Diplomele pentru studiile neacreditate efectuate înainte de 2011 vor fi recunoscute de stat.Cele din 2012 la zi nu sunt recunoscute decat in instanta

Diplomele pentru studiile neacreditate efectuate înainte de 2011 vor fi recunoscute de stat.Cele din 2012 la zi nu sunt recunoscute decat in instanta

Diplomele obţinute de absolvenţii de studii neautorizate până în 2011, majoritatea provenind de la Universitatea Spiru Haret, vor fi recunoscute de către Ministerul Educaţiei, potrivit unui document promulgat astăzi de preşedintele ţării şi care, pentru a se aplica, mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial.

La începutul lunii septembrie a anului trecut au intrat în vigoare prevederile OG nr. 42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizaţie, un act normativ potrivit căruia absolvenţii care au fost înscrişi înainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor.

Concret, documentul publicat pe 31 august 2015 în Monitorul Oficial vizează recunoaşterea studiilor pe care absolvenţii le-au urmat la programe reconsiderate ca neacreditate ca urmare a intrării în vigoare a noii legi a educaţiei. Este vorba, în special, de absolvenţii Universităţii Spiru Haret, în total aproximativ 70.000 de diplome care urmează să fie recunoscute de stat şi Ministerul Educaţiei

Pentru a putea produce efecte în continuare, toate ordonanţele emise de Guvern trebuie aprobate prin lege de către Parlament, această procedură fiind obligatorie. Prin urmare, Proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 42/2015 a primit votul final al deputaţilor pe 8 iunie, iar astăzi a fost promulgat de către şeful statului, ceea ce înseamnă că, pentru a intra în vigoare, documentul mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial.

Practic, în forma adoptată de deputaţi şi aprobată azi de Klaus Iohannis, proiectul de lege stabileşte că şi absolvenţii de studii neautorizate vor beneficia de diplome recunoscute, măsură luată de Guvern ca urmare a numărului mare de procese pe care Ministerul Educaţiei le-a pierdut pe această speţă.

„Au dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizarea studiilor (…) la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz: la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată, peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării şi la programe autorizate/acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate”, scrie în OG nr. 42/2015, ale cărei prevederi se vor regăsi şi în forma finală a documentului, ce va apărea în Monitor.

Asta în ciuda faptului că, în forma iniţială, adoptată de senatori, era stabilit că diplomele obţinute până în 2011 de către absolvenţii de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate într-o limbă de predare neautorizată sau la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării, nu vor mai fi recunoscute de către Ministerul Educaţiei, prevederi ce au fost însă eliminate în totalitate de către comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

Universităţile care încalcă dispoziţiile referitoare la şcolarizarea studenţilor riscă lichidarea

O altă prevedere din OG nr. 42/2015, păstrată în proiectul de act normativ promulgat azi de şeful statului, este cea care stabileşte sancţiuni drastice pentru universităţile care încalcă dispoziţiile legale referitoare la capacitatea de şcolarizare şi înmatricularea studenţilor.

Concret, instituţiile de învăţământ superior care nu vor respecta legea vor fi sancţionate, începând cu anul şcolar 2017-2018, astfel:

programul de studii respectiv va intra în lichidare, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii;
universitatea va intra în lichidare şi se vor efectua demersurile legale pentru desfiinţare, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe de studii universitare sau dacă încălcarea prevederilor legale are loc pe parcursul a cel puţin doi ani universitari consecutiv.
În plus, tot începând cu anul şcolar 2017-2018, instituţiile de învăţământ care vor înmatricula studenţi peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată pentru respectivul program de studii vor fi sancţionate cu o amendă al cărei cuantum va fi egal cu de zece ori valoarea taxelor de şcolarizare încasate. Aceeaşi sancţiune va fi aplicată şi instituţiilor învăţământ superior care vor şcolariza la un program de studii organizat ca neautorizat.

În altă ordine de idei, angajatorii vor fi obligaţi, începând cu a 30-a zi de la publicarea documentului în Monitorul Oficial, să recunoască valabilitatea diplomelor eliberate de către instituţiile de învăţământ superior acreditate. În caz contrar, aceştia vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!