Etapele angajarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului

. In primul rand, in 2 septembrie, va fi luata decizia privind angajarea raspunderii in sedinta Guvernului.2. Guvernul aduce la cunostinta Birourilor Permanente ale celor doua Camere, printr-o scrisoare, intentia de a-si asuma

raspunderea .

 

3. Birourile Permanente ale celor doua Camere, dupa primirea scrisorii Guvernului, in sedinta comuna, stabilesc ordinea de zi si programul sedintei comune in care Guvernul isi va asuma raspunderea, precum si termenul pana la care se pot depune amendamente de catre deputati si senatori.

 

4. Amendamentele depuse de catre deputati si senatori, in termenul stabilit, se comunica Guvernului pentru a fi analizate, in vederea stabilirii acelora care vor fi acceptate si a celor care vor fi respinse.

 

5. Guvernul comunica Parlamentului amendamentele acceptate si cele respinse.

 

6. In sedinta comuna, primul-ministru declara in mod expres ca Guvernul isi angajeaza raspunderea asupra proiectului de lege, motivand recurgerea la aceasta cale de promovare a unui proiect de lege, urmata de prezentarea continutului reglementarilor propuse in respectivul proiect.

 

7. Din acest moment, incepe sa curga termenul de trei zile pentru depunerea unei motiunii de cenzura.

 

8. Daca nu se depune o motiune de cenzura la epuizarea termenului de trei zile, proiectul de lege se considera adoptat prin simplu fapt al trecerii timpului si urmeaza procedura de la punctul 10.

 

9. In cazul in care se depune o motiune de cenzura, aceasta se prezinta intr-o sedinta comuna a carei data se stabileste de Birourile Permanente reunite. Dezbaterea si votarea motiunii are loc dupa trei zile de la data cand a fost prezentata.

 

10. Daca motiunea nu a fost admisa, legea este anuntata in plenul celor doua Camere si depusa la secretarul general al Camerei Deputatilor, timp de doua zile, in vederea eventualei exercitari a dreptului de sesizare a Curtii Constitutionale.

Lasă un comentariu