Toate procesele erga omnes(colective) initiate de ANPC

picture_20161203_073105428

 

Legenda foto:

  • dungă verde: dosare câștigate definitiv de ANPC
  • dungă gri : dosare câștigate definitiv de bănci
  • font verde : dosare câștigate pe fond de ANPC 
  • font galben: dosare câștigate pe fond de bănci
  • font alb: dosare aflate pe rol

ALPHA BANK

– stadiu: apel CAB (castigat pe fond de ANPC)
– termen dosar: nu s-a stabilit
– obiect dosar:

Contractul de facilitate si garantie reala si mobiliara:
Art. 5.1.: „Dobanda este compusa din dobanda de Baza a bancii care la data   incheierii prezentului contract este de 8.25% p.a. si este revizuibila   periodic de catre banca pe toata perioada perezentului contract pana la   rambursarea integrala a datoriilor catre banca, in functie de conditiile dominante ale   pietei sau a modificarilor circumstantelor in care aceasta a fost initial   stabilita, precum si in raport cu politicile de creditare ale bancii ……   Schimbarea ratei dobanzii nu va constitui un amendament la prezentul   contract, nefiind necesara inchieierea unui act aditional.   Dobanda este datorata si se plateste impreuna cu rata de capital si comisionul de risc conform scadentarului de   plata.” – consumatorul este doar   notificat prin clauza contractuala, ca informarea asupra acestui cost se face   prin procedura prevazuta la art. 9.3 din contract: „orice modificare   survenita pe durata contractului de credit adupra dobanzii sau a costurilor   intervenite ulterior datei semnarii…….sau prin publicarea intr-un   cotidian nationalk sau prin scrisoare recomandata.”

La art. 5.3 din contract este prevazut „ Imprumutatul/Co debitorul   va plati bancii un comision de administrare reprezentand 3% din valoarea   creditului…..Imprumutatul /Co-debitor se obliga sa plateasca comisionul de   administrare la valoarea creditului ramas de rambursat.”

La art. 5.8 este prevazut: „comision de risc se aplica lunar, la soldul creditului ramas de rambursat si este inclus in rata lunara. In prezent comisionul de risc aplicabil prezentei facilitati este de 0.30%. ….Banca apreciaza ca imprumutatul se incadreaza intr-o alta clasa de risc decat cea avuta in vedere la semnarea prezentei Facilitati.”

  • Dosar 33588/3/2014*

(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000723381&id_inst=3)

– stadiu: fond, Tribunalul Bucuresti
– termen: 05.12.2016

– obiect dosar:

Contract de credit ipotecar cu dobanda fixa in primii doi ani si dobanda variabila incepand cu luna a 25-a a creditului.
Au fost analizate contracte cu actele aditionale implementate tacit conform OUG nr. 50/2010 care prevad dobanda variabila raportata la indici de referinta si marja. In urma analizarii s-a constatat faptul ca dobanda nu a fost modificata pe motiv ca media indicilor de referinta nu s-a modificat in conformitate cu clauza mai jos mentionata. Aceasta clauza este prevazuta in contractele initiale si nu a fost amendata prin actele aditionale de implementare a prevederilor OUG nr. 50/2010. ”Rata Dobanzii de Referinta se va actualize semestrial de catre Banca, la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie si se va determina in baza cotatiei EURIBOR 6M valabila in ultima zi lucratore a lunii decembrie, respectiv iunie. Cotatia EURIBOR 6M valabila in ultima zi lucratoare a lunii decembrie, respectiv iunie este cotatia comunicata de Banca Centrala Europeana cu doua zile inainte.In situatia in care diferenta dintre cotatia EURIBOR 6 M valabila in ultima zi lucratoare a lunii decembrie, respective iunie, si cotatia EURIBOR 6M utilizata la ultima actualizare este mai mica de +/-35 pp(+/- 0,35%), rata dobanzii de referinta nu se va modifica si va ramane in continuare valabila pentru urmatoarele 6 luni.Prin exceptie, in cazul in care in perioada de 6 luni dintre doua actualizari, diferenta dintre cotatia EURIBOR 6M valabila in ultima zi lucratoare a oricarei luni si cotatia EURIBOR 6 M utilizata la ultima actualizare este de minimum +/-75 pp (+/- 0,75%), Banca va modifica rata Dobanzii de Referinta, incepand cu prima zi lucratoare a lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat diferenta”.

