Si firmele pot castiga procese impotriva bancilor pe clauze abuzive.

Si firmele pot castiga procese impotriva bancilor pe clauze abuzive.

 

In primul rand trebuie stiut ca Legea 193/2000 se aplica numai persoanelor fizice sau grupurilor de persoane fizice.

 

Insa,in urma discutiilor privind intrarea in vigoare a legii darii in plata,au devenit de actualitate dispozitiile Codului Civil prin care firmele pot solicita restituirea sumelor abuziv incasate

 

Sunt 2 hotarari castigate in Romania de firmele care au dat in judecata bancile si au castigat pe clause abuzive

 

A se vedea decizia 6110 a Tribunalului Braila si Decizia 7407 a Tribunalului Arad

 

Cateva precizari pentru o eventuala actiune impotriva bancilor din partea firmelor pentru clauzele abuzive

 

Cine poate invoca prevederile legale privind clauzele abuzive.

Potrivit art. 2 alin. 1 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori : „prin consumator se înțelege orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta prezentei legi, acționeaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale.”

Prin urmare, persoanele juridice nu pot invoca dispozitiile Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive, deoarece legiuitorul le-a exclus din categoria persoanelor care pot beneficia de prevederile acestei legi.

Pentru a avea calitatea de consumator, trebuie îndeplinite 2 conditii, in mod cumulativ. Persoana trebuie sa procure bunuri sau servicii pentru satisfacerea unui interes personal, consumatorul fiind intotdeauna o persoana fizica. Bunurile si serviciile trebuie sa fie procurate intr-un scop neprofesional, acesta fiind un criteriu fundamental care conduce la distinctia de baza intre consumator, persoana fizica, si persoanele juridice.

Consumatorul nu poate fi decat o persoana fizica care isi procura pentru uzul sau propriu sau familial, bunuri si servicii, spre deosebire de persoana juridica, care are un scop profesional.

Desi legiuitorul a aratat in mod clar care sunt persoanele care pot beneficia de dispozitiile legii privind clauzele abuzive, jurisprudenta instantelor de judecata este, si pe acest aspect, neunitara. Sunt instante care au retinut existenta unor clauze abuzive in contractele de leasing, in conditiile in care acestea erau semnate cu un comerciant, care nu intra in categoria consumatorilor.

O clauza contractuala poate fi considerata abuziva, daca indeplineste conditiile prevazute de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 193/2000 : „O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor”.

Asadar, pentru ca o clauza contractuala sa fie considerata abuziva, trebuie indeplinite, cumulativ, doua conditii:

– Lipsa negocierii clauzei respective;

– Clauza trebuie sa creeze un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor contractante;

In ceea ce priveste lipsa negocierii clauzelor contractuale, finantatorul este pus intr-o situatie dezavantajoasa, deoarece legiuitorul impune acestuia sa dovedeasca caracterul negociat al clauzei, ceea ce, de cele mai multe ori, este practic imposibil.

In schimb, cu privire la dezechilibrul semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor contractante, pe care clauza atacata trebuie sa-l produca, sarcina probei revine consumatorului.

Trebuie retinuta precizarea legiuitorului, anume clauza contractuala trebuie sa creeze, nu orice dezechilibru, ci unul semnificativ, fiind o condiție esentiala pentru constatarea caracterului abuziv al acesteia.

Cele 2 decizii mentionate mai sus sunt castigate pe temeiul Codului Civil si anume

Art.1341

  • Cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire.

Prin urmare,in cererea de chemare in judecata trebuie invocate doar Codul Civil si nu Legea 193/2000

Principalul impediment al proceselor persoanelor juridice pe clause abuzive: timbrarea la valoarea solicitata conform OUG 80/2013

Avocat  dr.practician in insolventa COLTUC MARIUS VICENTIU

Lasă un comentariu