Contractul Petrom trebuie facut public

In urma actiunii initiate de Societatea Academica Romane (SAR), Tribunalul Bucuresti a decis in data de 9 noiembrie 2009 sa oblige Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) sa faca publice date legate de contractele

de explorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negre, incheiate cu compania SNP Petrom (preluata de OMV). Pana acum, ANRM refuza sistematic sa prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice.

Actiunea SAR in instanta este parte dintr-un program mai mare de litigatii strategice, sustinut cu fonduri PHARE, destinat sa creeze precedente in justitie pe dosare mari si sensibile de achizitii sauconcesiuni la care accesul publicului este limitat in mod abuziv. „Am constatat de-a lungul vremii ca, in ciuda prevederilor foarte clare privind transparenta contractelor de achizitie incluse in legea in vigoare (OUG 34/2006), tot la presiunea societatii civile, autoritatile publice contractante de multe ori cedeaza la insistentele firmelor private si ascund fara temei contractele sau chiar – absurd – intregul dosar de achizitie”, se arata intr-un comunicat al SAR, remis spre publicare.

Aceasta a fost prima actiune in instanta care a ajuns la termen, dintre cele sase initiate de SAR in acest proiect. In afara de ANRM, SAR mai are litigii strategice asemanatoare cu AVAS (contractul de privatizare cu Ford), Metrorex (contract pentru spatii publicitare in metrou), Eximbank (contract achizitie servicii de publicitate si promovare), Primaria Sector 1 (contract cu Romprest), Primaria Constanta (opt contracte cu agentii de presa si publicitate), firme de paza si securitate si intretinerea domeniului public.

„In nici unul din aceste cazuri nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice”, sustin reprezentantii SAR.

Lasă un comentariu