Senatul a adoptat luni, in calitate de prima camera sesizata, un proiect de lege pentru abrogarea Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale.

Proiectul de lege va fi transmis Camerei deputatilor, pentru dezbatere si adoptare, in calitate de for decizional. Initiativa abrogarii Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale

 

 apartine Guvernului. Initial, Executivul a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru abrogarea Legii nr. 469/2002, insa, ulterior, a decis sa promoveze aceasta masura sub forma unui proiect de lege.

Potrivit expunerii de motive, „prin promovarea Legii nr. 469/2002 s-a incercat rezolvarea unor probleme stringente cu care se confrunta agentii economici determinate de indisciplina in relatiile de afaceri si contractuale, care induc multiple disfunctionalitati in economia reala.”

„Rolul acestui act normativ ar fi trebuit sa constea in limitarea blocajului blocajului financiar si in fluidizarea schimburilor comerciale insa, prin dispozitiile sale, scopul actului normativ este deturnat.

Legea nr. 469/2002 instituie o norma paralela in raport cu prevederile dreptului comun in materia obligatiilor (art. 942 si urm. din Codul civil, art. 43-44 din Codul comercial), fara ca edictarea acestui cadru normativ special sa fie justificata de un efect favorabil asupra circuitului comercial, in general, si asupra mediului de afaceri, in special”, se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

 

anaf

Lasă un comentariu