Impozitul unic de 16% va fi eliminat ?

1111111

„Din punctul meu de vedere, absenta unui impozit progresiv priveaza o economie de stabilizator automat în conditii de criza. Ceea ce se întâmpla azi în România

 

 

arata subrezenia politicii fiscale a Guvernelor din ultima perioada.
 
 Suntem azi în situatia sa propunem o regândire a modului în care exista un acord politic pe partea de fiscalitate? Înca nu. Dar cred ca e normal sa ne gândim care sunt solutiile de urmat”, a spus Geoana, raspunzând unei întrebari a jurnalistilor cu privire la introducerea impozitului progresiv ca solutie de iesire din criza.
Potrivit lui Geoana, în toate tarile în care a fost adoptata, cota unica a dat rezultate doar pe termen scurt. „Toate tarile si toate evaluarile internationale arata ca tarile care au avut cota unica – uitati-va la tarile baltice si la alte tari care au adoptat cota unica – au avut avantaje pe termen scurt dintr-un anumit punct de vedere, dar când a aparut criza, au fost private de masuri de stabilizare sociala si polarizarea sociala a crescut. Deci acest subiect trebuie sa fie gândit, dar nu azi, nu mâine”, a precizat presedintele PSD.
 
Mediul de afaceri nu-si mai face iluzii
Cota unica de impozitare de 16%, precum si taxa pe valoarea adaugata de 19%, vor fi majorate, cel mai probabil dupa 1 ianuarie 2010, deoarece modificarile fiscale aplicate recent nu sunt în masura sa aduca la buget resursele suplimentare necesare, a declarat Marius Stancescu, presedintele companiei de consultanta financiara Riff Holding.
„Este evident faptul ca modificarile aduse prin Ordonanta 34 privind rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale nu vor aduce bugetului resursele necesare. Cota-standard a ramas 16%. Nu va speriati, nu va mai ramâne mult timp”, a afirmat Stancescu, la un forum pe teme de fiscalitate. El a adaugat ca o alta masura care ar putea fi adoptata în 2010 este majorarea nivelului TVA.
Potrivit acestuia, cota unica de impozitarear urma sa creasca de la 16% la 18%, în timp ce TVA-ular putea urca cu 2,5 – 3 puncte procentuale, la niveluri înregistrate si în practica internationala, a afirmat reprezentantul firmei de consultanta. „Într-un an electoral, nu cred ca putem înregistra aceste majorari de cote. Cu siguranta, se vor realiza dupa 1 ianuarie 2010”, a mai spus Stancescu.
 
Lazea: Este loc pentru majorarea altor taxe si a accizelor
Pe de alta parte, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat, cu aceeasi ocazie, ca România înca mai are luxul de a putea alege sa creasca alte taxe decât cele importante, cum ar fi unele taxe si accize, în privinta nivelului carora se situeaza pe ultimele locuri din Europa.
„România înca mai are luxul de a nu fi obligata sa creasca unul dintre impozitele majore. Înca mai putemcreste taxele si accizele unde suntem pe ultimele locuri din Europa”, a spus Lazea.
„Avem înca luxul, altfel decât Ungaria sau alte tari, de a putea sa alegem cresterea altor taxe decât cele importante”, a mai spus Lazea, precizând însa ca, daca cererile de gen „mai dati-ne” vor continua, atunci s-ar putea ca luxul de care dispune România în prezent sa dispara.

Sursa: Saptamana Financiara

Un comentariu la „Impozitul unic de 16% va fi eliminat ?”

  1. De data asta sunt de acord cu propunerea lui Geoana. Un impozit progresiv este mai simplu de aplicat si ar putea avea mai mari sanse de reusita – din punct de vedere al ratei de colectare – decat impozitul unic.

Lasă un comentariu