Voturi pentru 20 de lei, pizza şi pături pe post de mită electorală

Comisarul Christian Ciocan, reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a informat că, până duminică seara, au fost raportate 945 de incidente electorale, fiind constatate totodată 52 de infracţiuni la Legea

privind alegerea preşedintelui. Incidentele electorale în mediul rural au fost 476, iar în mediul urban 469. Cele mai multe infracţiuni constatate au fost: vot multiplu, oferire de bani sau bunuri, introducerea unui număr suplimentar de buletine de vot, distrugerea, deteriorarea de materiale electorale. Prezentăm în continuare câteva dintre incidentele electorale înregistrate ieri.

l Doi bărbaţi din Giurgiu au fost arestaţi, pentru 15 zile, fiind acuzaţi că ofereau bani alegătorilor pentru a vota un anume candidat. Suma oferită era de 30 de lei.Poliţiştii buzoieni au întocmit dosare penale pe numele unor persoane acuzate că au împărţit bunuri sau bani unor alegători care au fost îndrumaţi cu cine să voteze. Una dintre buzoiencele care susţine că a primit alimente a declarat că atât ea, cât şi vecini de-ai săi care locuiesc pe aceeaşi stradă, au primit câte un kilogram de mălai, unul de zahar şi carne de pui.

l În localitatea Racova, judeţul Bacău, unui bărbat i-a fost întocmit dosar penal după ce a transportat mai multe persoane, cărora le plătise câte 20 de lei pentru a vota şi cărora urma să le mai ofere pături şi vin.

l Un bărbat din oraşul Filiaşi s-a ales cu dosar penal după ce a rupt buletinele de vot ale concubinei sale, deranjat că preşedintele secţiei de votare i-a solicitat să iasă din cabina de vot, în care intrase alături de iubita sa.

l Un tânăr în vârstă de 23 de ani din Hunedoara este cercetat de poliţişti după ce un vecin al său a reclamat că acesta împarte pizza şi bere la doză vecinilor de bloc pentru a vota cu unul dintre candidaţi.

l Vânzătoarea de la magazinul din localitatea Optaşi, judeţul Olt, s-a ales cu un dosar penal după ce a fost prinsă, oferindu-le consătenilor produse alimentare în schimbul votării unui anumit candidat.

l La trei secţii de votare din Capitală, au fost sesizate scandaluri între două grupuri aparţinând unor formaţiuni politice diferite, care se acuzau reciproc că ar fi oferit bani pentru vot.

l Mai multe secţii de votare au rămas fără câteva ştampile de vot, după ce cauciucul de pe ele s-a dezlipit şi a rămas prins pe buletinele de vot, fiind introduse în urne.

l Procesul electoral a fost suspendat într-o secţie de votare din comuna suceveană Rădăşeni, după ce membrii Biroului secţiei de votare au constatat că au aruncat în foc ştampila de control a secţiei.

l Un anonim a sunat duminică, în jurul prânzului, la 112, şi a anunţat că în secţia de votare din incinta Şcolii Generale din Cerneţi, judeţul Mehedinţi, a fost amplasată o bombă.

l În localitatea Băiculeşti, judeţul Argeş, au fost aduse trei persoane din altă localitate, care deja votaseră în acea localitate, pentru a-şi exprima din nou opţiunea electorală.

l În Iaşi, un bărbat care a ajuns la secţia de votare a văzut pe listele cu cetăţeni că deja votase cineva în locul lui.

l În comuna Portal din judeţul Vaslui, un membru al comisiei de votare, beat fiind, a insultat cetăţenii din secţia de votare.

Lasă un comentariu