52 de dosare si 945 de incidente electorale.Sigur sunt toate?

Duminica seara, la comandamentul central din Ministerul Administratiei si Internelor, la ora 20.00 erau inregistrate 945 de incidente electorale, fiind constatate 52 de contraventii în valoare de 49.560 de lei si înregistrate 52 de

infractiuni. În mediul rural s-au raportat 476 de incidente, iar în cel urban, 469.

De departe, cele mai multe sesizari au fost in Bucuresti – 107 incidente, în Calarasi – 71, Olt – 87, Dâmbovita – 60, Mures – 57, Arges – 53, Buzau – 51, Tulcea si Botosani, o singura situatie, Vâlcea – doua, Covasna si Arad – patru, Harghita – trei. Cele mai multe infractiuni au fost de vot multiplu – 22 de cazuri, oferirea de bani sau bunuri pentru votarea unui anumit candidat – 12, introducerea unui numar suplimentar de buletine de vot – patru. In judetul Mures, unsprezece din 83 de sesizari de fraude electorale s-au confirmat, fiind deschise patru dosare penale. Purtatorul de cuvânt al Politiei Judetene Mures, Livia Popa, a declarat, ieri, ca în total au fost primite 83 de sesizari la centrul operational instituit la nivelul IJP Mures, iar în urma verificarilor efectuate, unsprezece s-au confirmat. Ca urmare, au fost aplicate sapte sanctiuni contraventionale în valoare de 6.000 de lei si au fost constatate patru infractiuni, iar patru sesizari sunt în curs de verificare. “În toate cele patru cazuri în care s-au întocmit dosare de cercetare penala e vorba de oferirea de bani, în scopul de a determina alegatorii sa voteze un anumit candidat. Cei care au oferit banii s-au ales cu dosare de cercetare penala. E vorba de un caz din Târgu Mures, unul de la Sighisoara si doua din localitati din mediul rural. Cercetarile vor fi continuate de Parchet”, a afirmat Popa. Potrivit sursei citate, cele mai multe sesizari s-au referit la posibile incidente electorale în municipiul Târgu Mures (37).

Turism electoral cu microbuzul scolar

Un sofer care a transportat, în ziua scrutinului, cu un microbuz, mai multi cetateni din localitatea Adalin, din Salaj, la sectia de votare din centrul comunei Dragu, este cercetat penal, politistii stabilind ca în acest scop a fost folosit un microbuz scolar. Prim-procurorul Parchetului de pe lânga Judecatoria Jibou, Marta Chis, a declarat ca cercetarile sunt în curs si ca în acest caz poate fi vorba despre abuz în serviciu. “În cazul microbuzului care a transportat, duminica, persoane din localitatea Adalin, la sectia de votare din localitatea Dragu, politistii au stabilit ca este vorba de un microbuz scolar. Soferului i-a fost întocmit dosar de cercetare penala, iar barbatul a fost audiat de procurori. Nu ne putem pronunta, deocamdata, dar poate fi vorba de abuz în serviciu. Vom sti concluziile abia dupa ce vom încheia cercetarile”, a declarat Marta Chis. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ca “soferul cu pricina este un pensionar din localitatea Adalin, care este angajat al scolii din Dragu ca sofer pe microbuzul scolar. Din primele cercetari pe care le-am dispus, s-a constatat ca soferul a decis, din proprie initiativa, sa transporte la sectia de votare speciala din localitatea Dragu niste batrâni ce locuiesc în satul Adalin, dar au buletine de Cluj”.

gardianul

Lasă un comentariu