De ce nu pot scadea impozitele

Dar pot fi scazute, într-adevar, impozitele? Anul viitor este imposibil, în anii urmatori, putin probabil. Deficitul bugetar va fi cel mai grav dezechilibru al anilor urmatori; si nu numai în România. Ideea ca prin reducerea impozitelor

vor creste încasarile, pentru ca ies la iveala venituri nefiscalizate, este o utopie în acest moment.

A existat un astfel de impact dupa introducerea cotei unice, dar contextul era cu totul altul. Atunci, scaderea era substantiala (de la 38% la impozitul pe salariu si de la 25% la impozitul pe profit) si, implicit, evaziunea era mult mai extinsa. Acum, o reducere de câteva procente n-ar mai determina pe nimeni sa iasa la iveala; miza ar fi prea mica. Dar, în mod sigur, veniturile la buget  ar fi mai mici. E greu sa scoti tema impozitelor din dezbaterea electorala (chiar daca nu are absolut nimic cu atributiile presedintelui), dar e si periculos sa fie dezbatuta în nota populista.

În acest moment, oricine ar fi acela care ar sustine scaderea taxelor în 2010, indiferent daca se numeste Geoana, Antonescu sau Basescu, ar comite o imensa greseala. Impozitele nu pot fi scazute; o performanta ar fi si mentinerea lor la actualul nivel. Pâna si reprezentantul României la FMI a tinut sa atraga atentia ca discutiile despre scaderea taxelor sunt riscante. La fel a facut si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Autor: Ionut Popescu
Sursa: Capital.ro

Lasă un comentariu