Candidatii la prezidentiale si activistii lor se afla in plin preludiu electoral

Politia spune ca nu are baza legala pentru a-i amenda pe cei care raspandesc fluturasi, merg din poarta in poarta sau organizeaza, cu aprobarea primarilor, mitinguri si marsuri electorale.

Politicienii au furat startul la prezidentiale, in ciuda faptului ca data alegerilor a fost stabilita abia ieri, pentru 22 noiembrie (primul tur de scrutin) si 6 decembrie (cel de-al doilea tur), iar campania electorala va incepe in ultima decada a lunii octombrie. Politia si expertii in sisteme electorale sustin ca nu exista baza legala pentru a-i amenda pe candidatii care vor sa faca bai de multime cu aproape trei luni inainte de vot si nici pe activistii acestora, pusi sa stranga adeziuni si sa distribuie fluturasi din usa-n usa. Singura problema care s-ar putea pune in cazul acestui preludiu electoral ar fi aceea ca un candidat cu mai putine resurse financiare nu-si permite sa faca mitinguri de cucerire a populatiei cu atat de mult timp inaintea alegerilor, ramanandu-i doar campania oficiala de 30 de zile pentru a se face cunoscut. Un candidat “bogat” poate obtine insa castiguri electorale uriase pana la vot, daca rupe din vreme startul campaniei.

Spre deosebire de tarile cu democratie consolidata (SUA, Franta), unde candidatii la prezidentiale isi incep campania cu un an sau chiar mai mult inainte, in Romania prezidentiabilii sunt obligati sa-si construiasca imaginea in 30 de zile, un timp socotit mult prea scurt de politologi. “Strangerea unui numar cat mai mare de maini pana la alegeri are cel mai mare impact asupra votantilor, mai mult decat oricare spot al candidatului, mai mult decat oricare afis. Cei care reusesc sa stranga cat mai multe maini in aceasta perioada preelectorala reusesc, in mod evident, sa castige voturi, sa schimbe procentaje”, ne-a explicat Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale. Faptul ca oamenii sunt sensibili si nu uita cand un candidat da mana cu ei, mai ales atunci cand acesta are o functie importanta – presedinte in exercitiu, precum Traian Basescu, sau presedinte al Senatului, precum Mircea Geoana –, ii determina pe politicieni sa caute sa se intalneasca acum cu cat mai multe persoane, adauga Sorescu.

“Studiile au demonstrat ca astfel de actiuni, preelectorale sau electorale, pot schimba procentajele. Nu este nimic in neregula si nici ilegal ca politicienii sa se poata intalni cu oamenii in orice moment al anului. Ei nu au voie insa sa inceapa afisajul electoral inainte de campanie si nici sa contracteze publicitate electorala”, conchide expertul.
Profesorul de sisteme electorale Alexandru Radu sustine, la randul sau, ca legea electorala nu poate impune interdictii in afara perioadei alegerilor. “Este de neinchipuit ca legea sa fi pus interdictii si sanctiuni si in afara acestei perioade. Ar insemna ca ea sa mearga in amanunt, sa devina excesiv de stufoasa. Rolul legii este sa descrie situatii generale si principii ale procesului electoral, asa cum trebuie sa se desfasoare in perioada legala de 30 de zile de campanie electorala”, subliniaza Radu.

Sursa: Romania Libera

Lasă un comentariu