Curtea Europeana de la Strasbourg a condamnat România pentru durata prea mare a procedurilor judiciare în solutionarea dosarului privind revolutia de la Timisoara

Curtea Europeana de la Strasbourg a condamnat România pentru durata prea mare a procedurilor judiciare în solutionarea dosarului privind revolutia de la Timisoara, în care au fost trimisi în judecata generalii (r) Victor Athanase

Stanculescu si Mihai Chitac.

Patru timisoreni – care fie au participat la evenimentele din decembrie 1898 din Timisoara, fie rudele lor – au reclamat în 22 iulie 2003 încalcari ale drepturilor lor prevazute de Conventia Europeana a Dreptuilor Europene, printre care si pe cel de a avea un proces echitabil într-un termen rezonabil.

CEDO consemneaza ca ancheta procurorilor militari a început în 12 ianuarie 1990, iar generalii Stanculescu si Chitac au fost deferiti justitiei abia în 1997. În 2000, generalii au fost condamnati la 15 ani de închisoare, însa în 2001, Joita Tanase, în calitate de procuror general al României, a facut un recurs în anulare, procesul s-a rejudecat. Chitac, care se afla în arest, a fost eliberat, iar Victor Atanase Stanculescu, care fugise la Londra, s-a întors în tara.

În final, în 15 octombrie 2008, Înalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat pe cei doi generali la câte 15 ani de închisoare pentru implicare în masacrul de la Timisoara.

Opt ani de judecata

“În timpul acestor proceduri, examinarea cauzei de catre instantele judecatoresti a fost în mod repetat întrerupta”, noteaza CEDO, subliniind faptul ca “a durat înca opt ani pâna la solutionarea procesului”. Potrivit deciziei CEDO, majoritatea masurilor procedurale au fost puse în aplicare dupa ratificarea Conventiei de catre România în anul 1994 si, prin urmare, Curtea a avut competenta de a stabili daca s-a facut o investigatie eficace, în sensul respectarii articolului 2 din Conventia Europeana privind dreptul la un proces echitabil si într-un termen rezonabil.

“În aceasta privinta, Curtea a constatat ca procedura deschisa în ianuarie 1990 a fost finalizata în octombrie 2008″, arata CEDO, notând faptul ca faza de ancheta a fost încredintata procurorilor militari, iar acuzatii au fost ministrii de Interne si Aparare între 1990-1991.

5.000 de euro pentru sase ani pierduti

CEDO sustine ca, între aprilie 1990 si martie 1996, în cauza s-a înregistrat “o inactivitate”. “În ceea ce priveste procedura în fata instantelor, Curtea a constatat amânari repetate si întârzieri îndelungate între audieri. Daca prima procedura s-a încheiat cu arestarea generalilor în 25 februarie 2000 de catre Curtea Suprema de Justitie, întreaga procedura a fost ulterior anulata de procurorul general al României, care a amânat solutionarea definitiva a cazului pentru mai mult de opt ani”, arata Curtea de la Strasbourg.

Reclamantii, timisorenii Horia Teodor Sandru, Stefan Raducan, Silvia Benea si Daniela Grama, vor fi despagubiti cu câte 5.000 de euro.

Sursa: EvZ

Un comentariu la „Curtea Europeana de la Strasbourg a condamnat România pentru durata prea mare a procedurilor judiciare în solutionarea dosarului privind revolutia de la Timisoara”

  1. AJUTATI O FAMILIE AJUNSA AN PRAGUL DISPERARI CU [MANCARE HAINE]CU ORI CE AM 2 BAIETI UNU ARE 6 ANI SI 15 ANI VA ROG AJUTATIMA VA ROG MULT …ADRESA. JUDETUL. MEHEDINTI. MUNICIPIUL. ORSOVA. STRADA. PORTILE DE FIER. NR.7. AP.89. NR. TEL. 0757316183

Lasă un comentariu