Transfer pentru executare pedeapsă în România

Transfer pentru executare pedeapsă în România

Ai fost arestat in Italia,Spania,Germania,Anglia sau alta tara UE atunci trebuie sa cereti

Transfer pentru executare pedeapsă în România 

[yasr_overall_rating size=”large”]

[yasr_visitor_votes size=”large”]

 

 

 

Transfer pentru executare pedeapsă în România
Transfer pentru executare pedeapsă în România

 

 

https://avocat-coltuc.business.site/website

 

 

https://earth.google.com/web/@44.41575609,26.07567844,95.80539514a,642.35641185d,35y,-38.32924129h,44.99945023t,0.00000005r/data=ChYaFAoML2cvMWhtNXpnM2pmGAIgASgC

 

 

Condiţia esenţială pentru realizarea transferului în temeiul acestei convenţii este consimţământul condamnatului, afară de cazul în care statul de condamnare i-a aplicat măsura expulzării.

În cele ce urmează vom răspunde unor întrebări frecvente referitoare la condiţiile pentru transferarea condamnaţilor:

 

 

 

1.1.Cine trebuie să consimtă la transferare?

Transferarea necesită:

(a) consimţământul persoanei în cauză sau, dacă este cazul, cel al reprezentantului său legal (consimţământul nu mai este necesar, ci doar avizul condamnatului, când prin hotărârea de condamnare sau printr-un alt act s-a luat şi măsura de siguranţă a expulzării sau măsura conducerii la frontieră, dacă prin convenţia aplicabilă se prevede astfel);

(b) acordul Statului în care ea a fost condamnată (Statul de condamnare)şi

(c) acordul Statului către care se solicită transferarea (Statul de executare).

1.2.Cine poate beneficia de o transferare către România şi cui i se adresează cererea?

Puteţi beneficia de o transferare către România (statul de executare) dacă sunt îndeplinite în totalitate următoarele condiţii:

(a) sunteţi cetăţean al României;

(b) hotărârea judecătorească prin care aţi fost condamnat este definitivă şi nu mai aveţi alte afaceri judiciare în statul de condamnare;

(c) ca regulă, vă rămân de executat cel puţin 6 luni din pedeapsă, deşi, în condiţii excepţionale, această durată poate fi inferioară; şi

(d) dacă infracţiunea pentru care aţi fost judecat şi condamnat constituie infracţiune conform legii române.

Cererea de transferare se formulează în scris şi se adresează fie statului de condamnare, fie statului român.

Cererea de transferare trebuie să conţină

a) toate datele dvs. de identificare: nume, prenume, poreclă, data şi locul naşterii, numele şi prenumele părinţilor, ale soţiei şi ale copiilor, cetăţenie, studii, ocupaţie, adresa de domiciliu sau de reşedinţă declarată ori cea la care locuiţi efectiv în România şi, eventual, alte date pentru identificarea şi, ulterior, stabilirea situaţiei dvs. personale, locul de deţinere;

b) datele de identificare ale hotărârii de condamnare (instanţa străină care a pronunţat-o, numărul ei)

c) coordonatele exacte ale penitenciarului în care sunteţi deţinut.

 

 

 

În cazul în care optaţi pentru adresarea cererii statului român, cererea trebuie transmisă la

Ministerul Justiţiei

Direcţia Drept internaţional şi Tratate

Serviciul Cooperare judiciară internaţională în materie penală

Tel: 0040.37. 204 1077

Fax: 0040. 37. 204 1079

E-mail: dreptinternational@just.ro

Str. Apolodor nr. 17, sector 5, 050741 Bucureşti, România

Cererea dvs. se va înregistra şi va fi repartizată spre soluţionare. Ministerul Justiţiei va informa statul de condamnare despre intenţia dvs. de a fi transferat şi va solicita acestuia transmiterea documentelor fără de care procedura de transfer nu poate continua, respectiv acordul statului de condamnare la transferarea dvs.; copia autentică a hotărârii de condamnare definitivă, precum şi o copie a dispoziţiilor legale aplicabile; un document menţionând durata condamnării deja executate, inclusiv informaţii

