Schimbări la admiterea în INM 2019-2020

Schimbări la admiterea în INM, adoptate de CSM: O nouă probă, care va lua locul testului de logică și altele

Vezi https://www.coltuc.ro

 

 

 

Schimbări la admiterea în INM
Schimbări la admiterea în INM

 

Structura examenului de admitere în Institutul Național de Magistratură (INM) se va schimba semnificativ, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) adoptând la finele lui mai un nou regulament pentru organizarea admiterii. În locul probei de raționament logic va intra o probă scrisă ce va testa teoria și aplicarea ei unor situații practice, probă care se va desfășura în două zile diferite: într-o zi, civilul, într-o zi, penalul. Această nouă probă nu este însă unica noutate adusă de recent adoptatul regulament CSM.

 

 

Hotărârea CSM nr. 91/2019 a fost adoptată de plenul CSM pe 21 mai și mai trebuie publicată în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare. De la acel moment, un nou regulament privind admiterea la INM va intra în vigoare, unul care aduce schimbări însemnate față de examenele de până acum.

 

 

 

Notă: În acest timp, se află în dezbatere și un nou regulament pentru admiterea directă în magistratură, aspect necesar având în vedere că cele două examene au aceeași structură examinatorie.

 

Marea noutate ce va fi adusă de acest nou regulament este proba scrisă de verificare a cunoștințelor juridice, teoretice și practice, susținută la cele patru materii bine cunoscute: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal.

 

Vorbim, mai exact, de o testare scrisă ce va urma testului-grilă, dat și până acum, la aceleași patru materii și cu 100 de subiecte. Testul-grilă și testul scris vor constitui prima etapă a examenului, a doua fiind cea a interviului.

 

Marele absent din noul tip de examen de admitere la INM este testul de raționament logic, acesta fiind înlocuit de acest test scris pentru verificarea teoriei și pentru rezolvarea unor probleme practice.

Lasă un comentariu