============================================================================

 

BANCA ROMANEASCA

  • Dosar 4051/2/2015*

(http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000332023&id_inst=2)

– stadiu: castigat definitiv de catre ANPC
– termen: –
– obiect dosar:

In cazul contractelor de nevoi personale au fost analizate clauzele prevazute:

Art 5 litera d – comision de monitorizare: ”Procent calculat asupra soldului lunar al creditului se achita lunar impreuna cu rata de credit”. Acesta clauza prezinta indici de clauza abuziva deoarece in contracte nu exista o definitie clara acestui comision cu atat mai mult aceste contracte au comision de administrare care a fost perceput la momentul acordarii creditului si in viziunea bancii acest comision de monitorizare este unul si acelasi cu comisionul de administrare.

Art 6 – Dobanzi : “La expirarea primului an contractual dobanda va fi dobanda variabila a bancii, la respectiva data compusa din indicele de referinta DODANDA DE REFERINTA A BANCII la care se adauga marja de ….%, dobanda fiind revizuibila in functie de evolutia dobanzii de referinta.

Art 6.4 – “Dobanda modificata este comunicata Imprumutatului/Codebitorului prin notificare scrisa sau prin comunicare afisata de sediile bancii sau extras de cont sau prin alte mijloace. Imprumutatul este de acord ca acesta metoda de notificare este suficienta iar Imprumutatul renunta la orice plangere apare sau reclamatie ulterioara cu privire la faptul ca acesta metoda a fost nepotrivita sau inadecvata. In cazul in care in urma modificarii dobanzii de catre Banca, Imprunutulul nu va rambursa ratele scadente/restul din creditul angajat si dobanzile aferente in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data nofificarii modificarii se considera ca acesta a acceptat noul procent de dobanda”.

In cazul contractului de credit bancar ipotecar a fost analizata clauza prevazuta la

Art 6.1 – Dobanzi: “Pentru primul an de creditare s-a aplicat o dobanda fixa de …% si variabila ulterior compusa din indice de referita LIBOR/EURIBOR/BUBOR 3M la care se adauga marja de ..%, revizuibila in datele de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie in functie de indicele de referinta LIBOR/Euribor/BUBOR 3M determinat de baza monedei creditului conform valorii indicelui de refeinta valabil la data de 15 martie , 15 iunuie, 15 septembrie si 15 decembrie. Daca banca decide sa modifice nivelul ratei dobanzii ea va informa clientul despre noua valoare a ratei lunare de plata si noua rata de dobanda aplicabila.’’

In cazul contactului Contract de credit bancar cu garantie imobiliara

Art 6 – Dobanda: o dobanda fixa pentru primul an de creditare , perioada care incepe cu data primei trageri, dupa care va plati o dobanda variabila a Bancii care este revizuibila in functie de politica de dobanzi a Bancii la respectiva data, compusa din indice de referinta DOBANDA DE REFERINTA A BANCII la care se auga marja de …% dobanda fiind revizuibila in functie de evolutia dodanzii de referinta”

  • Dosar 13864/3/2015

(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000637984&id_inst=3)

– stadiu: castigat pe fond de catre ANPC la Tribunalul Bucuresti
– termen: nu exista (inca nu s-a depus apelul)
– obiect dosar:

Contract de credit de nevoi personale cu garantie imobiliara

Art.5 – Comisioane, pct. 1 Pentru creditul acordat IMPRUMUTATUL GARANT IPOTECAR va plati urmatoarele comisioane : a) Comisionul de administrare a creditului : 2,0000% flat calculat asupra sumei creditului contractat; se achita din credit la data efectuarii primei utilizari din credit;

