Ce patesti daca muncesti la negru sau gri

Ce patesti daca muncesti la negru sau gri? Munca la gri: noi obligații și sancțiuni pentru angajatori

 

 

Noțiunea de muncă nedeclarată nu este, per se, un element de noutate în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, Legea nr.53/2003 instituind o interdicție fermă în ceea ce privește prestarea de ore suplimentare din partea angajatului care beneficiază de acest tip de contract (e.g. dispozițiile art.105 din Legea nr.53/2003).

Armonizarea legislației din domeniul muncii cu rigorile din domeniul fiscal, respectiv cel al contribuțiilor sociale impuse în sarcina angajatorului se transpune în reglementarea, expresis verbis, a unei sancțiuni individuale (iar nu ca valoare maximă globală) net superioare. Sub actualul text de lege angajatorul este sancționat cu o amendă cuprinsă între 8.000 și 10.000 lei – pentru fiecare angajat în parte, fără însă a se depăși valorea de 100.000 lei, pentru conceptul demuncă subdeclarată.

Corelativ, aceste sancțiuni, de o rigoare echivalentă, se reflectă și pentru ipotezele în care deși a fost încheiat un contract individual de muncă cu timp parțial, în realitate munca efectiv prestată de angajat este cea aferentă unui contract individual de muncă cu normă întreagă – conceptul de muncă nedeclarată, sancțiunile în acest caz variind între 10.000 lei și 15.000 lei – pentru fiecare angajat în parte, fără a se depăși valoarea de 200.000 lei.

Noile dispoziții ale art.151 și ale art.260 alin.(1) lit.e3) au ca excepție situațiile de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora, reglementate de art.105 alin.(1) lit.c) din Legea nr.53/2003.

O importantă modificare operează în sfera dispozițiilor art.122 alin.(1) din Legea nr.53/2003, actuala reglementare trasând un termen mai larg de compensare a orelor suplimentare, de la 60 de zile la 90 de zile calendaristice după prestarea acestora – obligația angajatorului în acest sens nefiind un element de noutate instituit prin OUG nr.117/2021.

Legiuitorul merge mai departe în prevenirea comportamentului abuziv al angajatorului, instituind sancțiuni și în planul încălcării obligațiilor de plată a drepturilor salariale. Astfel, încălcarea obligației prevăzute de dispozițiile art.166 alin.(1) din Legea nr.53/2003 (e.g salariul se plăteşte în bani cel puţin odată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz), se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare angajat identificat, excepție în acest sens făcând deschiderea procedurii de insolvență/faliment față de societatea angajatoare, în temeiul Legii nr.85/2014.

 

 

Ce patesti daca muncesti la negru sau gri
Ce patesti daca muncesti la negru sau gri

Lasă un comentariu