Guvernul a aprobat astazi (n.r. duminica) normele metodologice cu privire la Programul „Prima casă

Conditii de participare la Programul Prima Casa
Şeful Executivului a precizat condiţiile pe care persoanele fizice trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de acest Program:

· Să nu deţină în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane,

· Să nu aibă în derulare un credit ipotecar,

· Să dispună de un avans de 5% din preţul de achiziţie a locuinţei, dacă preţul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro. Primul-ministru a explicat că poate fi achiziţionată o locuinţă cu valoare mai mare de 60.000 de euro, însă atunci beneficiarul trebuie să dispună de avansul pentru locuinţă, plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi suma de 60.000 de euro.

· Persoanele care doresc să intre în acest program se obligă să nu înstrăineze locuinţa achiziţionată în primii 5 ani de la data dobândirii şi, de asemenea, se obligă să constituie în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, o ipotecă de rang I asupra locuinţei achiziţionate.

Conditii impuse bancilor participante la Programul Prima Casa
În ceea ce priveşte băncile care doresc să participe la acest Program, primul-ministru, Emil Boc, şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, au precizat că acestea trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

· Să aibă acoperire teritorială la nivel naţional şi judeţean.

· Să îndeplinească condiţiile privind costul creditării. Primul-ministru a afirmat că au fost puse condiţii maximale băncilor în ceea ce priveşte costul finanţării, respectiv, pentru creditele în euro acestea să fie determinate de rata dobânzii EURIBOR la trei luni plus o marjă de maxim 4%. Pentru creditele în lei, costurile vor fi determinate de ROBOR la trei luni plus o marjă de maxim 2,5%. „Dacă astăzi facem o raportare la ceea ce există pe piaţă şi luăm nivelul EURIBOR de vineri pentru creditele în valută, care era de 1,28, plus marja de maxim 4%, ajungem la o dobândă de 5,28% faţă de 10%, 11% sau 12% cât este în momentul de faţă în euro. Vreau să fiu foarte bine înţeles: acesta este nivelul maximal al dobânzii”, a afirmat primul-ministru. Şeful Executivului a oferit şi exemple. De pildă, în cazul unei persoane care care ia un credit de 50.000 de euro pe o perioadă de 25 de ani, în Programul Prima casă dobânzile vor fi de 41.000 de euro pe 25 de ani, faţă de 81.000 de euro valoarea dobânzilor de pe piaţă. „De aici se poate observa diferenţa şi sprijinul consistent pe care statul îl aduce în avantajul acelora care intră în programul ” Prima Casă „, a afirmat primul-ministru. La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a arătat că media de reducere a costurilor de creditare va fi între 42-49%. „Un alt avantaj al costurilor mici de creditare îl reprezintă faptul că mai multe persoane pot deveni eligibile pentru acest Program”, a declarat ministrul Finanţelor.

· Băncile care doresc să intre în Programul Prima casă se referă la faptul că nu trebuie să perceapă comision de rambursare anticipată, iar contractul de credit să nu conţină clauze care să permită modificarea unilaterală de către bancă a acestuia.

· Durata maximă a creditului este de 30 de ani.

· Să accepte să efectueze evaluarea locuinţei în vederea instituirii ipotecii de rangul I în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor şi să verifice îndeplinirea obligaţiei de asigurare a locuinţei de către beneficiar pe toată durata creditului

Lasă un comentariu