnatarul actului sau, dupa caz, identitatea sigiliului sau a stampilei de pe acest act, este aplicarea apostilei»”, a subliniat Gabriel Mitroiu, comisar-sef de politie la MAI.
Atentie! Apostila este valabila doar atat timp cat ramane aplicata pe actele oficiale.