Din cauza legilor neclare, firmele care decid sa devina inactive ar putea avea surpriza neplacuta sa fie nevoite sa plateasca birul forfetar.

Firmele care, pentru a fugi de noul impozit minim, decid sa îsi suspende temporar activitatea s-ar putea trezi cu surprize neplacute. Daca nu îndeplinesc conditiile legale, care nu sunt foarte clare, întreprinzatorii risca

 

sa constate, atunci când vor sa reia activitatea, ca au de achitat impozitul forfetar, însotit de un sir de amenzi si penalizari pentru declaratiile nedepuse la Fisc.

Doua tipuri de inactivitate

Asadar, ce trebuie sa stie toti cei care au o firma în România? În primul rând, sa faca diferenta între inactivitatea fiscala si cea juridica. Inactivitatea fiscala este declarata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) atunci când o societate nu îsi depune declaratiile timp de sase luni. Acea firma îsi pierde codul de TVA si dreptul de a-si mai deduce orice cheltuiala.

Inactivitatea juridica rezulta din decizia conducerii de stopare a functionarii firmei pentru o perioada de pâna la trei ani, decizie consemnata la Registrul Comertului si la Fisc, explica Dan Manolescu, vicepresedintele Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali. El afirma ca inactivitatea juridica nu este clar definita de lege, creând confuzii în rândul contribuabililor. „E o zona de ceata. Legea nu defineste clar si lasa loc de interpretari. Astfel, te poti trezi peste un an, dupa ce te bucuri ca te-ai declarat inactiv, ca vei avea de platit si impozitul forfetar, si amenzi”, ne-a declarat Dan Manolescu.

Sursa: EVZ

Lasă un comentariu