 

asupra oricărei detenţii provizorii, asupra reducerii pedepsei, sau un alt act privind stadiul executării condamnării; declaraţia privind consimţământul dvs. la transferare; dacă este cazul, orice raport sau constatare medico-legală ori alte acte medicale care atestă starea fizică şi mintală a dvs., tratamentul care ar trebui urmat în România sau eventualele recomandări pentru continuarea tratamentului, o expunere a faptelor care au atras condamnarea; natura, durata şi data începerii executării pedepsei.

 

Până la primirea documentaţiei Ministerul Justiţiei din România nu poate lua nicio altă măsură, după cum nu poate întreprinde niciun alt demers.

Documentele menţionate mai sus, trebuie transmise Ministerului Justiţiei, pe cale oficială, de către statul de condamnare, şi nu de familia sau avocatul dvs.

 

În cazul în care Ministerul Justiţiei din România primeşte o cerere de transferare din partea unui cetăţean român condamnat într-un alt stat, înştiinţează despre această cerere autoritatea centrală din statul de condamnare, căreia îi solicită totodată documentele necesare, precum şi o declaraţie precizând dacă autorităţile competente îşi dau consimţământul la transfer.

Dacă cererea de transferare este refuzată de statul de condamnare, Ministerul Justiţiei veţi fi informat în cel mai scurt timp posibil.

1.3. Procedura de transferare

De îndată ce Ministerul Justiţiei din România primeşte declaraţia de consimţământ de la statul de condamnare, transmite documentele procurorului general al parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care, la rândul său, sesizează Curtea de Apel Bucureşti pentru ca aceasta să recunoască hotărârea străină şi să o pună în executare.

În cursul procedurii, veţi fi informat cu privire la termenele de judecată. Prin urmare, citaţia emisă de Curtea de Apel Bucureşti sau de Înalta Curte reprezintă o simplă notificare cu privire la cursul procedurii. Nu trebuie să vă prezentaţi în faţa instanţei de judecată.

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti se motivează în termen de 3 zile şi este supusă recursului în termen de 10 zile de la comunicare. Comunicarea hotărârii către dvs. se face prin fax sau prin alt mijloc de transmitere, la autoritatea centrală din statul de condamnare, de către Ministerul Justiţiei, în cel mai scurt timp posibil.

Dvs. aveţi dreptul de a ataca această hotărâre cu recurs în termen de 10 zile. Tocmai de aceea hotărârea trebuie să vă fie comunicată, comunicare care se realizează, aşa cum s-a arătat, prin intermediul statului de condamnare.

Dovada de comunicare (procesul verbal care să poarte semnătura dvs. şi menţiunea că aţi primit hotărârea) ca şi declaraţia dvs. dacă înţelegeţi sau nu să contestaţi hotărârea Curţii de Apel Bucureşti trebuie să fie transmise Ministerului Justiţiei. Nu este suficient să declaraţi că nu mai  sunteţi de acord să fiţi transferaţi în România. Trebuie să indicaţi foarte clar una din cele două variante: a) sunt de acord

 

cu hotărârea Curţii de Apel Bucureşti şi nu doresc să declar recurs sau b) nu sunt de acord cu hotărârea Curţii de Apel Bucureşti şi doresc să declar recurs (în acest caz trebuie să menţionaţi care sunt motivele, unul dintre acestea putând fi şi acela că nu mai doriţi să fiţi transferat în România).

Prin urmare, hotărârea dată de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă de la data pronunţării. Rămâne definitivă la data expirării termenului de 10 zile în care dvs. aveţi dreptul de a declara recurs sau de la data la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat recursul dvs..

Curtea de apel emite un mandat de executare a pedepsei imediat ce hotărârea a rămas definitivă, pe care Ministerul Justiţiei din Romnia îl transmite autorităţii centrale competente din statul de condamnare, în vederea transferării persoanei condamnate.

