Contractul colectiv

Contractul colectiv se încheie pe o perioadă determinată care nu poate fi mai mică de 12 luni sau pe durata unei lucrări determinate. Părţile pot hotărî prelungirea aplicării în continuare a contractului în condiţiile în care acesta

 

 a fost încheiat sau în alte condiţii ce vor fi convenite. Nulitatea clauzelor contractuale se constată de către instanţa judecătorească competentă la cererea părţii interesate. În cazul constatării nulităţii unor clauze, partea interesată poate cere renegocierea drepturilor respective. Până la renegociere, clauzele a căror nulitate a fost constatată sunt înlocuite cu prevederile mai favorabile cuprinse în lege sau în contractul colectiv încheiat la nivel superior, după caz.

Se încheie în formă scrisă;
• se semnează de către părţi;
• se depune;
• se înregistrează la direcţia generală de muncă şi protecţie socială judeţeană sau a municipiului Bucureşti.

Contractele încheiate la nivelul grupurilor de unităţi, al ramurilor de activitate sau la nivel naţional se depun şi se înregistrează la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Se aplică de la data înregistrării. Părţile pot conveni ca data aplicării clauzelor negociate să fie ulterioară zilei de înregistrare a contractului. Nu vor fi înregistrate dacă:
• părţile nu fac dovada îndeplinirii cerinţelor de reprezentativitate;
• nu sunt semnate de toţi reprezentanţii părţilor la negociere.

Vor fi înregistrate fără semnătura tuturor reprezentanţilor doar dacă unele asociaţii patronale sau organizaţii sindicale:
• au fost invitate la negociere şi nu s-au prezentat;
• au participat la negocieri, au fost de acord cu clauzele negociate dar refuză semnarea contractelor, situaţie care să rezulte din actele depuse de părţi.

La înregistrare, ministerul sau direcţiile generale teritoriale de muncă şi protecţie socială vor verifica dacă acestea conţin clauze negociate cu nerespectarea dispoziţiilor legale. Dacă se constată că există asemenea clauze, ministerul are obligaţia să sesizeze acest fapt părţilor contractante. Împotriva refuzului înregistrării contractelor colective, partea nemulţumită se poate adresa instanţelor judecătoreşti în condiţiile legii contenciosului administrativ. Contractul colectiv încheiat la nivel naţional şi de ramură se va publica în Monitorul Oficial al României în termen de 3o de zile de la înregistrare.

Executarea contractului este obligatorie pentru părţi. Neîndeplinirea obligaţiilor asumate atrage răspunderea părţilor care se fac vinovate de aceasta. Clauzele pot fi modificate pe parcursul executării, ori de câte ori părţile convin acest lucru. Modificările aduse se comunică în scris organului la care se păstrează şi devin aplicabile de la data înregistrării sau la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor. Executarea contractului sau a unor clauze se suspendă pe durata grevei dacă nu este posibilă continuarea activităţii de către salariaţii care nu participă la grevă. Încetează:
• la împlinirea termenului sau la terminarea lucrării pentru care a fost încheiat dacă părţile nu convin prelungirea aplicării acestuia;
• la data dizolvării sau lichidării judiciare a unităţii;
• prin acordul părţilor.

 

atac

Lasă un comentariu