Art.6 – Dobanzi : 1. Pentru creditul pus la dispozitie de Banca, Imprumutatul Garant Ipotecar va plati: a) O dobanda fixa de 5,9000% pentru primele 6 luni din perioada de creditare, perioada care incepe cu data primei trageri, dupa care va plati dobanda variabila a BANCII , compusa din Dobanda de referinta a Bancii la care se adauga Marja de 5,1550%, dobanda fiind revizuibila in functie de evolutia Dobanzii de Referinta a Bancii; b) Dobanda de Referinta a Bancii va fi comunicata IMPRUMUTATULUI GARANT IPOTECAR prin intermediul noului grafic de rambursare care ii va fi inmanat de catre reprezentantul BANCII ca urmare a modificarii nivelului de dobanda variabila. 2. La punctul 4 “Modificarea nivelului dobanzii curente se comunica IMPRUMUTATULUI GARANT IPOTECAR prin notificare scrisa cu confirmare de primire sau prin afisare in sediile bancii sau prin extras de cont solicitat de catre IMPRUMUTAT GARANT IPOTECAR. Acesta este de accord cu aceasta metoda ca fiind suficienta si “renunta la orice plangere, aparare sau reclamatie cu privire la faptul ca aceasta metoda a fost nepotrivita sau inadecvata.”

La punctul 1.2.2.1. Dobanda curenta: Rata Dobanzii Variabile, care se aplica la soldul creditului, este compusa din Indicele de referinta ROBOR/EURIBOR/LIBOR la 3 luni, potrivit monedei Creditului, la care se adauga Marja Bancii in cuantum de 7,965%. Rata Dobanzii variabile este revizuibila si se aplica din datele de 25 februarie, 25 Mai, 25 August, si 25 Noiembrie, in functie de Indicele de referinta ROBOR/EURIBOR/LIBOR la 3 luni – determinat pe baza monedei Creditului, conform valorii indicelui de referinta valabil in data de 15 februarie, 15 Mai. 15 August si 15 Noiembrie.

  • Dosar 14487/3/2015*

(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000678093&id_inst=3)

– stadiu: fond
– termen: 28.11.2016
– obiect dosar:

Contract de credit de nevoi personale

Art. 1 – OBIECTUL CONTRACTULUI 2.Creditul va fi restituit in aceeasi valuta

Art. 5 – COMISIOANE : 1.Pentru creditul acordat IMPRUMUTATUL va plati urmatoarele comisioane: d) Comision de monitorizare credit: 0.2000% flat, calculat asupra sumei aprobate a creditului si se va achita lunar impreuna cu rata de credit;

Art. 6 – DOBANZI 1. Pentru creditul pus la dispozitie de BANCA, Imprumutatul va plati: a) O dobanda variabila de 9.9240% compusa din indicele de referinta Dobanda de Referinta a Bancii la care se adauga Marja de 4.9750%, dobanda fiind revizuibila in functie de evolutia Dobanzii de Referinta Art. 8 – RAMBURSAREA CREDITULUI 1.Orice plata efectuata de Imprumutat in vederea rambursarii creditului se va face in moneda in care a fost acordat creditul.

Art. 9 – ALTE CONDITII DE PLATA IMPRUMUTATUL CODEBITORUL autorizeaza BANCA sa preia din disponibilitatile detinute de acesta in conturile sale in lei/valuta deschise la BANCA sumele datorate conform prezentului contract, pe masura ce acestea devin scadente, prin debitarea automata a conturilor respective. In limita sumelor datorate, IMPRUMUTATUL/CODEBITORUL autorizeaza BANCA sa faca in numele si pe contul sau orice operatiune de schimb valutar necesara pentru conversia sumelor detinute de IMPRUMUTAT/CODEBITOR in conturile sale de disponibilitati in moneda prezentului CONTRACT, la cursul practicat de BANCA, in ziua operarii. Eventualele diferente de schimb valutar sunt in sarcina IMPRUMUTATULUI. Daca exista mai multe conturi de disponibilitati ale IMPRUMUTATULUI/CODEBITORULUI la BANCA, ordinea de indestulare a BANCII este mai intai din contul in valuta prezentului contract.

