Casa de avocatura Coltuc lanseaza rubrica „Cazuri de nedreptate din justitia romana”

Timp de peste 14 ani, un bărbat din Cluj s-a lovit de toate tertipurile folosite în procesele din România şi încă îşi caută dreptatea, deşi lucrurile, în cazul lui, sunt cât se poate de simple. Un clujean se judecă de aproape 15 ani cu procurori şi judecători, unii dintre ei cu funcţii înalte în

Consiliului Superior al Magistraturii sau în Parchetul General, pe care îi acuză că au refuzat să-i facă dreptate. Ioan Duduţ are 53 de ani şi, de când se judecă, a pierdut două apartamente şi s-a îmbolnăvit de diabet şi insuficienţă renală cronică, motiv pentru care face dializă de trei ori pe săptămână.

Asociat picat din cer

Ioan Duduţ a investit, după anul 1990, în singurul patinoar din Cluj-Napoca. Se asociase cu Primăria Cluj şi era mulţumit de afacere, iar clujenii erau mulţumiţi că au patinoar. „Am investit sume frumoase, iar activitatea a mers bine câţiva ani”, ne-a spus omul. La un moment dat, în 1994, în firmă a apărut, ca din senin, un asociat.

„M-am trezit cu un anume Florian Chiorean, fără ca eu să ştiu ceva. Am făcut plângere penală, iar respectivul a fost condamnat de Judecătoria Cluj-Napoca la doi ani de închisoare, pentru fals. În faza a doua a procesului însă, tribunalul a redus pedeapsa lui Chiorean la un an, iar în faza a treia, Curtea de Apel Cluj l-a achitat, deşi la dosar existau trei expertize grafologice care indicau că falsul a fost comis de aşa-zisul meu asociat. Cu toate acestea, judecătorul Viorel Burzo l-a achitat pe respectivul, pe motiv că se poate vedea cu ochiul liber că semnătura nu era falsă”, spune Duduţ. După sentinţa de achitare, firma care administra patinoarul s-a destrămat, iar singurul patinoar din Cluj s-a închis.

Înte timp, numele judecătorului Viorel Burzo a fost implicat într-un imens scandal de corupţie, în urma căruia a fost arestat şi con damnat la patru ani de închisoare.

Dosar ţinut în sertar până la prescriere

Războiul lui Duduţ cu justiţia care nu-i face dreptate nu s-a oprit însă aici. Clujeanul a depus o serie de plângeri penale împotriva notarului Laura Moigrădean, care a legalizat cesiunea de acţiuni.

„Ancheta a fost făcută de actualul şef al DNA Cluj, Daniel Morar, care a obţinut semnătura ministrului justiţiei pe avizul de cercetare penală a notarului. Dar lucrurile s-au împotmolit atunci când Vasile Chiş, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a trebuit să contrasemneze rechizitoriul. Acesta nu doar că nu a semnat, dar a şi dispus ca ancheta să fie refăcută de un alt procuror, Ana Câmpean”, mai spune Duduţ.
 
Astfel, dosarul penal al notarului Moigrădean a rămas în sertar până când fapta s-a prescris. Duduţ era învins pentru a doua oară de justiţie, deşi era cu dreptatea în buzunar.

Plângeri împotriva procurorilor

Clujeanul nu a dezarmat şi a depus o alte serie de plângeri penale împotriva procurorilor clujeni care au permis închiderea cazului, după o lungă tergiversare.

„Plângerile le-am depus la Ilie Picioruş, George Muscalu şi Ioan Adam, cu toţii procurori în Parchetul General. Nici ei nu au făcut nimic pentru a stabili de ce procurorii clujeni nu şi-au făcut treaba”, mai spune Duduţ, care a mers mai departe: a depus plângeri penale şi împotriva celor trei VIP-uri din Parchetul General.

După 14 ani de procese şi plimbări prin tribunale, Ioan Duduţ a ajuns la completul de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care judecă foarte puţine dosare şi doar pe acelea în care sunt implicate personalităţi politice sau magistraţi. „La acest complet am avut un succes nesperat: mi-a fost admisă plângerea împotriva procurorilor care au refuzat să-i ancheteze pe Ilie Picioruş, care este secretar al Consiliului Superior al Magistraturii, şi pe ceilalţi doi colegi ai lui”, adaugă Ioan Duduţ.

Procesele l-au îmbolnăvit

În tot acest periplu prin justiţia din România, Ioan Duduţ s-a îmbolnăvit şi şi-a pierdut două apartamente pe care a fost obligat să le vândă pentru a avea bani pentru avocaţi şi procese. „Nu eram un om sărac atunci când aveam patinoarul.

După 14 ani de procese, nu mai am nimic. Am vândut două apartamente. Dar cel mai grav este că mi-am pierdut sănătatea. Am diabet, retinopatie diabetică, insuficienţă renală, şi lista poate continua. Fac insulină de trei ori pe zi şi dializă de trei ori pe săptămână”, a adăugat clujeanul Duduţ.

 

 

 

 

 

 

 

evz

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!