(P) Demisia in 2021: Cum imi dau demisia

Demisia in 2021: Cum imi dau demisia si care sunt drepturile mele

 

https://coltucsiasociatii.ro/demisia-in-2021-cum-imi-dau-demisia-si-care-sunt-drepturile-mele/livecoltucsiasociatii

#demisie #demisia #coltuc

 

 

 

În cele ce urmează, vei afla care sunt prevederile legale în ceea ce privește demisia, ce drepturi și ce obligații ai ca angajat, dar și cum ar putea arăta un exemplu de demisie.

 

Ce înseamnă demisia – cadru legislativ
Tipuri de demisie
Drepturile și obligațiile angajatului în cazul unei demisii
Ce obligații are angajatorul atunci când ți-ai dat demisia
Sfaturi utile înainte și după demisie
Cum se face cererea de demisie: modele de demisie la zi/cu preaviz

Demisia nu este însă un lucru pe care îl poți face de azi pe mâine. Sigur, poți să îți depui demisia la Resurse Umane chiar acum. Înainte de toate însă, trebuie să știi care sunt obligațiile tale, cum e cu preavizul și de ce este important să-ți faci în continuare treaba cât mai bine, până când expiră această perioadă. Este vorba, totuși, despre o etapă de durată: în cazul demisiei cu preaviz, trebuie să mai rămâi încă o lună la locul de muncă de la care intenționezi să pleci.

Ce înseamnă demisia – cadru legislativ

Spre deosebire de concediere, care ține de angajator, demisia este un act unilateral al angajatului prin care solicită încheierea contractului de muncă. Articolul 81 din Codul Muncii actualizat este cel care reglementează modul în care angajatul poate renunța la locul de muncă, dar și drepturile și obligațiile fiecărei părți implicate. Iată ce spune legea în cazul demisiei:

Prin demisie se înțelege actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. – articolul 81, alineatul 1 din Codul Muncii

În acest caz, preavizul este necesar pentru a proteja interesele angajatorului, așa cum preavizul este obligatoriu și în cazul concedierii, pentru a proteja interesele angajatului. Altfel spus, nu poți să-ți dai demisia și să nu te mai prezinți a doua zi la lucru, pentru că asta ar aduce prejudicii companiei pentru care ai lucrat până acum: postul tău ar rămâne descoperit și, până când ar găsi înlocuitor, angajatorul ar putea pierde bani.

La fel și în cazul concedierii: dacă angajatorul decide să încheie unilateral colaborarea cu tine, ai o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare pentru a-ți găsi un nou loc de muncă.

Citește și Concedierea: ce trebuie să știi dacă ai fost dat afară de la locul de muncă

Tipuri de demisie

În funcție de momentul în care încetează contractul de muncă, un angajat are la dispoziție două tipuri de demisie: cu preaviz sau fără preaviz. Potrivit legii, preavizul este o perioadă de maximum 20 de zile lucrătoare în cazul persoanelor care au o funcție de execuție și cel mult 45 de zile pentru angajații care lucrează într-o funcție de conducere.

Demisia cu preaviz

Un angajat își poate da oricând demisia din funcția pe care o ocupă, dar trebuie să-și continue activitatea până la expirarea termenului de preaviz, care se regăsește în mod obligatoriu în contractul individual de muncă sau, în unele cazuri, în cel colectiv.

În cazul demisiei cu preaviz, perioada se calculează începând din a doua zi lucrătoare de la data depunerii demisiei. Cu alte cuvinte, dacă ți-ai notificat angajatorul că îți dai demisia într-o zi de vineri, cele 20 de zile standard de preaviz se calculează începând cu ziua de luni a săptămânii următoare.

Demisia fără preaviz

Încetarea contractului de muncă fără preaviz poate fi făcută în două situații. Atunci când angajatorul este de acord să renunțe la această perioadă, demisia poate fi fără preaviz, iar contractul de muncă încetează în ziua stabilită împreună cu angajatorul. O altă situație reglementată în Codul Muncii și care permite demisia fără preaviz este cea în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile din contract – nu plătește salariile la timp, refuză să-ți acorde concediu atunci când îl soliciți sau nu ia măsuri de protecție și siguranță la locul de muncă.

Așa cum am văzut mai sus, demisia este cu preaviz sau fără, dar mai sunt două modalități prin care poți încheia relațiile de muncă: încetarea contractului de muncă cu acordul părților și demisia în perioada de probă. Cele două situații sunt confundate deseori cu demisia, dar nu este vorba de același lucru, în primul rând pentru că sunt reglementate de articole diferite din Codul Muncii.

