Cea mai grea toamnă din ultimul deceniu vine cu o întrebare crucială pentru mediul de business: sunt şanse să revenim pe creştere până la sfârşitul anului sau ne scufundăm şi mai adânc în recesiune

In trimestrul II, consumul populatiei a scazut drastic, cu peste 13%, in timp ce declinul investitiilor din economie s-a ridicat la aproape 26%. Totusi, in acest mediu marcat de incertitudini sperantele se leaga de revenirea

productiei industriale, care a urcat cu 4,5% trimestrul la trimestru. Sansa supravietuirii multor companii se leaga insa doar de revenirea cererii in Europa de Vest, care incepe sa dea semne incurajatoare, cererea interna ramanand prabusita. Lipsa de lichiditati complica insa foarte mult afacerile. La nivelul lunii iulie, creditele pentru companii au scazut cu 5,3%, in conditiile in care soldul creditului privat a coborat pentru a sasea luna la rand.

Bancherul de investitii Doru Lionachescu de la firma de consultanta in fuziuni si achizitii Capital Partners afirma ca efectele crizei nu se simt la nivel bancar pentru ca bancile au reusit sa acopere scaderea de profituri provocata de constituirea de provizioane din majorarea dobanzilor la clientii buni.

Astfel, de acum urmeaza perioada grea, in acest sfarsit de an, in care economia va intoarce catre banci „cadoul primit”, adica majorarea de dobanzi. Lionachescu afirma ca bancile nu au facut pana acum decat sa rostogoleasca finantari si in unele cazuri au acordat moratorii de trei luni la plata, dar piata nu se imbunatateste, deci mai tarziu sau mai devreme ele va trebui sa accepte si varianta preluarii de actiuni la companii pentru a nu se ingropa in pierderi.

„Bancile ar trebui sa accepte o parte din pierderi si sa negocieze preluarea de actiuni la companiile care nu-si pot achita datoriile. Prelungirea situatiei din prezent nu are avantaje pentru nimeni”, a spus el.

zf

Lasă un comentariu