Topul amenzilor date de Consiliul Concurentei

Cartelul din piata cimentului, intelegerea din piata insulinei, abuzul de pozitie dominanta al CFR Marfa, intelegerea si abuzul unor jucatori din piata serviciilor de cablu TV si intelegerea pe verticala dintre compania

 producatoare de guma de mestecat Wrigley Romania si distribuitorii sai – sunt cele mai mari amenzi pentru practici anticoncurentiale din ultimii cinci ani, cu o valoare cumulata de 70 de milioane de euro.

Practicile anticoncurentiale sunt in defavoarea consumatorului final, care plateste un pret mai ridicat decat nivelul care s-ar stabili pe o piata concurentiala, sau in defavoarea altor companii, care nu pot rezista pe o piata in care jucatorii mari incheie intelegeri privind pretul de vanzare.

Amenzile date de Concurenta pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri pe anul anterior deciziei de sanctiune, potrivit legislatiei, insa in practica nu se depaseste 8%, precizeaza presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, fostul consilier al presedintelui Traian Basescu, venit in functie in mai 2009.

“Si vorbim despre un procent din cifra de afaceri, care in valoare absoluta poate insemna o suma foarte mare. In cazul in care compania inregistreaza pierderi, amenda este o adevarata povara”, a explicat recent Chiritoiu.

Cea mai mare amenda din ultimii cinci ani a primit-o distribuitorul de medicamente Mediplus Exim in martie 2008, in valoare de peste 49 mil. lei (13,2 mil. euro), reprezentand 3,6% din cifra de afaceri pe 2007.

Ca pondere din cifra de afaceri, cea mai mare amenda din ultimii cinci ani data de Consiliul Concurentei au primit-o UPC Romania si HI-FI Quodral, furnizori de servicii de cablu TV, adica 7% din cifra de afaceri pentru o intelegere de tip cartel.

Amenzile date de autoritatea concurentei se platesc la trezoreria statului, insemnand venituri la bugetul statului. Cele mai multe companii ataca in instanta Consiliul Concurentei pentru a castiga timp, insa pana la urma toate companiile sunt nevoite sa plateasca.

De la infiintarea Consiliului Concurentei, din 1996, valoarea totala a amenzilor se ridica la aproximativ 110 milioane de euro, insa amenzile usturatoare au aparut abia dupa 2005.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu