Persoanele fizice trebuie sa înregistreze la Fisc orice contract din care obtin venituri, în caz contrar amenzile ajungând pâna la 1.000 de lei

În cel mult 30 de zile de la încheierea unui contract care aduce venituri, persoanele fizice trebuie sa îl înregistreze la Fisc, conform Codului de procedura fiscala.Atât neînregistrarea contractelor, cât si nedepunerea în termenele legale a declaratiilor privind veniturile

 impozabile sau taxele si impozitele datorate de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda între 500 si 1.000 de lei. De asemenea, pentru taxele si impozitele calculate si neachitate în termenul scadent se platesc si majorari de întârziere de 0,1% pentru fiecare zi.

Cum poate depista Fiscul neînregistrarea contractelor? Întâmplator si destul de dificil. În unele cazuri, niciodata. „În urma controalelor la firme pot fi iden­tificate tranzactii economice efec­tuate în baza unor relatii contractuale cu persoane fizice pentru care acestea nu si?au îndeplinit obligatiile de înregistrare si de declarare a veniturilor“, arata Sorin Istrate. În astfel de situatii, Fiscul ar putea demara inspectii fiscale la acele persoane fizice si poate, eventual, sa descopere obligatii de plata pentru veniturile nedeclarate si impozite neachitate.

Cum afla Fiscul

„O alta modalitate de depistare a celor care nu si-au respectat obligatiile declarative si de plata este verificarea anuala a corelatiei dintre datele declarate de persoanele juridice prin declaratia 205 (declaratie informativa privind impozitul pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit) cu cele declarate de persoanele fizice prin declaratia 200 privind veniturile realizate“, spune Istrate. Aceasta verificare se poate face, însa,  doar în cazul veniturilor pentru care firmele retin la sursa impozitul, nu si pentru celelalte.

Sursa: Capital

Lasă un comentariu