Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a lua un credit?

Criteriile cum ar fi vârsta, veniturile, funcţia deţinută la locul de muncă sau restanţele la plata creditelor luate în trecut sau aflate în curs de plată sunt introduse de angajaţii băncilor într-o matrice de risc. Practic, această

matrice este un program pe calculator în care se introduc datele celui care vrea credit şi care, în urma aplicării unor anumiţi algoritmi, acordă acestuia un anumit punctaj (scoring). Cu cât este mai mare punctajul, cu atât sunt mai multe şansele de a primi aprobarea. Pentru că băncile nu au făcut publice aceste matrici, brokerii nu ştiu exact cât de importantă este vârsta, de exemplu, însă au identificat, pe baza dosarelor depuse şi aprobate, profilul persoanei care are toate şansele să ia un credit de la bănci.

Vechime în muncă de măcar doi ani

„Analiza privind acordarea creditului va ţine cont de elemente precum: vârsta (preferabil 24-45 de ani), starea civilă (preferabil persoană căsătorită), studii universitare, calitatea de proprietar al locuinţei de reşedinţă şi vechimea la adresa curentă, statutul de angajat în cadrul unei instituţii de stat sau într-o firmă cu peste 20 de angajaţi, vechimea totală în muncă de minim 2-3 ani, venituri constante de peste 1.200 lei şi istoricul bancar”, ne-a declarat Roxana Gavrilă, director de comunicare şi marketing în cadrul Credit Team.

Ea a precizat că istoricul bancar cuprinde atât relaţionarea cu banca de la care se solicită creditul cât şi cu celelalte bănci, mai ales când vine vorba despre rambursarea eventualelor credite contractate anterior.

Şanse mici pentru cei care lucrează în construcţii şi imobiliare

Căderea pieţei imobiliare şi problemele din sectorul construcţiilor au determinat unele bănci să fie foarte reticente în a acorda credite angajaţilor din aceste domenii. „Angajatorul nu este acceptat (şi, ca urmare, dosarul de credit este respins), dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul imobiliar sau în construcţii, sectoare considerate instabile în această perioadă. Mărimea companiei angajatoare este de asemenea un element important în scoringul băncii”, ne-a precizat Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone. În ceea ce priveşte salariul minim acceptat, acesta diferă de la o bancă la alta, de exemplu de la 150 de euro în cazul Raiffeisen la aproape 300 de euro pe lună la RBS, cea mai importantă condiţie fiind ca persoana care vrea credit să fie angajată cu normă întreagă.

 

gandul

 

Lasă un comentariu