Vezi modificarile de la 01.02.2017 care iti afecteaza afacerea

1. Plafonul pentru microîntreprinderi creşte la 500.000 de lei

Plafonul de venituri până la care o firmă se poate înscrie ca microîntreprindere a fost majorat în ianuarie 2017, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017, astfel că, începând din februarie 2017, este considerată microîntreprindere persoana juridică ce în exercițiul financiar anterior nu a depășit venituri de 500.000 euro, echivalent în lei.

Prin urmare, societăţile comerciale care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în 2016 îşi vor modifica sistemul de impunere, devenind din februarie 2017 plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Singurele firme care scapă de această obligație sunt cele care au capital social de cel puțin 45.000 de lei, ele putând să opteze pentru impozitul pe profit.

În plus, impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat a fost redus de la 2% la 1% (procent aplicabil şi entităţilor de acest tip ce au mai mult de un salariat), în timp ce microîntreprinderile fără salariaţi aplică, în continuare, o cotă de impozitare de 3%.

 

2. Vânzările de case și terenuri sub un anumit plafon, scutite de impozit

Tot de azi înainte, persoanele care vând case și terenuri sunt impozitate diferit faţă de până acum, în sensul că tranzacțiile sunt scutite de impozit dacă se încadrează în plafonul de 450.000 de lei. Cât despre tranzacţiile ce depăşesc această sumă, lor li se aplică o cotă unică de impozitare de 3%.

La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”, scrie în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017.

Schimbarea modului de impozitare este introdusă de Executiv pentru a încuraja vânzarea caselor și terenurilor, astfel încât să fie stimulată industria de construcții, în special în cazul construirii de locuințe. Totodată, Guvernul vrea ca în acest fel să reducă numărul de muncitori care pleacă în afara granițelor țării.

 

3. CAS şi CASS pentru salariaţi nu se mai plafonează

Tot începând de azi, salariaţii datorează CAS şi CASS la tot venitul realizat, în condiţiile în care, în luna ianuarie 2017, aceste contribuţii au fost plafonate la nivelul a cinci salarii medii brute.

Astfel, începând cu veniturile din salarii aferente lunii februarie 2017, plafonul echivalent cu cinci salarii medii brute este eliminat pentru persoanele care obţin venituri din salarii, astfel că acestea vor plăti contribuţiile sociale pentru întregul venit realizat.

Măsura eliminării plafonului echivalent cu cinci salarii medii brute la calculul CASS este valabilă, tot de azi încolo, şi pentru persoanele care obţin exclusiv venituri din investiţii (dobânzi, dividende) sau din alte surse (contracte civile). Automat, aceste persoane nu vor plăti CASS pentru aceste venituri dacă obţin, concomitent, şi venituri din salarii, activităţi independente, pensii, şomaj etc.

În ceea ce priveşte contribuţia la pensii, plafonarea bazei de calcul este valabilă atât pentru pentru contribuția individuală suportată de persoana fizică angajată (10,5%), cât și pentru contribuția datorată de angajator (15,8%).

Totodată, actul normativ păstrează plafonarea bazei lunare la cinci câştiguri salariale medii brute atât pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, cât şi pentru persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri realizate începând cu ianuarie 2017.

 

 

 

Lasă un comentariu