Consiliul Concurentei vrea sa micsoreze amenzile pentru a scapa de procese

33340Bogdan Chiritoiu, fostul consilier al presedintelui Basescu numit luna trecuta la conducerea Consiliului Concurentei (CC), spune ca institutia ar

putea acorda „stimulente” companiilor pentru a plati amenzile fara recurs in conditiile in care institutia este sufocata de procese care dubleaza termenul de finalizare a unei anchete.

„Trebuie sa urgentam finalizarea unor investigatii, unele fiind deschise din 2004 si nefinalizate pana acum.

Pe partea de legislatie trebuie sa gasim metode de a evita sa fim sufocati de procese”, afirma Chiritoiu, care conduce una dintre cele mai puternice institutii ale statului.
Inspectorii Consiliului pot intra direct in companii, avand acces la toate documentele acestora, iar amenzile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri. In practica, cea mai mare pondere a amenzii date de CC in cifra de afaceri a companiei sanctionate a fost de 7%. Consiliul are in prezent 12 avocati care reprezinta institutia in instanta, acestia castigand circa 82% din procesele intentate impotriva deciziilor CC.
Circa 90% din amenzile date de autoritate sunt atacate in instanta, ceea ce aduce cu sine suspendarea amenzilor si prelungirea termenului de finalizare a unui caz cu 1-3 ani.
Platesti jumatate daca nu contesti
Potrivit lui Chiritoiu, o masura pentru scurtarea termenelor ar putea fi reducerea amenzilor pentru firmele care nu contesta in instanta aceste sanctiuni, pe sistemul folosit de exemplu in cazul amenzilor de circulatie (platesti jumatate daca achiti in 48 de ore – n.red.). In medie, o investigatie deschisa de Consiliu pe o piata dureaza 1,5-2 ani, conform institutiei.
Chiritoiu intentioneaza sa aduca modificari si in modul de acordare a clementei pentru companiile care colaboreaza cu inspectorii de concurenta in anchete.
„Exista mecanisme de clementa in Europa, cat si in legislatia noastra, care insa nu au fost aplicate pana acum. Daca una din partile participante la o intelegere ilegala denunta acea practica, poate fi scutita de amenzi, devine imuna. Lucram la o nota pentru a imbunatati acest mecanism legal.”
Clementa, adica imunitatea la amenda, se aplica daca o firma aduce dovezi suficiente despre existenta unei intelegeri ilegale, astfel incat Consiliul Concurentei sa poata declansa o investigatie, sau daca pe parcursul unei investigatii o firma colaboreaza cu autoritatea de concurenta si furnizeaza probe care permit acesteia sa demonstreze existenta unor practici anticoncurentiale.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu