PFA versus SRL

Principala diferenta între cele doua forme de înregistrare a afacerilor e raspunderea proprietarului: în cazul unei societati cu raspundere limitata (SRL), proprietarul raspunde în fata creditorilor, fie ca e vorba de stat sau de

 

privati, cu patrimoniul firmei.

De cealalta parte, persoana fizica autorizata (PFA) raspunde cu averea personala. Odata trecuti de calculul acestui risc, întreprinzatorii trebuie sa se gândeasca la forma de înregistrare pe care si-o permit. Este foarte important de stiut ca nu-ti poti face PFA în orice domeniu de activitate, pentru multe fiind nevoie de calificare sau studii.

Pentru SRL nu este nevoie de calificare. Singurele conditii sunt existenta unui sediu social (valabila si în cazul PFA) si a unui capital social de minimum 200 de lei.

Un avantaj al PFA este ca nu ai nevoie de un contabil care sa-ti semneze bilantul. Deci, o cheltuiala în minus, de minimum 150-200 de lei pe luna, pentru ca îti poti tine singur evidenta veniturilor si cheltuielilor. În schimb, relatia cu statul, în speta Ministerul Finantelor, devine foarte “personala“.

Cine plateste impozit mai mic?…

Categoric, PFA. Pentru ca singurul impozit platit este cel de 16% pe venitul net. În cazul SRL, dupa impozitul pe venit sau pe profit, se mai plateste impozitul pe dividende. În fapt, unul dintre principalele avantaje oferite de PFA este ca poti scoate bani din firma la orice ora, pentru ca nu este obligatorie tinerea unui registru de casa, ca în cazul SRL.

Impozitarea este diferentiata în cazul SRL-urilor: unele pot plati impozit de 3% pe cifra de afaceri, altele platesc 16% pe profit. Din nou, varianta care pare a fi mai buna este, de fapt, cea mai complicata. Ca sa ai voie sa platesti 3% pe cifra de afaceri trebuie sa ai minimum un angajat (maximum noua), caruia, pe lânga salariu, trebuie sa-i platesti contributiile sociale.

PFA

pret de înfiintare la firme specializate – 350 de lei
Plusuri
– contabilitate în partida simpla
– nu exista registru de casa (câstigurile pot fi folosite oricând, iar banii scosi din firma nu sunt impozitati ca dividende)
– impozitare asupra veniturilor estimate (poti beneficia de “credit” fiscal fara penalizari)
– impozit de 16% pe venitul net

Minusuri
– raspunderea în fata creditorilor (inclusiv statul) cu averea personala Constrângerea studiilor de specialitate în domeniul de activitate

SRL

cu plata impozitului pe profit: pret de înfiintare la firme specializate – 500-600 de lei
Plusuri
– libertate în ce priveste alegerea obiectu-lui de activitate si a numarului de angajati
– cheltuielile pentru desfasurarea activitatii si investitii intra în calculul impozitului

Minusuri
– profitul, dupa impozitare, poate fi tras prin dividende care sunt impozitate din nou cu 16%

Sursa: Money.ro

 

Onorariul Casa de avocatura Coltuc este de 400 lei pentru pfa

Lasă un comentariu