La punctul 1.2.2.1. Dobanda curenta : 1.Rata Dobanzii Variabile, care se aplica la soldul creditului, este compusa din Indicele de Referinta ROBOR/EURIBOR/LIBOR la 3 luni, potrivit monedei Creditului, la care se adauga Marja Bancii in cuantum de 7,38%. Rata Dobanzii variabile este revizuibila si se aplica din datele de 25 februarie, 25 Mai, 25 August, si 25 Noiembrie, in functie de Indicele de referinta ROBOR/EURIBOR/LIBOR la 3 luni – determinat pe baza monedei Creditului, conform valorii indicelui de referinta valabil in data de 15 Februarie, 15 Mai, 15 August si 15 Noiembrie. Art. 5 – COMISIOANE din contractul de credit mai sus amintit, deoarece la pct. 1, lit. b este prevazut: “Comision de administrare a creditului: 0,00% flat calculat asupra sumei creditului contractat; se achita din credit la data efectuarii primei utilizari din credit”.

  • Dosar 14484/3/2015***

(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000655239&id_inst=3)

– stadiu: fond, Tribunalul Bucuresti
– termen: 17 ianuarie 2017
– obiect dosar:

Contract de credit bancar ipotecar

Art.8 – Rambursarea creditului, pct. 8.1 Orice plata efectuata de Imprumutat in vederea rambursarii creditului se va face in moneda in care a fost acordat creditul.

  • Dosar 13863/3/2015*

(http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000669115&id_inst=2)

– stadiu: ANPC pierde definitiv
– termen: –
– obiect dosar:

Contract de credit bancar ipotecar

Art.6 – Comisioane : 1.Pentru creditul acordat IMPRUMUTATUL va plati urmatoarele comisioane : b) Comisionul de administrare a creditului : 1,0000% flat calculat asupra sumei creditului contractat; se achita din credit la data efectuarii primei utilizari din credit;

Art.7 – Dobanzi : 1. Pentru creditul pus la dispozitie de Banca, Imprumutatul Garant Ipotecar va plati: a) O dobanda fixa de 4,5000% pentru primul an de creditare, perioada care incepe cu data primei trageri, dupa care va plati dobanda variabila a BANCII, care este revizuibila pe 25 Martie, 24 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie, in functie de Indicele de referinta LIBOR/EURIBOR/BUBOR la 3 luni, in functie de moneda creditului, conform indicelui valabil in data de 15 martie, 15 Iunie, 15 septembrie si 15 decembrie. Daca banca decide sa revizuiasca nivelul ratei dobanzii, ca va informa clientul despre noua valoare a ratei lunare pe plata si noua rata de dobanda aplicabila. La pct. 3 este prevazut: La modificarea nivelului de dobanda, noua dobanda se aplica asupra soldului existent la data modificarii acesteia. Avand in vedere prevederile de la art. 7.1 din prezentul contract prin modificarea ratei dobanzii in functie de indicele de referinta LIBOR/EURIBOR/BUBOR, Banca isi rezerva dreptul de a comunica ulterior IMPRUMUTATULUI/CO-DEBITORULUI, modificarea nivelului dobanzii curente, fie prin notificare scrisa cu confirmare de primire, fie prin includerea noii valori a dobanzii, in extrasul de cont. Pct.4 spune ca: “ IMPRUMUTATUL / CODEBITORUL poate obtine, la cererea sa, graficul de rambursare la zi dupa expirarea perioadei de aplicare a dobanzii fixe”.