Încetarea contractului de muncă cu acordul părților

Când unul dintre motivele pentru demisie este faptul că îți dai seama că jobul pe care l-ai ales nu ți se potrivește și la finalul unei discuții cu angajatorul cădeți amândoi de acord asupra încetării contractului de muncă, nu vorbim despre o demisie propriu-zisă. În acest caz este vorba despre un alt articol din Codul Muncii, mai exact de articolul 55. Nefiind vorba despre o demisie, nu se mai pune problema nici de preaviz – ultima zi de muncă este cea stabilită împreună cu angajatorul.

Încetarea contractului de muncă în perioada de probă

Contractul de muncă poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile pentru o funcție de execuție și 120 de zile pentru o funcție de conducere. Potrivit articolului 31, alineatul 3 din Codul Muncii, în perioada de probă sau la sfârșitul ei, contractul de muncă poate fi încheiat de oricare dintre cele două părți – angajat sau angajator -, printr-o simplă notificare, fără preaviz. Asta înseamnă că, dacă șeful tău nu e mulțumit de modul în care îți faci treaba, poate să încheie contractul oricând în perioada de probă, fără să fie obligat să-și motiveze decizia.

Dacă te-ai decis deja că vrei să-ți schimbi locul de muncă, dar nu ai găsit încă jobul potrivit, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Drepturile și obligațiile angajatului în cazul unei demisii

În cazul în care ai găsit un post mai bun, ai două variante la dispoziție: fie cazi la înțelegere cu angajatorul tău și acesta renunță la perioada de preaviz, fie aștepți să treacă cele maximum 20 de zile lucrătoare de preaviz ca să semnezi un nou contract.

 • Demisia trebuie depusă în scris, așa că degeaba îl anunți verbal pe șeful tău că-ți dai demisia și de a doua zi nu mai vii la lucru. Asta poate fi considerată o abatere disciplinară și riști să fii sancționat. Pentru a putea lua măsuri, compania angajatoare trebuie să facă, înainte de toate, o cercetare disciplinară. În această perioadă, contractul de muncă este suspendat.
 • De asemenea, nu este o idee bună să-ți depui demisia scrisă și a doua zi să nu mai vii la lucru: perioada de preaviz este obligatorie dacă angajatorul nu vrea să renunțe la ea.
 • Demisia este un drept al oricărui angajat, oricare ar fi tipul de contract pe care l-a încheiat cu angajatorul. Asta înseamnă că îți poți da demisia oricând, din orice funcție, câtă vreme respecți prevederile legale referitoare la preaviz.
 • Nu ești obligat să-ți motivezi demisia, dacă nu dorești să faci asta. Fiind vorba despre un act unilateral, angajatorul nu poate să-ți ceară argumente.
 • În cazul în care angajatorul refuză să-ți primească demisia (deși este obligat prin lege), poți să probezi acest lucru prin orice alt mijloc. De exemplu, poți trimite demisia și prin e-mail sau prin poștă, pentru a putea demonstra că ai urmat toți pașii legali, în cazul în care se ajunge în instanță.
 • E recomandat să-ți motivezi demisia atunci când vrei să pleci fără preaviz de la un loc de muncă. Acest lucru este posibil atunci când angajatorul nu-și respectă obligațiile care-i revin prin contract, cum ar fi neplata salariului la timp. În acest caz, trebuie să explici asta în demisie.
 • Odată ce ți-ai dat demisia, nu este o idee bună să te culci pe o ureche. Prevederile contractului de muncă sunt în vigoare, așa că trebuie să-ți faci meseria la fel de bine ca și până acum, altfel riști sancțiuni disciplinare, cum ar fi tăierile salariale.

Important! Poate că te-ai gândit deja, dacă ești în situația în care vrei să-ți dai demisia, să-ți iei și câteva zile de concediu de odihnă sau concediu medical ca să treacă timpul mai repede. Potrivit Codului Muncii, îți poți lua concediu de odihnă în preaviz doar dacă angajatorul este de acord. În cazul concediului medical, preavizul se suspendă în această perioadă, așa că la întoarcerea din concediu vei avea același număr de zile în preaviz ca la plecare.

Ar trebuie menționat și că, odată ce ți s-a încheiat contractul de muncă, poți solicita o notă de lichidare prin completarea unei cereri de lichidare. Chiar dacă legea nu obligă compania să facă acest lucru, tu poți face solicitarea ca să ai siguranța că nu există vreo datorie către angajator și invers.

Ce obligații are angajatorul atunci când ți-ai dat demisia

În primul rând – și cel mai important -, angajatorul nu poate să refuze primirea unei cereri de demisie din partea angajatului. Iată care sunt celelalte obligații ale angajatorului:

 • demisia trebuie să fie înregistrată în registrul de intrări și ieșiri al companiei în ziua în care a fost primit – la această dată începe perioada de preaviz;
 • să te plătească în continuare pentru munca prestată, în baza contractului de muncă încheiat și care este în vigoare până când expiră perioada de preaviz;
 • să înregistreze demisia în Registrul de Evidență a Salariaților (REVISAL);
 • în cazul în care angajatorul refuză să-ți accepte demisia și poți demonstra cu probe că ai transmis-o în formă scrisă către el, compania poate fi sancționată cu o sumă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei;
 • dacă demisia nu a fost înregistrată în REVISAL, compania e pasibilă de o amendă care poate ajunge până la 8.000 de lei.

