Modele Legea Darea in Plata – Notificare Dare In Plata,Notar Darea in Plata,Contestatie Darea in Plata.Cum se face Darea In Plata?

Model De Notificare Dare In Plata

 

Redactat de avocat COLTUC MARIUS VICENTIU – www.coltuc.ro,email:avocat@coltuc.ro,telefon/whatsapp 0745.150.894

ATENTIE : NOTIFICAREA ESTE CEL MAI BINE SA FIE TRIMISA PRIN AVOCAT

 

Model De Notificare Dare In Plata

 

 

Catre banca…………..

Petent: aici treceti numele si adresa dvs.

Obiect: Legea 77/2016 privind darea in plata- notificare

Data:………..

 

 

Subsemnatul ……………… avand domiciliul in ………………….. si creditul cu numarul………. Din …….. la banca …………….

SOLICIT

In baza art.4 si urm.din Legea 77/2016 privind darea in plata acceptarea notificarii .

 

De-asemenea va atasez si urmatoarele acte: contract de credit/ipoteca ,dovada ca imobilul dat in plata este locuinta(Dacă arăți că domiciliezi în imobilul respectiv, atunci lucrurile ar trebui să fie simple. În cazul în care imobilul este închiriat, atunci contractul de închiriere către o persoană fizică ce domiciliază în imobilul respectiv ar trebui, de asemenea, să fie suficient) si cazierul judiciar

 

Conditii de admisibilitate ale notificarii

Pentru stingerea creantei izvorand dintr-un contract de credit si a accesoriilor sale prin dare in plata trebuie indeplinite, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
a) creditorul si consumatorul fac parte din categoriile prevazute la art. 1 alin. (1), astfel cum acestea sunt definite de legislatia speciala;
b) cuantumul sumei imprumutate, la momentul acordarii, nu depasea echivalentul in lei al 250.000 euro, suma calculata la cursul de schimb publicat de catre Banca Nationala a Romaniei in ziua incheierii contractului de credit;
c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta;
d) consumatorul sa nu fi fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea prezentei legi.
In situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri, in vederea aplicarii procedurii prevazute de prezenta lege debitorul va oferi in plata toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului.

 

 

Apoi trebuie atasate acte pentru fiecare din cele 4 conditii si facute precizari.

 

 

Notificarea mai trebuie să includă și un interval orar și două zile diferite în care reprezentatul instituției de credit să se prezinte la notarul public propus de tine – nu mai puțin de 30 de zile – pentru a semna actul translativ de proprietate, care stinge practic datoria

Efectele suspensive de executare ale notificarii

De la depunerea notificării se suspendă executările silite și procedurile judiciare și extrajudiciare împotriva ta sau a averii tale, precum și împotriva codebitorilor, garanților personali și ipotecari. Codebitorii și fideiusorii sunt eliberați și ei de datorii, dacă procedura se încheie cu succes

 

ATENTIE!

In notificarea de plata trebuie facuta mentiunea : “Cu cel puțin 3 zile înainte de convocarea notarului, părțile transmit acestuia înscrisurile și informațiile necesare încheierii actului de dare în plată.”

 

Data                                                                                        Semnatura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ghidul Pentru Consumatori Legea Darii In Plata

 

 

 

Creat de avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

#avocatcoltuc

Whatsapp 0745.150.894

Email: avocat@coltuc.ro

www.facebook.com/avocatcoltucoficial

 

 

 

Domeniul de aplicare

 

Contractele de credit (personale sau cu ipoteca) privind imobilele cu valoare de creditare de pana la 250.000 euro

Se aplica si Contractele de credit (personale sau cu ipoteca) privind imobilele ale IFN-urilor.

Creditele sa fie folosite pentru cumpararea de locuinte sau terenuri cu destinatia de locuinta.

Procedura se aplică inclusiv pentru contractele de credit în vigoare.

Nu se aplica la contractele PRIMA CASA

 

Pentru a închide creanța, debitorul trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să fie persoană fizică, iar creditul să fie luat de la o instituție de credit – aici intră băncile, instituțiile financiare nebancare sau cesionarii acestor creanțe, deci firmele de recuperare creanțe -, iar bunul oferit în plată să fie ipotecat în favoarea băncii pentru creditul respectiv.

Dacă debitorul a garantat creditul cu două sau mai multe bunuri ipotecare, atunci va trebui să le dea pe toate băncii.

 

Conditii de aplicare

 

Debitorul declanșează procedura de dare în plată printr-o notificare transmisă creditorului, prin intermediul unui AVOCAT,notar sau executor, în care arată că vrea să stingă datoria prin predarea bunului ipotecat.

Debitorul declanșează procedura de dare în plată printr-o notificare transmisă creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, în care arată că vrea să stingă datoria prin predarea bunului ipotecat.

 

În această notificare trebuie să transmită detaliile privind bunul ipotecat și împrumutul și să stabilească două zile diferite în care banca trebuie să se prezinte la un notar public, ales și plătit de debitor(CEL CARE IA CREDITUL)

ESTE FOARTE IMPORTANT CA NOTIFICAREA SA FIE REDACTATA DE UN AVOCAT PENTRU CA, DACA NOTIFICAREA NU RESPECTA CONDITIILE LEGALE , BANCA POATE FACE CONTESTATIE.

 

Foarte important este asistarea dvs.la notar de un avocat specializat in litigii impotriva bancilor

Acolo se va încheia dreptul translativ de proprietate, prin care se stinge orice datorie față de creditor, inclusiv principalul, dobânzile și penalitățile care izvorăsc din contractul de credit.

Termenul stabilit pentru întâlnirea la notar nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare, iar în această perioadă sunt sistate toate plățile către creditor, dar și procedurile judiciare sau extrajudiciare existente. Cu alte cuvinte, sunt suspendate toate executările silite care au la bază acel împrumut.

Cu cel puțin trei zile înainte de termenul evocat mai sus, părțile trebuie să transmită către notar informațiile și actele necesare actului de dare în plată.

 

Ce fac daca banca refuza sa vina la notar /banca refuza sa semneze/banca nu trimite actele

 

Banca are puține șanse să se opună în mod real acestei proceduri. Un articol prevede că poate face contestație în termen de 10 zile de la primirea notificării, dacă notificarea nu a fost făcută cu respectarea prezentei legi. Dacă actele sunt în regulă și procedura e respectată, banca nu are cum să nu accepte darea în plată.

Dacă banca refuză să se prezinte în fața notarului și să semneze actele, atunci debitorul se poate adresa judecătoriei, care în termen de 10 zile trebuie să dea o hotărâre. În alte șapte zile trebuie să vină decizia instanței de apel, un tribunal, în acest caz. În tot acest timp sunt suspendate plățile către creditor. Dacă decizia e favorabilă debitorului, atunci instanța va constata că s-a stins creanța. Dacă nu, atunci procedura este anulată.

În tot cazul, dacă se supune voluntar sau dacă este obligat de instanță, creditorul nu va mai putea cere sume suplimentare de la debitor după încheierea dării în plată.

 

 

P.S.In toate cazurile este extrem de important ca intreaga procedura sa fie efectuata de un avocat

Creat de avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

#avocatcoltuc

Whatsapp 0745.150.894

Email: avocat@coltuc.ro

 

Lasă un comentariu