Conflictul dintre Taher şi Copos, generat de un împrumut de 6,5 mil. euro netransformat în acţiuni

Omul de afaceri Fathi Taher a oprit finanţarea echipei şi a intrat în conflict cu George Copos deoarece acesta nu a transformat în acţiuni la FC Rapid un împrumut primit în calitate de persoană fizică în valoare de 6,5 milioane de euro, au declarat surse din cadrul clubului rapidist.

Aceşti bani sunt separaţi de cei aproximativ 7 milioane de euro cu care Taher a finanţat activitatea clubului Rapid, începând din luna aprilie. Împrumutul pe care Taher i l-a acordat lui Copos este de 6,5 milioane de euro, iar valoarea tranzacţiei de vânzare-cumpărare a celor 80 la sută din acţiuni este de 12-13 milioane de euro, a declarat o persoană din cadrul clubului giuleştean, sub protecţia anonimatului.

„E vorba de un împrumut pe care Taher i l-a dat lui Copos şi care trebuia transformat în acţiuni. Copos avea nevoie în primăvară de bani pentru blocul de locuinţe de lux pe care îl construieşte în Dorobanţi, lângă restaurantul White Horse. Dar acel împrumut nu este în club acum. Copos a încasat jumătate din banii pentru cele 80 la sută din acţiuni. Dar i-a încasat printr-un împrumut între două persoane fizice, el şi Taher, care nu implică tranzacţia cu clubul. Înţelegerea era ca atunci când Copos rezolvă problema actelor de la club, care nu este încă rezolvată, atunci împrumutul acela dintre cele două persoane fizice să se transforme în acţiuni”, au afirmat sursele citate.

În momentul de faţă, împrumutul nu a fost transformat în acţiuni, pentru că George Copos nu a rezolvat problema actelor, susţine sursa citată. „Nerezolvând problema actelor, Copos îşi permite să iasă în presă şi să spună că Taher nu i-a dat niciun ban pe acţiuni. Asta pentru că, teoretic vorbind, el chiar n-a primit bani pentru acţiuni, el a primit un împrumut care e separat, între două persoane fizice. Ăsta este tot scandalul. Copos spune că n-a primit bani pentru acţiuni, pentru că n-a primit! Asta e şmecheria lui”, a explicat persoana din cadrul clubului Rapid.

Potrivit sursei citate, Taher a greşit că a băgat bani la club fără să facă un audit înainte şi încă o eroare a iordanianului a fost faptul că oamenii acestuia nu au putut controla managementul clubului: „Faptul că managementul nu a fost nicio clipă al lui Taher este o prostie, aici nu are nicio vină Copos. Iar oamenii lui Taher nu puteau să-i dea afară pe X sau Y, nefiind acţionari. Taher a mers pe încredere. Sunt cheltuieli care au fost făcute în trecut şi pe care Taher nu le ştia. Acuma ajunge în presă că Taher nu mai vrea să bage bani la Rapid, dar nimeni nu vede că Taher a dat până acum 13 milioane, mai exact finanţarea clubului şi împrumutul de 6,5 milioane făcut pe persoană fizică”.

În luna martie, Copos l-a presat pe Taher să-i dea banii, iar omul de afaceri iordanian i-a oferit atunci împrumutul de 6,5 milioane de euro, a precizat sursa citată. „Copos presa atunci că vrea bani, vrea bani şi spunea că dacă nu îi dă bani atunci nu mai vinde clubul. Iar Taher a spus: «Bine, uite, ca să vezi că sunt de bună credinţă, îţi dau eu acum 6,5 milioane cu împrumut. Iar tu, când începi să rezolvi problemele actelor pe parcurs, îmi spui cât valorează acţiunile deţinute de offshore. Păi atît, atunci scazi din acei 6,5 milioane pe care i-ai primit cu împrumut şi-mi dai acţiunile. Iar când s-au terminat ăia 6,5 milioane, îţi dau şi restul până la 13 milioane». Dar cum să-i dea Taher bani acum pe acţiuni, cînd el i-a dat lui Copos împrumut 6,5 milioane şi n-a primit nicio acţiune? Aici e minciuna lui Copos. Rezolvarea actelor este legată de acel offshore din Cipru, de problemele cu DNA-ul, de problemele juridice cu Valvis, de problemele cu Asociaţia Fotbal Club Rapid, care funcţionează după nu ştiu ce lege şi aşa mai departe”, a explicat sursa citată.

Conflictul dintre Taher şi Copos se va încheia cu victoria ultimului, susţine persoana din cadrul clubului, omul de afaceri iordanian putând să-şi mai recupereze banii din împrumutul de 6,5 milioane doar în instanţă. „Foarte greu cred că se va ajunge la un acord. Eu cred că Taher a luat ţeapă. Personal asta cred. Banii pe care i-a investit în club o să le pună cruce, ce să facă? Iar banii din împrumutul ăsta de 6,5 milioane o să-i mai vadă Taher doar în tribunal probabil”, a încheiat sursa citată.

Clubul Rapid traversează în ultimele săptămâni o criză financiară majoră, existând restanţe la salariile jucătorilor, antrenorilor şi conducătorilor pe luna precedentă, precum şi la chiriile apartamentelor fotbaliştilor după ce omul de afaceri Fathi Taher a întrerupt finanţarea. La sfârşitul lunii martie, Copos a încheiat cu Taher un contract de cedare a 80 la sută din acţiunile SC FC Rapid SA în schimbul a aproximativ 13 milioane de euro. În momentul de faţă, cei doi oameni de afaceri nu mai comunică decât prin intermediul e-mail-ului şi al SMS-urilor. Taher susţine că nu a intrat oficial în posesia celor 80 la sută din acţiuni deoarece George Copos trebuia să întocmească „o serie de documente”. De partea celalaltă, Copos consideră că tranzacţia nu s-a oficializat întrucât Taher nu a plătit niciun ban în schimbul celor 80 la sută din acţiuni. La Registrul Comerţului acţionar majoritar al SC FC Rapid SA este în continuare George Copos, prin firmele sale, cu 99,99 la sută din acţiuni.

Taher încearcă să-şi recupereze banii investiţi în club prin transformarea în acţiuni a sumelor împrumutate grupării, operaţiune ce ar urma să fie făcută printr-o majorare de capital social, în cadrul Adunării Generale Extraordinare convocate de Consiliul de Administraţie pentru 2 decembrie.

Un comentariu la „Conflictul dintre Taher şi Copos, generat de un împrumut de 6,5 mil. euro netransformat în acţiuni”

Lasă un comentariu