Art. 8 – Dobanzi Penalizatoare care prevede urmatoarele: Pct. 1 Pentru intarzieri in plata ratelor de credit si/sau a dobanzilor, IMPRUMUTATUL si/sau CODEBITORUL, datoreaza BANCII dobanzi penalizatoare. Pct. 2 Dobanda penalizatoare se aplica asupra soldului ratelor de credit si dobanzilor datorate si neplatite la scadenta pentru fiecare zi de intarziere incepand cu data scadentei si pana la rambursarea integrala a acestora si nu se capitalizeaza. Dobanda penalizatoare este egala cu dobanda curenta contractuala plus 50% din dobanda curenta contractuala.

Art. 9, pct. 1 – Alte conditii de plata este prevazut faptul ca ,, Imprumutatul/Codebitorul autorizeaza Banca sa preia din disponibilitatile detinute de acesta in conturile sale in lei/valuta deschise la Banca sumele datorate conform prezentului Contract, pe masura ce acestea devin scadente, prin debitarea automata a conturilor respective. In limita sumelor datorate, Imprumutatul/Codebitorul autorizeaza banca sa faca in numele si pe contul sau orice operatiune de schimb valutar necesara pentru conversia sumelor detinute de Imprumutat/Codebitor in conturile sale de disponibilitati in moneda prezentului Contract, la cursul practicat de Banca in ziua operarii. Daca exista mai multe conturi de disponibilitati ale Imprumutatului/Codebitorului la Banca, ordinea de indestulare a Bancii este mai intai din contul in valuta prezentului Contract.

===========================================================================

BANCA TRANSILVANIA

Dosar 417/2/2015
(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000322308&id_inst=3)

– stadiu: castigat definitiv de ANPC prin neapelare
– termen: –
– obiect dosar:

Conventie de credit cu destinatia acoperire cheltuieli personale curente cu garantie reala imobiliara.

Conditii speciale ale conventiei Comision de risc

Art 5 litera a, – ….%, aplicat la soldul creditului, platibil lunar in zile de scadenta, pe toata perioada de derulare a Conventiei de credit.

Conditii generale ale conventiei – art 3.5 – Comisionul de risc – pentru punerea la dispozitie a creditului, Imprumutatul datoreza bancii un comision de risc, aplicabil la soldul creditului, care se plateste lunar, pe toata perioada creditului, modul de calcul si scadenta/scadentele platii acestuia se stabilesc in Conditiile Speciale.

============================================================================

BANCA COMERCIALA ROMANA

  • Dosar 317/3/2014

(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000564500&id_inst=3)

– stadiu: fond, suspendat pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre CCR
– termen: –
– obiect dosar:

 

Contractul de credit pentru achizitionarea de vehicule, in contract la art 6 se prevede: “la data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de …. pe an si este variabila. Dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,5 pp”. Conform conditiilor generale de creditare anexa la contractual de se prevede la Art 2.10, lit d, – pentru creditele cu dobanda administrata : “Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica dobanda de referinta administrata, fara consimtamantul imprumutatului, in functie costul resurselor de creditare, noul procent de dobanda aplicandu-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului existent . Modificarea dobanzii curente(%) conduce la reclacularea dobanzii datorate”. Art 2.11.a din conditiile generale de creditare anexa la contract prevede : “ Noul procent de dobanda de referinta administrata va fi afisat la sediul bancii la data intrarii in vigoare a modificarii, iar dobanda rezultata se va aplica la soldul creditului existent la data modificarii. In cazul in care, in urma modificarii nivelului dobanzii de catre banca, Imprumutatul nu va rambursa restul din creditul angajat si dobanzile aferente(fara costuri suplimentare) in termen de cel mult 10 zile de la data luarii la cunostinta, se considera ca Imprumutatul a acceptat noul nivel al dobanzii.” In contractul de credit bancar la punctul 10 litera b si e pentru creditul pus la dispozitie banca percepe urmatoarele comisioane: „lit b comision de administrare de 4,5 eur lunar reprezentat de un procent de 0,05 % din valoarea creditului contractat prevazut la pct.1;” „lit.e comision de urmarire riscuri de 13,50 eur lunar, reprezentand un procent de 0,15 % din valoarea creditului contractat prevazut la pct.1”

