Restituire taxă auto 2018: De ce nu primești încă banii,Solutii

Imagini pentru taxa autoPosibilitatea de a recupera fostele taxe auto și timbrul de mediu plătite în trecut de proprietarii de mașini a apărut anul trecut, pe 7 august, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017. De atunci, plătitorii au putut depune cererile la autoritățile fiscale, chiar și dacă vânduseră între timp mașina, chiar dacă au cumpărat-o în leasing, au pierdut dovada plății sau aveau hotărâri judecătorești prin care câștigaseră dreptul la restituirea banilor.

 

Mai nou, Executivul a decis ca nici dovada plății să nu mai trebuiască adusă pentru a cere restituirea, nici copia după talon sau după cartea de identitate a vehiculului. Cereri se mai pot depune chiar și acum, conform OUG nr. 52/2017.

 

 

Cert este că unii contribuabili care au depus deja cereri de câteva luni, care le depuseseră mai demult sau aveau decizii definitive de la instanțe se plâng acum de întârzierile organelor fiscale. Din comentariile unora dintre cititorii avocatnet.ro am dedus chiar că organele fiscale fie nu știu ce să le spună despre stadiul cererilor lor, fie le dau răspunsuri contradictorii.

În acest sens, am cerut un punct de vedere oficial celor de la Finanțele Publice. Plecând de la prevederile normelor legale în baza cărora se fac aceste restituiri, reprezentanții ANAF precizează:

„Precizăm că restituirea acestor taxe/timbru de mediu se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de bugetul în care s-au făcut venit sumele încasate, în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire (…) În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, organele fiscale centrale, pe baza evidenței cererilor de restituire și a sumelor aprobate la restituire, solicită Administrației Fondului pentru Mediu sumele necesare restituirii taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrului de mediu pentru autovehicule”, potrivit răspunsului oferit redacției noastre, în urma prezentării calendarului oficial de restituire.

Într-adevăr, conform ordonanței, perioada de restituire pentru fostele taxe auto nu s-a terminat, aspect subliniat și de reprezentanții ANAF. Iar perioada de restituire pentru timbrul de mediu nici măcar nu a început – se dă startul abia în septembrie anul acesta, ceea ce înseamnă că, până atunci, nici nu se pune problema restituirii vreunui ban.

Reamintim că perioadele restituire sunt următoarele, conform ordonanței:

  • 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 – pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
  • 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019 – pentru timbrul de mediu.

Cei care au început să depună cereri chiar și de anul trecut și care nu sunt în situațiile „privilegiate”, pe care le detaliem mai jos, pot primi banii chiar și în ultima zi a perioadelor de mai sus.

Totuși, aceeași ordonanță prevede că banii se dau înapoi celor care au hotărâri judecătorești în 120 de zile de la depunerea cererilor (dar nu mai devreme de la începerea perioadelor de restituire enunțate mai sus). Practic, aceștia ar fi trebuit să înceapă deja să primească banii, mai repede ca ceilalți, dacă au depus deja cererile (mai puțin timbrul de mediu, unde nu s-a început încă restituirea banilor). Mai repede ar trebui să primească banii și cei care depuseseră deja cereri înainte de 7 august 2017 și care au fost admise – tot într-un termen de 120 de zile, dar de la data de 29 decembrie 2017 (când au intrat în vigoare normele de aplicare ale OUG nr. 52/2017).

Concluzia este următoarea:

  • în primul rând, banii vin prin Administrația pentru Fondul de Mediu, de principiu, în baza cererilor făcute de organele fiscale, deci canalul prin care se face restituirea nu le concentrează doar pe acestea din urmă, ci mai multe autorități ale statului (prin urmare, lucrurile se pot complica pe parcurs);
  • în al doilea rând, solicitanții care nu se află într-una dintre situațiile mai avantajoase (cereri deja depuse și admise de mai demult ori decizii definitive obținute în instanțe) vor putea primi banii până la finalul anului 2018;
  • în al treilea rând, restituirea timbrului de mediu nu se face momentan, deci, nici nu are rost să fie adresate solicitări organelor fiscale cu privire la banii respectivi.

31 de comentarii la „Restituire taxă auto 2018: De ce nu primești încă banii,Solutii”

  1. Unde este minciuni lepre care stau cu curu pe scaun si iau salari si benefici degeaba si nu fac niciodata ce trebuie .rusine sa nu i mai votati.

  2. Pai sa iti spun eu atita timp cit vorbesc 100 de mincinosi care iau salari pentru ca dorm nu o sa primim nimic numai vorbe.

  3. Am depus actele pe o8 o1 2o18 , am primit şi decizia…. . Dar suntem în 04 04 2019 şi nu am primit nimic. Când statul trebuie să ia de le la cetătean e in stare să îl jupoaie pe saracul om , DAR CAND VINE VORBA SA DEA STATUL OAMENILIR , GĂSEŞTE SCUJE : CA LEGAL FISCUL….. BLA BLA BLA…. . CA ASA ŞI PE DINCOLI.
    SĂ NE AJUTE DUMEZEU CĂ E VAIDE VIAŢA NOASTRĂ IN ACEASTĂ TARĂ, ŞI ASTA DIN CAUZA CELOR CE NE CONDUC.