Odată înregistrată în registrul de intrări și ieșiri al firmei, demisia își produce toate efectele, inclusiv perioada de preaviz. Există și cazuri în care salariatul și angajatorul cad de acord să continue împreună și după ce demisia a fost depusă, dar asta nu înseamnă că cererea de demisie poate fi ruptă și toată lumea uită de existența ei. În această situație, trebuie încheiat un alt contract individual de muncă, începând cu prima zi lucrătoare de la expirarea perioadei de preaviz.

Sfaturi utile înainte și după demisie

Am lămurit mai sus care sunt principalele lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți dai demisia – perioada de preaviz, demisia scrisă și faptul că va trebui să-ți faci treaba în continuare, până în ultima zi.

Cu toate astea, e bine să respecți câteva sfaturi utile legate de cum se face o demisie, pentru a nu încheia colaborarea „la cuțite” cu angajatorul tău:

 • Scrie-ți demisia cât mai concis.Odată ce ai luat decizia și te-ai așezat cu foaia albă în față, e suficient să scrii în cererea de demisie doar faptul că demisionezi începând cu data X, ținând cont de perioada de preaviz trecută în contractul tău de muncă. Nu intra în detalii, mai ales dacă ai nemulțumiri sau reproșuri – demisia e un act oficial și va ajunge la Registrul de Evidență a Salariaților, așa că nu e o idee bună să scrii în ea că nu te-ai simțit apreciat la job. În plus, nu știi niciodată când te vei mai intersecta cu șeful tău actual și e bine să lași loc de bună ziua.
 • Anunță-l pe șeful tău în persoană.Cererea de demisie poate fi trimisă și prin fax sau e-mail, dar e o dovadă de respect și de bun-simț să porți o discuție față în față cu angajatorul tău. Este și momentul oportun să-i spui motivele care au dus la demisie, dar e de preferat să păstrezi un ton pozitiv și să-ți ții nemulțumirile în frâu sau măcar să le expui într-o formă care să nu jignească pe nimeni.
 • Anunță-i pe colegii tăi.Oricare ar fi motivele pentru care ai decis să îți dai demisia, ar fi bine să îi anunți și pe colegii tăi după ce ai discutat cu șeful tău direct. Este o formă de respect, chiar dacă pentru moment ai senzația că asta ar crea o atmosferă apăsătoare la locul de muncă. În ultimă instanță, poți să îi anunți că pleci doar pe cei cu care ai o relație profesională mai apropiată. În orice caz, abține-te să-ți arăți bucuria sau, cine știe, nemulțumirile, pentru că asta ar putea provoca reacții neplăcute din partea celorlalți.
 • Lasă totul în ordine.Și când spun „totul”, mă refer la activitățile tale, pe care e de preferat să le duci la bun sfârșit, dar și la computerul sau la documentele pe care le lași în urmă, care trebuie să fie puse la punct, în așa fel încât înlocuitorul tău să-și poată face treaba ușor, fără să fie nevoit să repare după tine.

Cum se face cererea de demisie: modele de demisie la zi/cu preaviz

Iată mai jos două modele de demisie, gata completate. În funcție de tipul de demisie pe care vrei să o înaintezi șefilor tăi – cu preaviz sau fără -, tot ce ai de făcut este să copiezi textul de mai jos și să înlocuiești cuvintele scrise îngroșat cu informațiile tale personale.

Exemplu de demisie cu preaviz

Domnule Director,

Subsemnatul(a) , CNP , angajat ca bucătar în cadrul SC, vă aduc la cunoștință prin prezenta că doresc încetarea prin demisie a contractului de muncă nr.  din data de , în baza articolului 81 din Codul Muncii, actualizat 2021, cu respectarea preavizului de 20 de zile lucrătoare prevăzut de legea mai sus menționată.

Vă mulțumesc,

Data:  februarie 2021

Semnătura:

 

Scrisoare de demisie fără preaviz (pentru neplata salariului)

Domnule Director,

Subsemnatul Ion Popescu, CNP , angajat ca bucătar în cadrul SC , vă aduc la cunoștință prin prezenta că doresc încetarea prin demisie a contractului de muncă nr.  din data de , în baza articolului 81 din Codul Muncii, actualizat 2021, fără preaviz, având în vedere neplata salariului la termen, în ultimele două luni calendaristice.

Vă mulțumesc,

Data:  februarie 2021

Semnătura:

 

 

Informatiile juridice sunt oferite de avocatii afiliati externi

 

Lasă un comentariu