Pacientii care considera ca medicul le-a acordat un tratament gresit pot reclama acest lucru Colegiului Medicilor, Autoritatilor de Sanatate Publica judetene si/sau instantei.
Colegiul Medicilor aplica doar sanctiuni disciplinare medicilor. Pacientul nemultumit de serviciile medicale primite, parintii pacientului în cazul în care vorbim de un minor sau mostenitorii directi ai unei persoane decedate (rude de gradul I) pot face o sesizare împotriva unui medic la Colegiul Medicilor din judetul în care se afla unitatea medicala (si nu din judetul în care locuieste pacientul sau rudele acestuia).
Cum se întocmeste sesizarea
„Pentru a se da curs sesizarii, ea trebuie facuta obligatoriu în scris si trebuie sa contina numele, prenumele si locul de munca ale medicului împotriva caruia se face plângerea, descrierea faptei, precizarea datei la care a avut loc aceasta si prejudiciul creat pacientului”, explica prof. dr. Vasile Astarastoae, directorul Colegiului Medicilor din România.
Plângerea poate fi depusa personal sau poate fi trimisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Sesizarile venite prin intermediul Internetului, trimise prin fax si copiile nu sunt analizate de Colegiul Medicilor.
Sursa: Adevarul