Românii care sufera din cauza noxelor si a zgomotului provenite de la santierele drumurilor lânga care locuiesc ar putea fi despagubiti.O noua categorie de suferinzi ar putea aparea, în curând, în România – „persoanele
îmbolnavite de santiere”. Asa cum le spune si numele, acestea sunt „victime” ale lucrarilor de constructie si/sau reabilitare a drumurilor, fie ele comunale, judetene, nationale sau autostrazi.
Concret, cei care locuiesc în apropierea unui drum – si dovedesc, cu acte, ca sunt tulburati de zgomotul de pe santierele drumurilor sau poluati peste masura de masinile care transporta materia le de constructii – pot primi bani de tratament si, pe deasupra, pot cere daune de la stat daca imobilele le sunt subrezite.
Le da dreptul legea privind acordarea de despagubiri persoanelor afectate de constructia infrastructurii de transport, initiata de trei UDMR-isti, un PDL-ist si un PSD-ist si votata de senatori la începutul acestei luni.
Retete „compensate”
Potrivit actului – aflat acum în analiza la Camera Deputatilor, forul decizional -, statul va acoperi 90% din valoarea tramentului medical necesar vin decarii unor boli provocate de de pasi rea limitelor maxime admise pentru noxe (a fec ti uni ale aparatului
respirator sau cardiovascular) si zgomot (ameteli, insomnii, pierderea auzului). Totodata, statul va achita si 80% din valoarea facturii de reparatie a caselor afectate de lucrarile de reabilitare a drumurilor.
Pot primi despagubiri „persoanele care au domiciliul si locuiesc efectiv într-un imobil situat pe traseul de constructie a infrastructurii de transport, inclusiv cel situat adiacent caii de acces, folosit de mijloacele de transport pentru deplasarea materialelor”, scrie în proiectul de lege. Bolnavii trebuie sa aiba un certificat medical care sa ateste acest lucru si sa depuna o înstiintare la primaria de care apartin. Bolile cu tratament „decontat” urmeaza sa fie stabilite, în scurt timp, de executiv.
Pe de alta parte, cine constata ca structura de rezistenta a caselor a avut de suferit din cauza lucrarilor trebuie sa ceara de la Serviciul judetean de control calitate lucrari de constructii o dovada care sa ateste gradul de degradare a imobilului si apoi sa depuna o adresa la primarie. Pentru românii care locuiesc în apropierea arterelor nationale sau europene va plati Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR), iar pentru cei din zona drumurilor comunale sau judetene – autoritatile locale.
Sursa: EvZ