Divorteaza-ma : Divortul romanilor din strainatate

Divort din strainatate

Cu toate ca prezenta partilor la termenele procesului de divort in Romania este ceruta de lege (cel putin a partii care a solicitat divortul), pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, divortul se poate pronunta si fara ca prezenta lor sa mai fie necesara.

Pentru cetatenii romani, aflati in strainatate, realizarea divortului in Romania, prin avocat, reprezinta cea mai usoara solutie de a divorta.

In conditiile legii, divortul si partajul (impartirea bunurilor comune din casatorie) se poate realiza de catre un Avocat imputernicit de cetateanul roman sau strain din strainatate, in baza unei imputerniciri speciale. Procesul de divort se va desfasura, in acest caz, in mod absolut asemanator cu cele in care partile (cei doi soti) sunt prezente in proces. Pot exista, insa anumite complicatii legate de localitatea partii adverse in strainatate.

Divortul nu se poate realiza la notar/Starea Civila, daca macar una dintre parti este in strainatate si nu se poate prezenta personal macar la intalnirea privind confirmarea deciziei divortului planificata conform procedurii de catre notar/Starea Civila.

Simplicarea procedurii

Un element de o vitala importanta pentru reducerea timpului de finalizare a procesului, dar si pentru reducerea eforturilor si costurilor, este ca cele doua parti (sotul si sotia) sa se inteleaga in sensul realizarii unui divort prin intelegere/divort prin acord, in conditiile legii.

Un divort in conditiile intelegerii intre cei doi, poate dura intre 2 si 6 luni in medie, de la depunerea dosarului la instanta si pana la pronuntarea instantei.

Acest termen poate varia in functie de:

  • necesitatea desfasurarii unei anchete sociale la domiciliul unuia sau ambilor parinti, atunci cand este vorba despre un divort cu minori, durata fiind influentata si de termenul de raspuns al autoritatii respective, raspuns ce trebuie sa ajunga la dosar
  • gradul de incarcare al instantei, termenele administrative putand deveni mai lungi in acest sens
  • perioada vacantei judecatoresti (iulie-august), in care, in general, nu se programeaza termene de judecata in procese de divort

    Lipsa acordului si a cooperarii in directia realizarii divortului poate aduce un timp mediu de finalizare de 6-10 luni, putandu-se prelungi si peste 1 an.

    Trebuie mentionat ca, pentru cetateanul roman, aflat in fata unei decizii cu privire la locatia unde sa efectueze divortul, efectuarea divortului in Romania aduce o serie de avantaje prin procedura simplificata fata de alte tari (exemplu Italia, Marea Britanie, Canada, samd) precum si faptul ca, in cazul efectuarii divortului in strainatate, cetateanul roman va fi nevoit, in continuare sa efectueze demersuri privind recunoasterea si transcrierea divortului strain la Starea Civila romana.

 

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!