Predarea dvs. va avea loc, de regulă, pe teritoriul statului de condamnare, prin grija Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu înştiinţarea Ministerului Justiţiei.

Condamnatul transferat în România nu mai poate fi urmărit penal pentru aceeaşi infracţiune care a constituit obiectul condamnării în străinătate.

Refuzul opţional al transferării. Cererea de transferare a persoanei condamnate poate să fie refuzată, în principal, dacă: a) procesul în care s-a pronunţat condamnarea nu s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile pertinente din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale; b) împotriva condamnatului s-a pronunţat în România o hotărâre de

 

 

condamnare pentru aceeaşi faptă ori este în curs o procedură penală având ca obiect aceeaşi faptă pentru care acesta a fost condamnat în străinătate; c) persoana condamnată a părăsit România, stabilindu-şi domiciliul într-un alt stat, iar legăturile sale cu statul român nu mai sunt semnificative; d) persoana condamnată a comis o infracţiune gravă, de natură să alarmeze societatea, sau a întreţinut relaţii strânse cu membri ai unor organizaţii criminale, de natură să facă îndoielnică reinserţia sa socială în România.

1.4. Care va fi pedeapsa de executat după transferare ?

Legea română permite atât soluţia continuării executării, cât şi soluţia conversiunii condamnării.

Potrivit legii române, soluţionarea unei cereri de transferare este de competenţa exclusivă a instanţei judecătoreşti, instanţa putând fie să continue executarea condamnării imediat sau în baza unei hotărâri judecătoreşti, în condiţiile enunţate la art. 145 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală (în continuare Legea nr. 302/2004), fie să schimbe condamnarea, printr-o hotărâre judecătorească, înlocuind astfel pedeapsa aplicată în statul de condamnare printr-o pedeapsă prevăzută de legislaţia română pentru aceeaşi infracţiune, în condiţiile enunţate la art. 146 din acelaşi act normativ.

Astfel, potrivit art. 145 din Legea nr. 302/2004 în cazul în care statul român optează pentru continuarea executării pedepsei aplicate în statul de condamnare, el trebuie să respecte felul şi durata pedepsei prevăzute în hotărârea de condamnare.

Art. 146 din Legea nr. 302/2004 prevede că numai dacă natura pedepsei aplicate sau durata acesteia este incompatibilă cu legislaţia română, statul român poate, prin hotărâre judecătorească, să adapteze această pedeapsă la aceea prevăzută de legea română pentru faptele care au atras condamnarea. Per a contrario, dacă natura pedepsei aplicate sau durata acesteia este compatibilă cu legislaţia română instanţa este obligată să dispună continuarea executării pedepsei.

În cazul conversiunii, pedeapsa aplicată trebuie să corespundă, atât cât este posibil, în ceea ce priveşte felul pedepsei aplicate prin hotărârea statului de condamnare şi, în nici un caz, nu poate să agraveze situaţia condamnatului.

În ceea ce priveşte întinderea conversiunii pedepsei şi a criteriilor aplicabile, instanţa română va trebui să respecte următoarele condiţii: a) va fi legată de constatarea faptelor în măsura în care acestea figurează, în mod explicit sau implicit, în hotărârea pronunţată în statul de condamnare; b) nu va putea schimba o pedeapsă privativă de libertate printr-o pedeapsă pecuniară; c) va deduce integral din

 

pedeapsă perioada de privaţiune de libertate deja executată de condamnat; d) nu va agrava situaţia penală a condamnatului, nici nu va fi ţinută de limita inferioară a pedepsei eventual prevăzute de legislaţia statului de condamnare pentru infracţiunea sau infracţiunile săvârşite.

După transferarea în România, pedeapsa se va executa potrivit legii române, inclusiv sub aspectul regimului de acordare a liberării condiţionate.

Citeste si https://www.coltuc.ro/blog/transfer-roman-condamnat-in-strainatate-si-computare-pedepse/

Un comentariu la „Transfer pentru executare pedeapsă în România”

Lasă un comentariu