Contractul de credit bancar pentru investitii imobiliare pentru persoane fizice In contract la art 5 se prevede: “ La data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de …% pe an si este fixa in primii 2 ani, si variabila ulterior. Dobanda fixa se mentine constanta pe o perioada de 2 ani incepand cu data primei trageri cu exceptiile prevazute la pct 6 si 7. Dupa aceasta data, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga ….pp Conform conditiilor generale de creditare anexa la contractul de credit se prevede la Art 4.2-4.5,: 4.2 “Pe parcursul derularii creditului, nivelul dobanzii curente variabile se modifica in functie de evolutioa dobanzii variabile de referinta BCR/ dobanzii administrate/ indicelui de referinta LIBOR/EURIBOR/BUBOR”.

4.3.”Noul procent al dobanzii variabile /dobanzii administrate, indicelui de referinta va fi afisat la sediul bancii , iar dobanda rezultata se va aplica la soldul creditului existent la data modificarii.”

4.4 :”In cazul modificarii ratei dobanzii, noua rata a dobanzii se va aplica automat la valoarea soldului creditului existent la data modificarii acestuia in conformitate cu prevederile pct.5.3. din Conditiile Generale de Creditare.”

4.5. “In cazul in care in urma modificarii nivelului dobanzii de catre Banca, Imprumutatul nu va rambursa restul din creditul angajat si dobanzile aferente in termen de cel mult 10 zile de la data luarii la cunostinta se considera ca Imprumutatul accepta noul nivel al dobanzii.”

  • Dosar 1106/2/2015

(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000564500&id_inst=3)

– stadiu: fond, Tribunalul Bucuresti, suspendat pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre CCR
– termen: –
– obiect dosar:

Clauze abuzive referitoare la modificarea dobanzii, comisionul de administrare si comisionul de risc.contractul de trezorerie nenominalizat, in contract la art 4 se prevede: “la data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de …. pe an si este fixa in primele 3 luni si variabila ulterior. Dobanda fixa se mentine constanta pe o perioada de 3 luni , incepand cu data primei trageri- aceasta fiind de drept data de ……….- cu exceptiile prevazute la pct 7 si 8. Dupa aceasta data, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga….pp. Conform Conditiilor Generale de creditare – ce completeaza contractul cu Conditiile Speciale – si care sunt parte integranta din contractul de credit se prevede la Art 2.10, lit a) ca: “Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica dobanda, fara consimtamantul imprumutatului, in functie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobanda aplicandu-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului existent . Modificarea dobanzii curente(%) conduce la reclacularea dobanzii datoarate”. – contractul de credit maxicredit cu ipoteca cu dobanda fixa 1 an pentru nevoi personale.

In contract la art 5 se prevede: la data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de …% pe an si este fixa in primele 12 luni, si variabila ulterior. Dobanda fixa se mentine constant ape o perioada de 12 luni incepand cu data primei trageri cu exceptiile prevazute la pct 7 si 8. Dupa aceasta data, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga ….pp Conform conditiilor generale de creditare anexa la contractul de credit se prevede la Art 2.10, lit a, : “Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica dobanda, fara consimtamantul imprumutatului, in functie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobanda aplicandu-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului existent . Modificarea dobanzii curente(%) conduce la reclacularea dobanzii datoarate”.

Contractul de trezorerie nenominalizat cu dobanda fixa in primele 3 luni. In contract la art 5 se prevede:la data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de …% pe an si este fixa in primele 3 luni si administrata ulterior. Dobanda fixa se mentine constanta pe o perioada de 3 luni , incepand cu data primei trageri, cu exceptiile prevazute la pct 7 si 8. Dupa aceasta data, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta administrata, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga …pp. Conform conditiilor generale de creditare anexa la contractual de se prevede la Art 2.10, lit d, – pentru creditele cu dobanda administrata : “Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica dobanda de referinta administrata, fara consimtamantul imprumutatului, in functie de evolutia pietei, noul procent de dobanda aplicandu-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului existent . Modificarea dobanzii curente(%) conduce la reclacularea dobanzii datorate”.

