Ce impozite platesc daca lucrez pe baza de conventie civila?

Contribuabilii care obtin venituri din conventii civile pot opta î­n­tre impozitarea veniturilor din acti­vitati independente (potrivit art. 52, lit. d, Cod Fiscal)  sau impozitarea veniturilor obtinute din alte surse (art. 78, lit. e,

Cod Fiscal).
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita în scris, în mo­mentul încheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila ve­niturilor realizate ca urmare a activi­tatii desfasurate pe baza acestuia.
Codul Fiscal considera veniturile obtinute din conventii civile drept venituri obtinute din activitati independente. Art. 52 lit. d) din Codul Fis­cal prevede retinerea la sursa a im­­pozitului, reprezentând plati anti­ci­pate pentru unele venituri din ac­tivitati independente. Platitorii veniturilor din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului Civil au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentând plati anticipate, din veniturile platite. Impozitul ce tre­buie retinut se stabileste dupa cum urmeaza, aplicând o cota de im­punere de 10% la venitul brut. Acest impozit se vireaza la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost platit venitul.
Contribuabilii care obtin venituri din conventii civile pot opta pen­tru impunerea veniturilor „din alte surse”. Potrivit prevederilor art. 78, lit. e) din Codul Fiscal, în categoria venituri din alte surse se includ si veniturile primite de persoanele fizice din conventii civile, în cazul în care contribuabilul a exercitat optiu­nea de impozitare a acestor venituri. În aceasta situatie, impozitul pe ve­nit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor (deci nu anticipat!) de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Acesta reprezinta impozit final si nu mai intra în procedura de regularizare. Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost retinut.

Sursa: Saptamana Financiara

Lasă un comentariu