SRL – SRL D – PFA Ce formă de organizare a firmei e mai bună pentru înscrierea în Start-up Nation

Cei mai mulți dintre antreprenorii interesați de accesarea programului Start-up Nation România au ales sau vor alege, în perioada următoare, înființarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL) sau a unei societăți cu răspundere limitată debutante (SRL-D), acestea reprezentând forme de organizare mai des întâlnite și a căror înmatriculare n-ar trebui să dureze, de principiu, mai mult de câteva zile. Însă care este, totuși, forma juridică recomandată dacă vrei să soliciți ajutor nerambursabil de până la 44.000 de euro, în condițiile în care înscrierile vor începe curând?

 

Programul Start-up Nation România poate fi accesat de către antreprenorii care înființează, după data de 30 ianuarie 2017, întreprinderi noi, conform condițiilor de eligibilitate menționate în procedurile de implementare:

  • societăți comerciale înregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societățile;
  • societăți cooperative înregistrate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;
  • societăți cu răspundere limitată debutante înregistrate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri.

 

În cele ce urmează, vor fi prezentate avantajele și dezavantajele celor două forme de organizare juridică, respectiv SRL sau SRL-D:

Doar debutanții în afaceri pot înregistra un SRL-D

În prezent, conform statisticilor furnizate de Oficiul Registrului Comerțului (ORC) la finalul lunii februarie 2017, în România sunt înregistrate peste 37.000 de SRL-D-uri, dintre care aproximativ 35.500 sunt în stare de funcțiune sau în curs de înființare.

Antreprenorii interesați de înregistrarea unui SRL-D nu trebuie să fi deținut, anterior datei înmatriculării societăţii la ORC, calitatea de acţionar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European. Cu alte cuvinte, dacă ești în prezent sau ai fost oricând în trecut asociat sau administrator al unei societăți comeciale, nu poți înregistra un SRL-D. În cazul în care vei înregistra o astfel de societate alături de alte persoane, această regulă se aplică tuturor persoanelor.

În cazul unui SRL nu există o restricție în ceea ce privește experiența antreprenorială anterioară, astfel că orice persoană fizică poate iniția procedurile cerute de ORC pentru înmatricularea unei astfel de întreprinderi.

Pentru un SRL-D nu plătești taxe de înmatriculare

Primul avantaj rezultat din alegerea acestei forme de înregistrare juridică va consta în scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la ORC. Totuși, de la 1 februarie 2017, aceste taxe au fost reduse chiar și în cazul unei societăților comerciale cu răspundere limitată, astfel că, în prezent, taxele percepute de ORC pentru înregistrarea unui SRL sunt de doar 131 de lei. Diferența este, mai degrabă, neglijabilă, astfel că acesta nu poate fi un argument pertient de care un viitor antreprenor să țină cont atunci când alege forma juridică a viitoarei sale întreprinderi.

Poți desfășura un număr limitat de activități ca SRL-D

Un SRL-D va avea înscrise în actul constitutiv cel mult cinci grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţională în vigoare (CAEN), iar ajutorul financiar nerambursabil poate fi solicitat doar pentru o singură activitate.

Astfel, în primii trei ani de activitate în care întreprinderea își va păstra statutul de societate debutantă, aceasta nu își va putea adăuga activități suplimentare. Această restricție va fi eliminată cu ocazia transformării societății debutante, după cei trei ani, în SRL.

Din acest punct de vedere, alegerea înmatriculării unui SRL va  permite o flexibilitate mai mare, antreprenorul fiind liber să demareze orice afacere, în timp de asociatul unic/asociații unei SRL-D vor fi limitați, în primii trei ani de la demararea afacerii, doar la activitățile economice înscrise în cele cinci clase CAEN.

Scutire pentru SRL-D de plata contribuţiilor sociale

Cel mai mare avantaj de care va beneficia un SRL-D , va fi scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată. Facilitatea este oferită pentru o perioadă de cel mult trei ani de la înregistrarea societății și până la pragul câştigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Cât economisește o SRL-D la plata contribuțiilor sociale

Printre criteriile de selecție ce vor fi aplicate proiectelor depuse în cadrul programului Start-up Nation se regăsește crearea de noi locuri de muncă. Astfel, pentru a avea șanse de finanțare sporite, antreprenorul va trebui să angajeze cel puțin două persoane (se va acorda un punctaj suplimentar dacă acestea sunt absolvenți din promoțiile 2012-2017, șomeri sau persoane din categorii defavorizate).

Totuși, după expirarea perioadei în care această cheltuială este eligibilă în cadrul programului Start-up Nation România (conform ultimelor informații, această perioadă va fi de doar șase luni), un SRL-D va continua să se bucure de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, până la împlinirea celor trei ani de la înmatricularea firmei la ORC. Astfel, în cazul în care va fi angajată o persoană cu salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei în prezent, cheltuielile cu asigurările sociale datorate de angajator sunt de 229 de lei / lună. Această sumă va fi economisită lunar de către un SRL-D, însă ea va fi achitată integral de către un SRL.

Să presupunem că solicitantul, înregistrat ca SRL-D, va crea două noi locuri de muncădupă aprobarea proiectului, urmând să achite celor două persoane salariul minim pe economie. În acest caz, economia făcută de solicitant este dublă, respectiv 458 de lei / lună. După încetarea ajutorului financiar nerambusabil, antreprenorul este obligat să păstreze locurile de muncă nou create pentru o perioadă minimă de cel puțin doi ani de zile, perioadă în care va trebui să achite din surse proprii atât salariile nete, cât și contribuțiile datorate de angajat (prin reținere la sursă), cât și de angajator.

Doar în această perioadă, economia făcută de un SRL-D este de 10.992 de lei, sumă pe care, însă, un SRL o va achita în contul contribuțiilor sociale datorate de angajator.

În cazul în care vrei să înregistrezi un SRL-D, trebuie să știi că alegerea acestei forme de organizare aduce o serie de restricții antreprenorului:

  • depunerea la Agenția pentru Implementarea Programelor și Proiectelor destinate IMM-urilor a situațiilor financiare semestriale şi anuale ale întreprinderii, cu dovada înregistrării acestora la autorităţile competente, precum şi un raport semestrial de progres;
  • reinvestirea unui procent anual de cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.

Start-Up Nation, aprobat recent prin lege

În ultima săptămână din aprilie 2017, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care se aprobă programul Start-up Nation România.

Tot în a doua parte a lunii trecute, secretarul Comisiei parlamentare pentru industii și servicii,Roxana Mînzatu, a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că salariile vor fi eligibile pentru o durată de cel mult șase luni, spre deosebire de varianta vehiculată anterior, în care salariile erau eligibile pentru o durată de până la un an de zile.

Cheltuielile cu salariile vor fi plafonate la nivelul salariului mediu pe economie și urmează a fi suportate, în prima etapă, de către antreprenori, urmând ca ele să fie decontate prin mecanismul cererii de rambursare. Celelalte cheltuieli, precum achiziția de echipamente, utilaje sau autoutilitare vor fi finanțate prin mecanismul cererii de plată, fiind achitate de către finanțator pe baza facturii emise de furnizor.

Lasă un comentariu