România se află pe locul cinci în Europa în funcţie de ponderea economiei subterane în PIB în 2008

Acestor pierderi li se adaugă cele la impozitul pe profit, de aproximativ 590 de milioane de euro, dacă socotim o rată a profitabilităţii de 10%, şi alte 1,48 miliarde de euro considerând că cheltuielile cu personalul sunt în medie de 10% din costuri şi că nivelul însumat al

 

contribuţiilor aferente atinge 40% din cheltuieli. Însumat, statul pierde 10,8 miliarde de euro, adică 30% din buget şi de peste 6 ori mai mult decât ar colecta suplimentar dacă ar majora TVA cu 3%. Potrivit fostului ministru al Finanţelor Ionuţ Popescu, actual consilier al premierului Boc, statul ar primi suplimentar 500 de milioane de euro la o majorare cu 1% a TVA.

„Din cauza prezenţei extinse în cadrul economiei, măsurile tradiţionale de contracarare a economiei subterane nu mai sunt suficiente. Prin combaterea unuia dintre factorii care încurajează economia gri, şi anume legătura dintre numerar şi economia gri, Guvernul poate reduce economia subterană cu 10 până la 15%, ceea ce reprezintă un total de 5-7 miliarde de euro“, se arată într-un comunicat al Visa, pornind de la datele AT Kearney. Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată, susţine că statul român pierde peste 8% din PIB din netaxarea economiei subterane. „Taxa pe Valoarea Adăugată este principala sursă de finanţare a statului. Anul trecut, încasările din TVA au reprezentat 8% din Produsul Intern Brut al României. Dacă statul ar putea pune TVA şi pe produsele vândute la negru, TVA ar reprezenta 16% din PIB. Dar cum nu poate, statul trebuie să mărească oficial Taxa pe Valoarea Adăugată“, spune Voinea.

 

cotidianul

Lasă un comentariu