Aproape 50% dintre instructorii auto din Bucuresti lucreaza ilegal

44418Instructor auto atestat poate deveni orice persoana din Romania care depune o cerere la Registrul Comertului.

 

Pentru ca legea nu obliga ca solicitantul sa se autorizeze la ARR inainte, multe persoane au speculat aceasta scapare legislativa. Registrul elibereaza astfel un certificat de inmatriculare pentru oricine doreste sa devina persoana fizica autorizata.

Campania ziarului “Gardianul”, privind stoparea haosului din domeniul rutier, continua astazi cu o alta dezvaluire. Un document-bomba al Autoritatii Rutiere Romane (ARR) prezinta faptul ca aproape jumatate dintre instructorii auto din Capitala lucreaza ilegal. Din totalul celor 700 de instructori, doar 413 sunt angajati conform legii, restul fiind asa-zisii “instructori-fantoma”. Acestia din urma se folosesc de o ordonanta de guvern incompleta, care a fost data inca de anul trecut

• Instructor auto atestat poate deveni orice persoana din Romania care depune o cerere la Registrul Comertului. Pentru ca legea nu obliga ca solicitantul sa se autorizeze la ARR inainte, multe persoane au speculat aceasta scapare legislativa. Registrul elibereaza astfel un certificat de inmatriculare pentru oricine doreste sa devina persoana fizica autorizata. Desi nu are valoare, documentul este folosit apoi de “instructorii-fantoma” pentru a-i pacali pe cei care nu cunosc legea

• Instructorii ilegali colaboreaza insa si cu unele scoli de soferi care accepta sa incalce legea pentru a face economie la bani. In vreme ce un instructor angajat cu carte de munca trebuie platit integral, cu ceilalti se lucreaza pe baza de contract de colaborare. Rezultatele sunt insa catastrofale si se vad in trafic. Un instructor angajat scolarizeaza real circa 24 de elevi pe trimestru, in vreme ce “independentii” au ajuns sa depuna chiar si 500 de dosare in acelasi interval de timp.

Sursa: Gardianul

2 comentarii la „Aproape 50% dintre instructorii auto din Bucuresti lucreaza ilegal”

  1. D-nilor de la Gardianul Cu cat ati fost platiti de Asociatia patronatelor scolilor de soferi? Prin acest articol demonstrati slaba pregatire profesionala de caredati dovada. Inainte de a da o stire ar trebui sa va documentati din 3 surse, lucru pe care nu-ai facut. Cum pregatesc instructori scolilor de soferi elevi asa sunteti si d-voastra pregatiti profesional.Acelasi atestat il detine si instructorul independent ca si instructorul angajat emise de aceeasi agentie ARR.D-nilor la registrul comertului nu poate oricine sa devina P.F. daca nu are si o adeverinta ca a practicat meseria de instructor in cadrul unei scoli de soferi minim 2 ani. Nu confundati instructori independenti care au actele in regula si uncontract cu o scoala de soferi cu instructori pirati pe care tot scolile de soferi ii formeaza prin semnarea dosarelor fara ca cestia sa detina certificat eliberat de registrul comertului si restul actelor ce prevede legislatia in vigoare. Ar trebui ca sindicatul instructorilor independenti sa vadea in judecata pentru defaimare, calomnie si prejudiciile aduse prin dezinformare acestei acestei categori. Nu spune nimeni ca nu aveti dreptul sa scrieti dar deontologia de ziarist presupune si informarea corecta a publicului.

Lasă un comentariu