Cand executorii fac abuzuri pe cheltuielile de executare de maxim 10%(coltucsiasociatii.ro)

Cand executorii fac abuzuri pe cheltuielile de executare de maxim 10%(coltucsiasociatii.ro)

MAXIM – nu pot fi mai mare de 10% din datorie
#executare #executaresilita #cheltuieliexecutare #maxim10%dindatorie

In practica toti executorii fac abuzuri prin fixarea unor cheltuieli de executare de peste 50% din datorie!
De citit tot articolul aici https://www.facebook.com/coltucsiasociatii.ro/posts/2563400100648302?__tn__=K-R

 

Aici aveti un exemplu al unui executor cat ar trebui sa fie cheltuielile de executare https://www.executorsortan.ro/onorarii

 

Prin urmare, atata vreme cat un executor isi fixeaza un onorariu maximal, el trebuie sa fie justificat de faptul ca procedura de executare silita . A fost deosebita si astfel a fost necesara o munca suplimentara. In caz contrar, incasarea unui onorariu maximal nu este justificata si poate fi diminuata de catre instanta de judecata.

Pentru executori există un act normativ care prevede atât limite minime, cât și limite maxime pentru onorariile de la executarea silită.
E vorba de Ordinul ministrului justiției nr. 2550/2006 privind aprobarea onorariilor minimale și maximale pentru serviciile prestate de executorii judecătorești. Act unde găsim detaliate aceste și limite și câteva reguli de calcul, în funcție de tipul executării și de dimensiunea datoriei.

Să luăm exemplul unei datorii de până la 50.000 de lei. Onorariul minim se va calcula în felul următor, potrivit ordinului:

•    dacă datoria e de maximum 500 de lei, onorariul minim e de 10% din suma respectivă;
•    dacă datoria e între 500 și 1.000 de lei, tariful minim este de 50 de lei plus 5% din suma care depășește 500 de lei;
•    dacă datoria e de peste 1.000 de lei, dar sub 50.000 de lei, atunci onorariul minim e de 75 de lei plus 2% din suma care depășește 1.000 de lei.
Pentru datoriile care nu depășesc 50.000 de lei, onorariul maxim nu poate fi mai mare de 10% din datorie – de pildă, o datorie de 27.000 de lei implică un onorariu maxim de 2.700 de lei.

Dacă vorbim de datorii între 50.000 și 80.000 de lei, onorariul maxim este de 5.000 de lei plus un procent de până la 3% din suma care depășește 50.000 lei din datoriei.
În fine, dacă e o datorie de peste 100.000 de lei, atunci onorariul maxim e de 6.300 lei plus un procent de până la 1% din suma care depășește 100.000 lei din valoarea datoriei.

Ce poate face un om pentru a reduce aceste cheltuieli?

Anularea intregii incheieri de stabilire a cheltuielilor de executare poate fi obtinuta odata cu anularea intregii executari silite. Ori atunci cand executorul uita sa-si incuviinteze in propria executare silita cheltuielile de executare. Printr-o incheiere (Element neconstitutional – Decizia CCR nr. 458/2009 constand in lipsa unei garantii procesuale . In favoarea debitorului pentru prevenirea oricarui abuz in exercitarea dreptului creditorului urmaritor si a unui control real si eficient al instantei asupra executarii silite).Onorariile executorilor judecatoresti aplicate la maximul grilei fara a exista un argument nu sunt justificate si pot fi reduse . Si in aceeasi masura sunt neconstitutionale in actuala varianta (art. 44 dreptul la proprietate).

Onorariile executorilor judecatoresti sunt disproportionale cu volumul de munca prestat intr-un dosar de executare silita.

Onorariile sunt stabilite intotdeauna la maximul permis de lege, indiferent de complexitatea dosarului, ceea ce creeaza o stare de desuetudine prevederii onorariilor minimale.

www.coltucsiasociatii.ro

Lasă un comentariu