Procesele vor fi suspendate zilnic timp de trei ore

Sedintele de judecata de la toate instantele din tara vor fi suspendate, începând de astazi, pe durata nedeterminata, actiunile urmând sa aiba loc zilnic, timp de trei ore, cu începere cel mai probabil de la ora 9.00, a declarat, ieri, vicepresedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din

România (UNJR), Dragos Calin. In acelasi timp, mai multe asociatii de magistrati au cerut demiterea ministrului justitiei, Catalin Predoiu, si inlocuirea sa cu un alt ministru care sa se implice in rezolvarea problemelor salariale.

Dragos Calin a precizat ca acest demers va continua fara un termen anume, aratând ca „forma de protest va înceta în momentul în care puterea Executiva si cea Legislativa, sub aspectul Statutului de judecator, va adopta masurile pe care asociatiile profesionale le vor considera necesare“.
Vicepresedintele UNJR a declarat ca puterea legislativa ar putea adopta prin ordonante de urgenta, foarte repede, masuri care sa duca la îmbunatatirea situatiei create. „Sunt chestiuni pe care, daca puterea legislativa si legiuitoare delegata ar putea sa le faca, le va face foarte repede. Ar putea sa termine chiar pâna la 1 septembrie, atunci când înceteaza vacanta judecatoreasca“, a spus Calin.
Întrebat în legatura cu partea financiara a conflictului, Calin a aratat ca aceasta cuprinde doua parti, partea cu instantele de judecata, care sunt subfinantate, si a doua, legata de plata unor sporuri de 50 la suta catre judecatori, procurori si personalul auxiliar. „Este o masura destul de ciudata pentru ca ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a pus în executare practic o decizie a unui recurs în interesul legii, prin emiterea unui ordin. Ordinul respectiv este înca în picioare si trebuie sa-si produca efectele juridice în continuare. În continuare trebuie sa fie platite sumele respective“, a mai aratat Calin.

Nu numai salariul este problema din sistem

Dragos Calin a aratat ca judecatorii nu sunt interesati în mod exclusiv de chestiunea salariala, ci si de cele legate de volumul de munca, de legislatia incoerenta, precum si de multe aspecte privind condamnarile României la CEDO. Referitor la acest ultim aspect, Calin a spus ca, în peste 95% din cazuri, culpa nu este a judecatorului, ci a puterii legislative, indicând în acest sens un studiu al UNJR care care va fi curând dat publicitatii. Întrebat ce se va întâmpla pe viitor, vicepresedintele UNJR a spus ca „urmeaza negocieri si consultari cu puterile implicate“. Reprezentanti ai unor organizatii ale magistratilor, precum si mai multi judecatori au analizat, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, situatia creata în urma actului administrativ de retragere a sporului de 50% pentru magistrati. La discutii au participat presedintele Asociatiei Magistratilor din România (AMR), Mona Pivniceru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din România (UNJR), Dragos Calin, presedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Neacsu, precum si judecatori de la instantele bucurestene.Discutiile au avut loc cu usile închise, nefiind publice.

gardianul

Lasă un comentariu