Modul de calcul al impozitelor pe proprietate (cladiri, terenuri) este diferit pentru persoane fizice fata de persoanele juridice.

În cazul persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare  de 0,1% la valoarea impozabila. Aceasta este stabilita în functie de tipul cladirii si de dotarea cu utilitati.

De exemplu, valoarea impozabila pentru o cladire cu cadrul din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa, dotata cu instalatii de apa, canalizare si electricitate este de 669 lei pe metru patrat si va ajunge la 803 lei pe metru patrat în 2010. Pentru acelasi tip de imobil, dar care nu este racordat la retele de utilitati, valoarea impozabila va creste de la 397 lei pe metru patrat la 479 lei pe metru patrat.

Impozitul pe cladiri pentru persoanele juridice este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,25% si 1,50% asupra valorii de inventar a cladirii. Cota este stabilita prin hotarâre a consiliului local.

Taxa pe mijloacele de transport se calculeaza în functie de tipul acestora, în functie de capacitatea cilindrica, prin înmultirea fiecarei grupe de 200 de cmc sau fractiune din aceasta cu suma care îi corespunde în tabelul prevazut în codul fiscal.

Modificarea valorilor impozabile în cazul taxelor locale se face prin hotarâre de guvern, la initaitiva comuna a Ministerului Finantelor si cel al Administratiei.

Sursa: Capital

Lasă un comentariu