  4. Salut , poate pare prostesc să întreb, în momentul ăsta martie 2019 , ce se mai poate face pentru recuperarea taxei auto , precizez ca nu am depus nici o cerere nicăieri , mulțumesc.

  5. Vreți să recuperați banii prin alte mijloace dea nu dați eu am dat banii gramada să pot merge cu mașina voi ne dați pe la spate …rușine

  6. Salut. Daca nu am ajuns sa depun cerere de restituire a taxei auto,mai pot recupere într-un alt mod banii dați?!

  7. Sa vad PSD istii atarnand in streang…gunoaie penale…hoti si ticalosi cu diplome contrafacute”stiti bine”MUIE VOUA!!!

  8. Bună am plătit timbrul de poluare ,am plătit taxa auto în august 2011 si mu am primit nici un ban .Stiti când se preconizeaza ? Ms

  9. Bună ziua, am depus cererea ptr restituirea taxei timbrului de mediu si nu am primit decizia de acceptare/respingere a acesteia,vmi-a dat doar un nr.de înregistrare. Ce ar trebui să fac? Evident nici banii. Am fost la sediul Anaf Giurgiu, unde am depus documentele sa modific contul ca e scris gresit pe cerere si mi-au spus ca nu e nevoie ca am extras de cont la dosar. Ce pasi trebuie sa urmez ca sa verific ca totul e ok? Si sa primesc si banii? Multumesc

  10. Buna ziua cum poti executa silit un anaf care nu are bani in cont? am platit si executor si degeaba, nu ai pe ce sa pui poprire, conturi zero,ce alta solutie mai exista? prelungirea termenului este finala sau pot sa prelungeasca la nesfarsit?daca este taxa castigata in instanta se prelungeste perioada de 120 de zile sau cum se procedeaza?

  11. Este data lege noua pentru extinderea restitutirii taxei auto, daca zici ca ti-au comunicat ca vor face plata pana in 06.2019 ? Mersi.

  12. Am sunat astazi 17/12/2018 la anaf Codllea/Brasov sa intreb in ce stadiu se afla cererea de restituire timbru de mediu si mi-sa spus ca s-a prelungit perioada de restitiure pina la 1/06/2019 Eu stiam ca restituirea la timbrul de mediu a inceput la1/09/2018 si se incheie la 31/03/ 2019.Asta ce mai este ?

  13. Am sunat in aceasta dimineata 17 decembrie 2018 la Anaf Codllea Brasov in ce stadiu se afla cererea de restituire timbru de mediu si mi-au comunicat ca restituirea la taxa de timbru s-a prelungit pina la 1iunie 2019

  14. Am primit banii pe taxa de poluare pe 13 mai și dobanda nu am primito nici in ziua de azi.Mentionez ca am hotărâre judecătorească din 2015 și taxa plătită in 2009.Ce se intâmplă se cam scurge termenul !!!!

  15. Cum se calculeaza cei 0.02%/zi.

    Pentru suma de 1500 RON
    1825 de zile

    O simulare daca se poate.
    Care este formula de calcul a celor 0.02%/zi.
    Multi nu stiu, ca si mine.

    Poate cineva care stie legea ne poate ajuta sa o intelegem.

  16. Am decizie definitiva de restituirea timbrului de mediu , am primit și de la ANAF decizie ca sa aprobat in Septembrie iar după 2 luni mi-au mai trimis o data aceeași decizie de ce? Bani de trimis decizi de 2 ori au ….

  17. Bună ziua ,am depus cererea ptr restituirea taxei timbrului de mediu si nu am primit decizia de acceptare/respingere a acesteia,mi-a dat doar un nr.de înregistrare.ce ar trebui să fac?….multumesc

  18. Si eu la fel …Hotărâre definitivă obținută în 2013 taxa poluare dar nu mi am primit banii nici in ziua de azi…RUSINICA!!!

  19. Ma aflu in situatia „mai avantajoasa”: cu decizie definitiva pentru restituirea taxei pe poluare achitata in anul 2008 obtinuta in instanta in anul 2016, cu prima transa de pe legislatia veche incasata tot in anul 2016, dar care nu am primit restul de bani nici dupa trecerea termenului maxim de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice de aplicare a OUG 52/2017 (adica 28.04.2018). Mai trebuie sa astept inca 30 de zile raspuns la solicitarea facuta catre ANAF. Banii… poate la anul!

  20. Ma aflu in situatia „mai avantajoasa”: cu decizie definitiva obtinuta in instanta in anul 2016 pentru restituirea taxei pe poluare achitata in anul 2008, cu prima transa de pe legislatia veche incasata tot in anul 2016, dar care nu am primit restul de bani nici dupa ce a trecut termenul legal de 120 de zile de la publicarea normelor metodologice – 28.04.2018. Mai trebuie sa astept acum alte 30 de zile raspuns la solicitarea facuta catre ANAF

Lasă un comentariu