Art 2.11.b din conditiile generale de creditare anexa la contract prevede : “ Noul procent de dobanda de referinta administrata va fi afisat la sediul bancii la data intrarii in vigoare a modificarii, iar dobanda rezultata se va aplica la soldul creditului existent la data modificarii. In cazul in care, in urma modificarii nivelului dobanzii de catre banca, Imprumutatul nu va rambursa restul din creditul angajat si dobanzile aferente(fara costuri suplimentare) in termen de cel mult 10 zile de la data luarii la cunostinta, se considera ca Imprumutatul a acceptat noul nivel al dobanzii.”

Contractul de credit Camin Super cu ipoteca, cu o dobanda fixa pe 1 an – In contract, la art 5 se prevede: la data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de ……..% pe an si este fixa in primele 12 luni, si variabila ulterior. Dobanda fixa, se mentine constanta pe o perioada de 12 luni , incepand cu data primei trageri, cu exceptiile prevazute la pct 7 si 8. Dupa aceasta data, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga …pp Conform conditiilor generale de creditare anexa la contractul de credit se prevede la Art 2.10, lit a, : “ Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica dobanda, fara consimtamantul imprumutatului, in functie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobanda aplicandu-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului existent . Modificarea dobanzii curente(%) conduce la reclacularea dobanzii datoarate”.

Contractul de trezorerie nenominalizat – In contract la art 5 se prevede: la data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de …. % pe an si este variabila. Dobanda curenta este formata din dobanda variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga …. pp. Conform conditiilor generale de creditare anexa la contractual de se prevede la Art 2.10, lit a, : “Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica dobanda, fara consimtamantul imprumutatului, in functie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobanda aplicandu-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului existent. Modificarea dobanzii curente(%) conduce la recalcularea dobanzii datorate”. – contractul de credit de trezorerie nenominalizat – In contract la art 5 se prevede: la data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de ……… pe an si este revizuibila semestrial. Dobanda curenta este formata din dobanda de referinta revizuibila semestrial, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga ……….pp. Cotatia dobanzii de referinta revizuibila semestrial este cea de la 30 septembrie din fiecare an si se aplica de la 01 octombrie pana la 31 martie anul urmator, respectiv cea de la 31 martie din fiecare an si se aplica de la 01 aprilie pana la 30 septembrie din acelasi an. Conform conditiilor generale de creditare anexa la contractual de se prevede la Art 2.10, lit d – dobanda revizuibila semestrial: “Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica dobanda de referinta revizuibila semestrial, fara consimtamantul imprumutatului, in functie de costul resurselor de creditare, dar la data de 30 septembrie si 30 martie ale anului, noul procent de dobanda aplicandu-se de la 01 oct, la soldul creditombrie respectiv 01 aprilie la soldul creditului existent . Modificarea nivelului dobanzii de referinta revizuibila semestrial conduce la reclacularea dobanzii datoarate”. In cazul in care, in urma modificarii nivelului dobanzii de catre banca, Imprumutatul nu va rambursa restul din creditul angajat si dobanzile aferente in termen de cel mult 10 zile de la data luarii la cunostinta, se considera ca Imprumutatul a acceptat noul nivel al dobanzii.”

Desemenea au mai fost transmise catre instanta si clauzele referitoare la comisioane astfel:

– comision de administrare de ……….lunar, reprezentand procent de ……….din valoarea creditului;

– comision de urmarire riscuri de …….lunar, reprezentand un procent de ………din valoarea creditului contractat.

In Conditiile Generale de creditare – anexa la contractul de credit se preved urmatoarele clauze contractuale:

Art 3.7 – Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica nivelul comisioanelor in functie de evolutia pietei finaciar-bancare. In cazul modificarii nivelului comisioanelor in sensul majorarii acestora, banca va notifica imprumutatul in momentul in care intervine aceasta modificare, prin afisare la sediul bancii sau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. In cazul in care imprumutatul nu este de acord cu noul nivel al comisioanelor, are dreptul sa ramburseze anticipat creditul si sa achite dobanzile aferente in termen de 10 zile de la data notificarii. In caz contrar, partile convin ca imprumutatul accepta in mod tacit noile niveluri ale comisioanelor.

Art 3.8 – Comisionul de urmarire riscuri se calculeaza flat, prin aplicarea unui anumit procent la valoarea creditului contractat. Clientul achita comisionul de urmarire riscuri lunar, odata cu rata de credit si dobanda. Comisionul de urmarire riscuri se percepe integral, inclusiv pentru fractiunile din luna.

Art 3.9 – Comisionul de admninistrare este in suma fixa lunara si se calculeaza prin aplicarea unui anumit procent la valoarea creditului contractat. Clientul achita comisionul de admninistrare, odata cu rata de credit si dobanda. Comisionul de administrare se percepe integral, inclusiv pentru fractiunile din luna.

  • Dosar 1513/2/2015

(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000323711&id_inst=3)

– stadiu: fond, Tribunalul Bucuresti, suspendat pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre CCR
– termen: –
– obiect dosar:

Contract de credit nenominalizat in valuta cu   dobanda revizuibila, ocazie cu care s-a constatat ca urmatoarea clauza contractuala este   posibil abuziva dupa cum urmeaza: Prin actul aditional   semnat de catre parti la contractul de credit initial, la art 5, lit e este prevazut comision de urmarire riscuri astfel: ,,comision de   urmarire riscuri de 13.87 eur lunar,   reprezentand un procent de 0,35% din valoarea creditului contractat’’.      la art 3.3 din Conditiile Generale de creditare se mentiosaneaza – Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica nivelul comisioanelor fara consimtamantul imprumutatului. Nivelul comisioanelor este comunicat prin afisare la sediile bancii’’

 

  • Dosar 1192/2/2015

(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000323286&id_inst=3)

– stadiu: fond, Tribunalul Bucuresti
– termen: 23.11.2016
– obiect dosar:

S-a procedat la verificarea contractului de credit   imobiliar pentru cumparare imobil Flux Optional, ocazie cu care s-a constatat   ca urmatoarele clauze contractuale sunt posibil abuzive dupa cum urmeaza: Potrivit art 5 din contract contract ,,dobanda curenta   este de …% pe an si este fixa in primul an si variabila ulterior. Dupa   aceasta data dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila   care se afiseaza la sediile BCR la care se adauga … puncte procentuale’’ Comision de administrare care potrivit art 8 lit c din contract este in valoare de 65 euro lunar   reprezentand un procent de … % din valoarea creditului contractat Contractul de credit imobiliar pentru cumparare   imobil Potrivit art 5 dobanda curenta este de …% pe an si este   fixa in primul an si variabila ulterior. Dupa primul an dobanda curenta este   formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR   la care se adauga … pp Comision de administrare care potrivit art 8 lit c   din contract este in valoare de … euro lunar reprezentand un procent de …% din   valoarea creditului contractat Contractul de credit   nenominalizat garantat cu garantii reale Potrivit art 5 dobanda curenta a fost initial …% pe an   si ulterior variabila incluzand o marja de risc client 0.  Art 2.2 din Conditii Generala de creditare, anexa la   contractul de credit nr 764 din 05.10.2004 ,,pe parcursul derularii creditului, banca   poate modifica marja de risc client fara consimtamantul clientului, noul   nivel aplicandu-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului   existent. Modificarea marjei de risc client conduce la recalcularea dobanzii   curente’’ Contractul de credit bancar Maxicredit Super BCR     Potrivit art 5 din contract dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga o marja fixa de … pp.

 

  • Dosar 32867/3/2014* (BCR Banca pentru Locuinte)

(http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000638347&id_inst=3)

Lasă un comentariu